Angel Has Fallen

Informatie

RegieRic Roman Waugh
Jaartal2019
Releasedatum27-12-2019
Speelduur121 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastGerard Butler, Morgan Freeman, Nick Nolte, Jada Pinkett Smith en Danny Huston

Geheim agent Mike Banning wordt getraind in de militaire privé faciliteit van Salient Global, eigendom van zijn vriend en voormalig mede-legerwachter Wade Jennings. Aansluitend wordt Banning voorgedragen voor de functie van Secret Service Director door de president Allan Trumbull, om zo de aftredende David Gentry op te volgen. Gevleid door het aanbod laat Banning alleen even buiten beschouwing dat hij al enige tijd met gezondheidsproblemen en een aantal verslavingen kampt. Als de president niet veel later tijdens een vistrip wordt aangevallen door drones, weet van de beveiligers alleen Banning de dodelijke aanval te overleven. Wel weet hij ook Trumbull te redden, al belandt deze in een coma. Als FBI-agente Helen Thompson overtuigend bewijs in handen krijgt dat Banning wel eens achter de aanslag kan zitten, wordt Banning gearresteerd en moet hij zijn naam zien te zuiveren.

In 2013 verscheen de zeer vermakelijke blockbuster Olympus Has Fallen in de bioscopen, met hoofdrollen voor actieheld Gerard Butler, Aaron Eckhart en oude rot in het vak Morgan Freeman. De film deed de kassa flink rinkelen en een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Deze kwam er dan ook in 2016, waarvoor zowel Butler, Eckhart als Freeman terugkeerde. De film wist te vermaken en bracht opnieuw flink wat geld in het laatje, maar de glans van de eerste film leek een beetje verdwenen. Toch bracht de film genoeg geld binnen om een nieuw vervolg te kunnen verantwoorden. Toch kan je je dit keer afvragen of een derde deel nog wel gaat toevoegen, iets dat Eckhart zich wellicht ook afvroeg en hij is hier dan ook niet te zien. Verder is het hetzelfde laken een pak; wederom wordt de president bedreigt, alleen dit keer is Banning niet de held tegen wil en dank, maar wordt hij onterecht beschuldig. Uiteraard moet hij in de resterende speelduur zijn onschuld zien te bewijzen door zich een weg te banen door de gewelddadige en explosieve listen die de werkelijke daders hebben uitgezet.

Toch weet de film opnieuw flink wat vermaak te bieden aan de kijker, al is het natuurlijk opnieuw allemaal kolder. We kunnen zelfs gerust stellen dat elke vorm van logica eigenlijk al ontbrak vanaf de eerste film. Toch is hier zeker een publiek voor en krijgt de kijker ook deze film precies wat men verwacht. Werkelijk ieder cliché wordt weer uit de kast getrokken en uiteindelijk blijft er niets meer over dan puur hersenloos popcornvermaak. Op zich niets mis mee, maar het is jammer dat de film al te vroeg zijn hoogtepunt beleefd als de drone aanval wordt gepleegd. Voor de rest is het vooral veel actie, welke in sneltreinvaart op de kijker wordt afgevuurd, aangevuld met een kat-en-muis-spel tussen FBI-agente Thompson en de op de vlucht geslagen Banning.

Naast uiteraard opnieuw Gerard Butler en Morgan Freeman, kan de film ook rekenen op de diensten van Nick Nolte en Jada Pinkett Smith. Al is enkel hun aanwezigheid gewoonweg niet genoeg om het geheel helemaal te redden. Toch moeten we zeker niet doen alsof we hier met een hele slechte actiefilm te maken hebben. Hiervoor bevat de film gewoonweg teveel goed gemaakte actiescènes, iets dat natuurlijk een mooie basis legt voor een film als deze. Wellicht zou je wel iets meer mogen verwachten van de spanning, maar helaas is het allemaal vrij doorzichtig en voorspelbaar uitgewerkt. Ook de finale met middelmatige CGI weet niet bepaald te overtuigen. Het maakt dat Angel Has Fallen weinig meer is dan een goed genietbare, maar middelmatige actieprent.

Extra’s: Op de Blu-ray is er naast de film ook de nodige aandacht voor het bonusmateriaal, waarbij er meer dan genoeg materiaal aanwezig is om flink te kunnen nagenieten van de film.
· Even Heroes Fall: The Story (08:35) Een samenvatting van de film. Kijk deze dan ook vooral niet voordat je de film hebt gezien, want dit stuk bevat een aanzienlijk aantal spoilers.
· Someone to Watch Over Me: New Blood (13:02) Een stuk over mede schrijver en regisseur Ric Roman Waugh, die als nieuwkomer in de reeks de touwtjes bij dit deel in handen heeft.
· Calling All Angels: Casting (18:13) Een gedeelte over het casten van de acteurs en actrices in de film.
· True Faith: Authenticity (12:47) Een vraagstuk aan de makers over het zo realistisch mogelijk kunnen houden van het verhaal en de film.
· Fights for You: Stunts and Action (09:39) Een stuk over de stunts die uitgevoerd werden in de film.
· Earth Angel: Recreating DC (06:25) Over hoeveel van de film in het buitenland is opgenomen, maar moest doorgaan voor Washington DC.
· Angel Declassified (08:38) Een kijkje achter de schermen bij de twee grootste scenes van de film.

Angel Has Fallen is opnieuw een herhaling van zetten, maar weet gelukkig wel genoeg vermaak te bieden. Dit zorgt ervoor dat ook dit derde deel opnieuw het aankijken wel waard is, alleen had de film echt wel wat meer potentie dan wat we hier voorgeschoteld krijgen. De drone aanval op de president aan het begin van de film blijkt een vroeg hoogtepunt, waarna de kijker toch vrij standaard kunst en vliegwerk te zien krijgt, waarbij het hele kat-en-muis-spel erg voorspelbaar in elkaar is gezet. Met een afnemende kwaliteit in de reeks zou je verwachten dat dit de laatste film in de “Has Fallen”-reeks zou zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Meerdere vervolgen en zelfs een spin-off bedoeld voor televisie zijn ondertussen aangekondigd.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

6 januari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e08fba3aad03_selected-products" products="9200000112342361,9200000112342367,9200000013982845,9200000013982839,9200000054589108,9200000054589114" name="fallen" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek