A United Kingdom

Informatie

RegieAmma Asante
Jaartal2016
Releasedatum28-07-2017
Speelduur111 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment
CastDavid Oyelowo, Rosamund Pike, Terry Pheto, Vusi Kunene, Anton Lesser, Jack Davenport en Tom Felton

De jonge prins Seretse Khama studeert rechten in Londen om zichzelf zo klaar te maken voor zijn rol als troonopvolger in zijn thuisland Bechuanaland. In Londen ontmoet hij de kantoorbediende Ruth Williams en de twee voelen zich al snel tot elkaar aangetrokken. Ondanks alle tegenstand besluiten ze met elkaar te trouwen, maar hun liefde wordt flink op de proef gesteld door hun verschillende komaf. De oom van Serete zit totaal niet te wachten op een blanke vrouw aan de zijde van de toekomstige koning van Bechuanaland, maar ook de Engelse regering ziet het huwelijk als een gevaar voor hun eigen diplomatieke plannen. Serete en Ruth zetten echter alles op alles om de liefde die ze voor elkaar voelen overeind te houden en de keiharde scheiding tussen de verschillende rassen een halt toe te roepen.

Het gezegde gaat dat achter iedere sterke man een sterkere vrouw staat en dat geldt zeker voor de Afrikaanse Seretse Khama en zijn grote liefde Ruth Williams. Het was nogal wat om in de jaren 50 een relatie te hebben met iemand van een andere afkomst en helemaal om daarmee ook nog eens in het huwelijksbootje te stappen. Toch weerhield het de twee geliefden er niet van om zonder enige twijfel voor elkaar te kiezen en daarmee een politieke rel te ontketenen. Na het zien van A United Kingdom is het haast vreemd te noemen dat het bijzondere verhaal van Seretse en Ruth nog niet eerder naar het witte doek is gebracht. Scenarioschrijver Guy Hilbert baseerde zijn verhaal op het boek van schrijfster Susan Williams en liet maar weinig onderdelen van het spraakmakende en waargebeurde verhaal achterwege.

De film begint dus met de romantische ontmoeting tussen de twee geliefden, de moeizame relatie die dit tot gevolg heeft met de buitenwereld en de politieke machtsspelletjes die hierop volgde. Daarmee zou je de film van regisseuse Amma Asante kunnen afdoen als een brave vertelling die veilig tussen de lijntjes wandelt, maar daarmee doe je A United Kingdom toch echt te kort. Oké, toegegeven moet worden dat de liefde tussen Seretse en Ruth vrij snel in de film beklonken is. Het helpt uiteraard niet voor de speelduur van de film als er ook nog een halfuur aan opbouw aan vooraf zou zijn gegaan, maar nu vinden de twee geliefden elkaar wel heel snel. Het vraagt dus wel degelijk wat van de kijker om maar aan te nemen dat hun relatie meteen ijzersterk is om alle tegenslagen het hoofd te kunnen bieden.

Gelukkig zorgt de chemie tussen hoofdrolspelers David Oyelowo en Rosamund Pike ervoor dat deze op een geloofwaardige wijze uit de verf komt. De onvoorwaardelijke liefde tussen de twee is tenslotte het hart van dit bijzondere verhaal. Wat Ama Asante in haar film ook prima voor elkaar weet te krijgen is de afwisseling van emotioneel zware scenes met wat meer luchtige scenes. Ze zorgt er hiermee voor dat de film geen bittere pil is om te slikken van bijna twee uur. Het zorgt er tevens voor dat je als kijker op meerdere momenten wel degelijk zult mee leven met de twee geliefden, maar dat er gelukkig ook ruimte is voor ontspanning in een wereld die verdeeld is door racisme. Dat echte liefde daar wel degelijk tegen bestand is laat het mooie A United Kingdom in al zijn glorie zien.

Extra’s: Naast de hoofdfilm is er op de dvd geen ruimte ingeruimd voor bonusmateriaal. Bijzonder spijtig, aangezien het bronmateriaal zich goed leent voor een documentaire betreft de inspiratie van deze biografische film.

A United Kingdom brengt het bijzondere verhaal van Seretse Khama en Ruth Williams prachtig in beeld en laat zien, vooral te danken aan het sterke acteerspel van David Oyelowo en Rosamund Pike. dat echte liefde alles kan overwinnen. Het waargebeurde verhaal wordt netjes van A tot Z gepresenteerd waardoor de film wellicht iets teveel op safe lijkt te spelen, maar gelukkig is A United Kingdom zijn volle speelduur interessant genoeg om de kijker zijn volle lengte te kunnen boeien. Dat we daarnaast ook nog wat leren over de geschiedenis van het ontstaan van de republiek van Botswana is een aangename bonus.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

ps. Deze recensie verscheen eerder als bioscooprecensie.

7 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5988224f336f9_selected-products" products="9200000076029442" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer