A Prayer Before Dawn

Informatie

RegieJean-Stéphane Sauvaire
Jaartal2017
Releasedatum30-10-2018
Speelduur116 minuten
DistributeurThe Searchers
CastJoe Cole, Vithaya Pansringarm, Panya Yimmumphai en Somluck Kamsing

Billy Moore is een jonge Brit met een bewogen leven die naar Thailand reist om een beter leven na te streven. Nadat hij werk vindt als bokser en stuntman valt hij terug in oude gewoontes en naast zijn drugsgebruik, wordt hij gepakt op het bezit van gestolen goederen en een vuurwapen. Hij wordt naar de Klong Prem gevangenis gestuurd, waar hij niet alleen de confrontatie aan moet gaan met zijn verslaving, maar ook met het geweld dat typerend is voor het leven in de gevangenis in Thailand. Vechtend voor zijn leven, en met een wanhopige behoefte om opnieuw te vechten en zijn demonen te verslaan, besluit Billy om zich aan te sluiten bij een leermeester in de vechtkunst Muay Thai. Als hij akkoord gaat om mee te vechten in Muay Thai-toernooien is dit voor hem de weg om zich naar de verlossing te knokken.

A Prayer Before Dawn is het even indrukwekkende als sombere verhaal van Billy Moore, die zijn verhaal optekende in het boek met de veelzeggende titel ‘A Prayer Before Dawn: My Nightmare in Thailand’s Prisons’. De rol van Moore wordt hier gespeeld door Joe Cole, vooral bekend van zijn rol als John Shelby in de BBC serie Peaky Blinders, die de rol overnam van de eerder gecaste Charlie Hunman. Met zijn gespierde doch tengere gestalte is hij als blanke een opvallende verschijning in het Thaise landschap, laat staan in de smoezelige gevangenis waar hij terecht komt. Om zijn rol geloofwaardig te kunnen brengen onderging hij een maandenlange intensieve training en bracht hij veel tijd door met de echte Billy Moore en zijn familie in Liverpool.

En met de geloofwaardigheid zit het zeker goed bij A Prayer Before Dawn. Aan de hand van rauwe beelden en weinig dialoog krijgen we dan ook een behoorlijk intense film voorgeschoteld, die meer dan eens op een documentaire lijkt in plaats van op een boekverfilmingen. De omstandigheden zijn dan ook op z’n zachtst gezegd verschrikkelijk in de gevangenis. Ook is daar de welbekende taalbarrière en moet Moore meer dan eens vaak letterlijk vechten voor zijn leven. Het enige lichtpuntje in dit alles is zijn contact met ladyboy Fame. Dat alles zo authentiek aanvoelt wordt nog eens versterkt door het feit dat veel gevangenen die we in de film zien daadwerkelijk ex-gevangen zijn. Ook was Somluck Kamsing, die trainer Suthin speelt, de winnaar van Olympisch Goud bij de vedergewichten in 1996.

Ook leuk is dat Billy Moore zelf even kort te bewonderen is als zijn vader, die overleed aan kanker voor de opnames begonnen. Het nodigt uit voor wat drama, maar toch ligt de focus van de film vooral op het overleven aan de hand van de gevechten. Deze steken dan wel sterk in elkaar, maar behalve het schetsen van de sfeer blijven de ruimtes die er liggen voor het humane aspect en het juridische getouwtrek op de achtergrond behoorlijk onderbelicht. Het zorgt ervoor dat de film enerzijds zeker indruk weet te maken door de sterke setting, maar anderzijds de overdaad aan boksscènes ook zorgen voor een overdaad. Uiteindelijk kunnen we dan ook weinig anders concluderen dat A Prayer Before Dawn een goed verpakte boksfilm is met een overigens niet al te sterk einde.

Extra’s: Zoals we vaker zien bij uitgaven van The Searchers, is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

A Prayer Before Dawn is een even harde als realistische strijd om te overleven in een Thaise cel. Deze strijd is op zich zeer indrukwekkend, zeker door de sterke setting, maar de film schiet overduidelijk tekort qua drama. Dat terwijl die ruimte er wel degelijk ligt. Zo had men meer aandacht kunnen besteden aan het humane aspect, in plaats van dit in minimale vorm voor zichzelf te laten spreken. En ook het juridische aspect blijft behoorlijk op de achtergrond. Het zorgt er allemaal voor dat de focus op het vechten blijft liggen en, hoe indrukwekkend ook, dit zorgt soms wel voor enige overdaad. Het maakt dat A Prayer Before Dawn uiteindelijk weinig meer is dan een boksfilm tegen een broeierige en bikkelharde achtergrond, maar dan gelukkig wel een hele goede!

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bdaf8a688d55_selected-products" products="9200000097416059,9200000094544330,9200000074523997,9200000046815031" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer