Alien: Covenant

Informatie

RegieRidley Scott
Jaartal2017
Releasedatum13-09-2017
Speelduur122 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastMichael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Carmen Ejogo, Danny McBride, Amy Seimetz, Demian Bichir, Callie Hernandez, Jussie Smollet, Nathaniel Dean, Alexander England en Benjamin Rigby

2014, het is 11 jaar naar de Prometheus missie. Het kolonieschip Covenant is op weg planeet Origea-6, een verre planeet aan de andere kant van de Melkweg, als ze signalen opvangen van een planeet die veel dichterbij is. Ondanks bezwaren hoopt de kapitein op een onbekend paradijs en gaat de bemanning op onderzoek uit. Al snel worden ze geconfronteerd met een duistere wereld en infecteren buitenaardse deeltjes de bemanning. Dit resulteert in een wrede ‘geboorte’ van een een neomorph, een klein maar dodelijk buitenaards wezen dat snel groeit en de jacht opent op de rest van de bemanning. Enkele bemanningsleden weten te ontsnappen met hulp van David, een synthetische levensvorm en het laatst overgebleven bemanningslid van het schip Prometheus. Samen met David gaan de resterende bemanningsleden op zoek naar een manier om van het ogenschijnlijke paradijs te ontsnappen.

Sinds de release van de eerste Alien-film in 1979, is de franchise niet meer weg te denken uit de filmwereld. De film kreeg drie vervolgen en meerdere spin-offs. De laatste hiervan was Prometheus. Deze was dan wel niet perfect, maar was voor de fans waanzinnig interessant omdat het meer liet zien van de wereld waarin Alien speelt en opende daarnaast de deuren voor vervolgfilms. Het eerste vervolg is Covenant, een film met de nodige potentie en de verwachtingen waren vooral ook hoog omdat Ridley Scott wederom de regie op zich nam. Helaas blijkt maar weer eens dat schijn kan bedriegen. Hoewel de film op alle fronten best vermakelijk is, schort het verhaaltechnisch nog wel aan het een en ander. Zo begint de film nog veelbelovend, maar zakt de film al snel in om uiteindelijk amper boven de middelmaat uit te steken. We kunnen gerust stellen dat dit teleurstellend is, zeker na het potentieel wat Prometheus ons toonde.

Waar zit hem dat nou in? Het is bekend dat Scott grootse plannen heeft om het Alien universum uit te breiden. Op zich geen gek idee, maar bij Covenant lijkt het erop dat we om die reden betreft veel zaken in het ongewisse worden gelaten. Het zorgt ervoor dat Covenant weinig meer is dan een koppelstuk tussen Prometheus en de originele Alien-reeks. Ook lijkt Scott vooral bezig om zijn eerdere films te overtreffen, zoals met de geboorte van de neomorph. Natuurlijk hoeft dit geen probleem te zijn, maar het is jammer dat deze in Covenant overduidelijk uit de computer zijn komen rollen. En dat is zeker niet de enige keer, het is iets dat de film zeker geen goed doet. Naarmate de film vordert nemen de personages ook een aantal onbegrijpelijke beslissingen. Dit was in Prometheus al een storende factor, maar hier wordt dat nog eens dubbel en dwars over gedaan. Helaas ontbreekt ook de spanning volledig. Zo duurt het erg lang voor er daadwerkelijk iets gebeurd, maar ook tot die tijd zien we weinig uitdieping van de karakters of van de opties die Prometheus ons leek te bieden.

Als kijker krijg je geen enkele band met de personages en leef je feitelijk van slachtoffer tot slachtoffer zonder dat het je iets kan schelen wie er sneuvelt. Dit zorgt ervoor dat het grote geheel een beetje uit het oog verloren raakt en hoewel het verband er tussen al de Alien-films er zeker zou moeten zijn, wordt hier minimaal gebruik van gemaakt. Het einde van de film verzuimt wat losse eindjes aan elkaar te knopen en het is duidelijk dat Covenant uit de toon valt bij de rest van de Alien-films, op de verschrikkelijke Alien vs. Predator-films na wellicht. De kwaliteit die Scott ons veelal weet te bieden is ver te zoeken en het is te hopen dat een eventueel vervolg beter uitgewerkt wordt. Eventueel, want Covenant lijkt amper uit de kosten te komen, wat nieuwe vervolgen flink op de tocht zet. Alles resulteert erin dat Covenant niet tegemoet komt aan de verwachtingen en een herhaling van zetten is. Voorspelbaarheid ligt op de loer en we kunnen gerust stellen dat de film zeker tot de minste behoort van de Alien-films.

Extra’s: Naast de hoofdfilm is de Blu-ray release flink gevuld met bonusmateriaal. Deze verschaft flink wat inzicht in de totstandkoming van de film, voorzien van tekst en uitleg door cast en crew.
• Verwijderde en langere scenes (17:37)
• USCSS Covenant (16:06) Drie featurettes of eigenlijk promotievideo’s; Meet Walter (2:20), Phobos (9:09) en The Last Supper (4:37)
• Sector 87 – Planeet 4 (9:15) Twee featurettes die vooral voorzien in achtergrondinformatie: The Crossing (2:34), Advent (6:41) en David’s Illustrations.
• Master Class – Ridley Scott (55:30) Hier zien we regisseur Scott in actie op de set, waarbij we direct een interessante blik achter de schermen krijgen.• Audiocommentaar: Een informatieve commentaartrack van regisseur Ridley Scott
• Productie Gallerij (24:52) Een zeer uitgebreide verzameling met concept arts, creatures, logo’s en patches.
• Bioscooptrailers (4:30) De twee verschillende bioscooptrailers die gebruikt zijn ter promotie van de film.

Alien: Covenant is een matige film, met een zwak verhaal en soms belabberde special effects. Waar voorganger Prometheus nog de opzet leek voor een interessant verlengstuk van de Alien-franchise, lijken de plannen dit verder uit te breiden dit met deze matige film vroegtijdig tot een einde te komen. Na een trage opening wordt de film nog aardig vermakelijk, maar komt geenszins tegemoet aan de verwachtingen. De karakters op het schip worden totaal niet uitgediept, waardoor je als kijker geen band weet te vormen. Als de Alien uit de titel vervolgen aan het doden slaat kan het de kijker een zorg zijn wie er wel of geen slachtoffer wordt. Het maakt dat Alien: Covenant niet de film is geworden waar op werd gehoopt en de film zelfs niet in de schaduw mag staan van het gewoonweg veel interessantere en betere Prometheus. Het is te hopen dat Scott nog een kans op revanche krijgt en vol inzet op de potentie van Prometheus. Als Covenant echter veelzeggend blijkt over de verdere plannen is het beter om een punt te zetten achter deze Alien-prequelfilms.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59bbd7fcd51f0_selected-products" products="9200000078274539,9200000078274529,9200000078274579,9200000079244060,9200000079244056" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek