A’dam – E.V.A. – seizoen 1 t/m 3

Informatie

RegieNorbert ter Hall
Jaartal2017
Releasedatum15-02-2017
Speelduur1200 minuten
DistributeurSeptember Film
CastEva van de Wijdeven, Teun Luijkx, Urmie Plein en Rick Paul van Mulligen

Amsterdam en vele anderen luidt de volledige titel van de successerie van de NTR en de VARA! De rode draad gaat over de buren Adam de Heer en Eva van Amstel die door hun werk vele andere personen uit Amsterdam ontmoeten. Als Adam van Zeeland naar Amsterdam verhuist, gaat hij aan de slag bij de uitvaart van de gemeentewege. Zijn buurvrouw Eva werkt met haar goede vriend Harm-Jan voor een reisbureau. Via hun werk, de straat waarin ze wonen en de media komen ze in contact met de meest uiteenlopende personen, dat voor ontroerende of juist zeer grappige momenten weet te zorgen. Maatschappelijk relevante onderwerpen uit de verschillende culturen die Amsterdam rijk is, komen aan bod en zorgen de ganse serie voor een lach en een traan.

Op 6 maart 2011 presenteerde de NTR en de VARA! het kijkcijferkanon A’dam – E.V.A, waarbij E.V.A. niet alleen slaat op de naam van de vrouwelijke hoofdpersoon, maar ook op Amsterdam en vele andere. Ondanks dat de verhalen van de serie misschien niet bijster origineel zijn, weet de serie wel constant de aandacht te trekken van de kijker. Dit komt omdat de vele verhalen zo verschrikkelijk herkenbaar en uit het leven gegrepen zijn. Dit zorgde ervoor dat elke zaterdagavond tussen de 700.000 en 900.000 kijkers voor de buis gekluisterd zaten en de serie drie seizoenen beslaat, die nu gebundeld zijn in deze box. De afwisseling is belangrijk, zo wordt de serie de ene keer fragiel gebracht, om in de volgende aflevering groots en meeslepend te zijn. Fijn is ook dat elke aflevering op zichzelf staat, maar voor de vaste kijkers ook door een dunne rode lijn aan elkaar verbonden worden.

Seizoen 1: De eerste aflevering zet direct de toon als Adam net is verhuisd en door een ongeluk Eva ontmoet. In de afleveringen zien we locaties die gaan van het Damrak tot aan Amsterdam Centrum. Op het Damrak zien we hoe het verhaal zich verplaatst naar de junk Gijsbrecht die op straat een gestolen iPhone probeert te verkopen. Dit soort dingen tonen de diversiteit van dit eerste seizoen van de serie. Meeste indruk maakte de aflevering waarin twee ouders moeten omgaan met de dood van hun zoon. De moeder gelooft heilig in de reëncarnatie van haar zoon, waar het geloof van de vader hier haaks tegenover staat. De symbolische ontknoping van deze verhaallijn zorgt voor een flinke brok in de keel en juist dit soort scènes zorgen ervoor dat dit eerste seizoen een regelrechte doorkijker is.

Seizoen 2: Ook in het tweede seizoen zien we dat de succesformule nog steeds niet is uitgewerkt. In dit seizoen verwachten Adam en Eva hun eerste kindje, ondanks dat de twee nog steeds niet samenwonen. Met Adam gaat het goed, maar Eva wil na alle gebeurtenissen uit het eerste seizoen kijken hoe alles gaat. Het duurde maar liefst drie jaar voordat het tweede seizoen van A’dam – E.V.A. op de buis verscheen, maar de serie gaat gelukkig door waar het eerste seizoen geëindigd was. Dit keer zien we van de benoeming van de nieuwe Koning tot aan de Dam tot Damloop geschetst door de ogen van de hoofdkarakters. Harm-Jan stopt met zijn reisbureau en vindt de liefde in zijn geliefde Amsterdam, waar hij merkt dat niets meer is zoals het vroeger was. Daarnaast komt Timo diep in de problemen. Kortom een bruisend tweede seizoen, dat perfect voortborduurt op het zeer goed ontvangen eerste seizoen. De personages die door Teun Luijkx en Eva van der Wijdeven worden gespeeld, worden opnieuw goed neergezet en het is ook in dit tweede seizoen te zien dat de serie met veel plezier en passie is gemaakt.

Seizoen 3: In het derde en helaas laatste seizoen nemen de naïeve Zeeuw Adam en zijn buurvrouw Eva zonder erbij na te denken een stel pubers in huis. Harm-Jan heeft de wind in zijn rug en wil samen met zijn partner Jerom een kindje adopteren en gaan om deze reden opzoek naar een draagmoeder. Wederom lopen de verhaallijnen dwars door elkaar heen, waarbij deze gecombineerd worden met de schitterende beelden van het prachtige Amsterdam. Met dit seizoen brengen de makers de serie tot een zinderend einde, hoewel de serie nog steeds naar meer smaakt. Toch is het de kunst om op het hoogtepunt te stoppen en dat is precies wat er hier gebeurd. Misschien mag A’dam – E.V.A. zich om deze reden dan ook wel scharen onder een van de beste series die Nederland ooit naar voren wist te brengen.

Extra’s: Naast de 24 afleveringen van zo’n 50 minuten per aflevering, is er geen bonusmateriaal toegevoegd aan deze box-set. Voor een serie als deze is dat erg jammer natuurlijk, maar er valt genoeg te genieten.

A’dam – E.V.A. – seizoen 1 t/m 3 is een van de beste series in dit genre dat Nederland ooit voortbracht. In drie seizoenen wordt je meegenomen aan de hand van de naïeve Zeeuw Adam en Eva, de buurvrouw waar hij een relatie mee krijgt. De serie is een combinatie van prachtige beelden van Amsterdam en uit het leven gegrepen dramatische verhalen die een diepe indruk weten achter te laten. Het zorgt er in ieder geval voor dat je geen genoeg krijgt van de serie en dat deze ook na het derde seizoen naar meer smaakt. Naast de vele prijzen die de serie wist binnen te slepen, is het concept ook in het buitenland opgevallen. Zo is er in de Verenigde Staten een versie in de maak waar New York centraal staat. Of deze dit niveau gaat halen valt natuurlijk nog te bezien. Voor nu kan je je laten meevoeren met de belangrijke gebeurtenissen die gebeuren door de ogen van de karakters. A’dam – E.V.A. zal je zeker niet tegen gaan vallen en de box-set is zeker de investering waard, herbekijken en bingewatchen is namelijk gegarandeerd!

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

10 juli, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f8fc657ca7_selected-products" products="9200000072757728,1002004012306161,9200000035007738,9200000072757730" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek