American Honey

Informatie

RegieAndrea Arnold
Jaartal2016
Releasedatum23-06-2017
Speelduur158 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastSasha Lane, Arielle Holmes, Shia LaBeouf en McCaul Lombardi

De 18-jarige Star is een tiener die amper rond kan komen met het kleine beetje geld dat ze heeft. Met grote regelmaat gaat ze op zoek naar voedsel in containers voor haar en haar twee kinderen. Op een dag besluit Star zich aan te sluiten bij een groep tieners, die onder leiding staan van de charmeur Jake. De groep biedt Star de kans om haar treurige en ongelukkige leven achter zich te laten, waarbij het doel niet van belang is. Reizend door heel Amerika leert Star dat er niet gekeken wordt op een leugentje hier en daar en dat alles geoorloofd is, zolang ze maar kunnen blijven doen wat ze doen. Het leven wordt van dag tot dag bekeken met feesten, drank en reizen.

De 56-jarige regisseuse Andrea Arnold brak in 2009 definitief door met het indrukwekkende Fish Tank, dat het leven onder de loep nam van een 15-jarige ongelukkige tiener die verbannen werd door haar vrienden en uitgesloten werd van school. Met de bijzondere road movie American Honey weet Arnold misschien nog wel meer indruk te maken. American Honey had in principe net zo goed als documentaire uitgegeven kunnen worden en de film zal veel indruk weten achter te laten op de kijker. Deze ruwe en realistische kijk op het leven van “The American Dream” is net zo aangrijpend als hij ontgoochelend is en toont het leven van een onstabiele tiener die de weg kwijt raakt.

Actrice Sasha Lane maakt als de 18-jarige Star haar acteerdebuut en weet dit met veel bravoure naar het scherm te vertalen. Ze wordt hierin bijgestaan door Shia LeBeouf, die de rol van leider en charmeur Jake op zich neemt, waarbij we direct kunnen concluderen dat vooral LeBeouf geknipt is voor deze rol. De bescheiden dromen van Star ontaarden zich in prostitutie, oplichterij en diefstal, waarbij de zoektocht naar geluk en liefde centraal staat. Dit wordt bijgestaan door de prachtige locaties waar de film zich afspeelt, dat ook cinematografisch nog eens dik onderstreept wordt. Dat is natuurlijk knap aangezien de film omdat de film met een handheld camera en een niet gebruikelijk beeldaspect is opgenomen. Dit wordt bijgestaan door een sterke soundtrack, waarbij nummers van Rihanna en Bruce Springsteen de beelden een sterkere lading geven en dit af en toe een brok in de keel zal bezorgen.

Wat de film erg sterk naar voren weet te brengen is dat het de Amerikaanse droom als oase weet te bestempelen en de keerzijde van de hedendaagse Amerikaanse maatschappij op een ruwe wijze in beeld weet te brengen. De film wijkt totaal af van de Hollywood films die we doorgaans krijgen voorgeschoteld en weet op elk vlak te imponeren. Opvallend is hierbij dat de grens tussen de commerciële muziek en de alternatieve muziek totaal verdwijnt. Het rauwe en realistische beeld dat de regisseuse ons voorschoteld, kaart nog maar eens pijnlijk duidelijk de problematiek van de jeugdige Amerikaanse jeugd aan, waarbij de armoede, het harde leven en dromen uiteindelijk een treurig beeld weten te scheppen. Al met al is American Honey een zeer knappe film die het de volle honderd procent waard is om te gaan bekijken. Verwacht geen diepgaande dialogen of kunstzinnigheden, maar laat je overdonderen door een mix van beeldspraak en muziek.

Extra’s: De dvd release bevat naast de hoofdfilm helaas geen bonusmateriaal.

American Honey is een overdonderende roadmovie die een unieke en rauwe kijk geeft op de huidige samenleving van jongeren in de Verenigde Staten van Amerika. Het is vooral debutant Sasha Lane die veel indruk weet te maken en de chemie tussen Lane en Shia LeBeouf is geweldig. Buiten het feit om dat er zeer puik acteerwerk wordt afgeleverd, maarkt de combinatie van muziek en beeldspraak misschien nog wel de meeste indruk. Vooral de beeldspraak in combinatie met de geweldige en zeer gevarieerde soundtrack die de grens tussen popmuziek en alternatieve muziek totaal weg haalt, is American Honey een absolute must om naar te kijken. Dat American Honey niet voor iedereen is weg gelegd mag duidelijk zijn, maar dat we hier met een fenomenale en vooral unieke roadmovie te maken hebben is een ding dat als een paal boven water staat.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

22 juni, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f90f46866f_selected-products" products="9200000076028578" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek