American Ultra

Informatie

RegieNima Nourizadeh
Jaartal2015
Releasedatum27-01-2016
Speelduur99 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastJesse Eisenberg, Kristen Stewart, Topher Grace, Walton Goggins en Bull Pullman

Mike Howell woont samen met zijn vriendin Phoebe en samen genieten ze van elkaar en het leven. Mike is een echte stoner, oftewel iemand die regelmatig drugs gebruikt, en werkt in de plaatselijke supermarkt waar hij veel aan zijn strip werkt. Hij kan daarbij echter niet vermoeden dat zijn makkelijke leventje snel zal veranderen. Hij blijkt namelijk een zogenaamde ‘sleeper agent’ te zijn en nu wil de overheid hem uit de weg ruimen. Als de eigenwijze agente Victoria Lasseter hem te hulp schiet en hem bewust maakt van zijn skills activeert breekt de hel los. Mike en Phoebe moeten samen vechten voor hun leven en niets of niemand lijkt nog te zijn wie ze pretenderen te zijn.

American Ultra is geregisseerd door Nima Nourizadeh, die eerder verantwoordelijk was voor film Project X, over een ondertussen beruchte uit de hand gelopen party. In de hoofdrol zien we Kristen Stewart, die de laatste jaren druk bezig is om het wat suffe Twilight-imago van zich af te schudden. Zo zagen we haar eerder in een erg sterke rol in Still Alice en het is dan ook te hopen dat ze deze lijn weet vast te houden. In American Ultra speelt ze de rol van Phoebe, de vriendin van Mike. Mike wordt gespeeld door Jesse Eisenberg. Eisenberg zou je zomaar kunnen kennen van zijn rollen in The Social Network, Now You See Me of zeer vermakelijke horror/komedie Zombieland. De meest opvallende naam is die van Bill Pullman, die natuurlijk vooral bekend is van zijn rol als Amerikaanse president in Independence Day.

Genoeg over de cast en crew en door naar de film zelf, een film die op elk vlak weet te entertainen. Zo is de actie in overvloed aanwezig en druipt de zwarte humor overal vanaf. Deze combinatie werkt dan ook perfect, want juist als de film wat in neigt te zakken weten de makers vol de aandacht van de kijker te grijpen met een explosie of een brute vechtscène. Helaas doet de film soms wel nogal rommelig aan. Dit komt omdat de film teveel wil zijn. Zo kijk je het ene moment naar een komedie, waarna je al snel naar een romantische film schakelt, om vervolgens in een snoeiharde actiefilm te beladen. Qua absurditeit is de film dan ook een klein beetje te vergelijken met Kingsman: The Secret Service, alleen dan in dit geval met een hoofdpersoon die de gehele film stoned rondloopt.

Daarnaast is de film ondanks de relatief korte speelduur op een aantal puntjes net iets te langdradig. Dit is vooral terug te herleiden naar de opening van de film. Zo wordt er net teveel aandacht gegeven aan de relatie tussen Mike en Phoebe, iets dat bij een film als deze eigenlijk een beetje overbodig is. Het maakt dat je de eerste twintig minuten even moet doorkomen, maar dat de film daarna echt los gaat. En eenmaal los gaat de film heerlijk over de top en zal je je geen seconde meer vervelen. Zo is de scène waarin Mike in het nauw wordt gedreven en hij een kogel laat afketsen op een koekenpan om zo uiteindelijk de schutter te doden één van die vermakelijke momenten. American Ultra is dan ook een film die je niet al te serieus moet nemen. Gelukkig pretendeert de film ook nergens dat het een serieuze boventoon wil voeren.

Extra’s: Naast een drietal trailers bevat de Blu-ray geen bonusmateriaal. Dat is best jammer te noemen, want sommige actiescènes zijn zo absurd dat het interessant was geweest hoe deze in elkaar steken. Ook een toelichting van cast en crew had geen overbodige luxe geweest gezien de film nogal wat excentrieke figuren bevat. Een toelichting over hun profiel had hierbij dan ook een welkome verrassing geweest.

American Ultra is een absurde achtbaanrit geworden die aangevoerd wordt door een hoofdpersoon die de gehele film stoned is. Na een iets wat trage opening neemt de film een moordend tempo aan. Dat de relatie tussen Mike en Phoebe natuurlijk en oprecht aanvoelt werkt door in het eindresultaat. Het leuke is dat de film hierbij met regelmaat een onverwachte wending neemt en een aantal hilarische scènes kent die eigenlijk te bizar voor woorden zijn. American Ultra zal menigeen zeker een erg vermakelijke avond opleveren, maar we raden je wel aan de film niet te serieus te nemen. Gelukkig doet de film dat zelf ook niet.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

30 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek