Angry Birds: The Movie

Informatie

RegieClay Kaytis en Fergal Reilly
Jaartal2015
Releasedatum21-09-2016
Speelduur97 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastDanny McBride, Josh Gad, Maya Rudolph en Jason Sudeikis

Op een paradijselijk eiland woont een civilisatie vogels die de hele dag door vrolijk zijn. Echter zijn er een paar chagrijnige buitenbeentjes. Vooral Red, voorzien van een kort lontje, heeft het elke dag weer moeilijk met al dat vrolijke gedoe. Als Red in een anger management groep komt om zijn woede onder controle te krijgen, komt hij erachter dat hij niet de enige is met een dergelijke afwijking. Als op een dag een schip met twee varkens van een ander eiland aan komt varen en vorstelijk door de vogelpopulatie worden onthaald, is Red de enige die argwanend is. Terecht zo blijkt, want de twee varkens worden er al snel meer en de problemen stapelen zich al snel op. Toch is Red de aangewezen vogel om het eiland te redden van zijn ondergang.

In 2009 kreeg het Finse bedrijf Rovio Entertainment de geniale ingeving om een spel te ontwikkelen voor het mobiele Apple systeem. In het speel je met boze vogels die gebouwen met varkens omver moeten gooien. Het spel werd een regelrechte hit en werd in de App store van Apple meer dan 100 miljoen keer gedownload. Toen het spel ook voor andere platformen werd uitgebracht was het succes niet meer te overzien en dit leidde uiteindelijk tot een heuse bioscoopfilm. Toch zorgde dit voor de nodige breinbrekers, want wat voor verhaal moest er meegegeven worden aan een de verfilming van een een spel zonder verhaal. Toch zorgde de populariteit van het spel dat velen stiekem toch wel een beetje uitkeken naar de film over de boze vogels. Met een budget van 80 miljoen Dollar, dat later werd opgehoogd naar 100 miljoen Dollar werd, is Angry Birds: The Movie de duurste Finse productie ooit geworden.

En het moet gezegd worden: Angry Birds: The Movie is een erg leuke film is geworden, die zelfs het volwassen publiek zal weten te behagen. Dit is te danken aan de aanwezigheid van een flinke dosis humor, type slapstick, die de film bevat. Dit zal voornamelijk in het eerste half uur van de film regelmatig zorgen voor de slappe lach als de chronisch chagrijnige rode vogel Red zichzelf zo in de nesten werkt dat hij een anger management cursus moet gaan volgen. Gelukkig weet de film ook hierna het niveau vast te houden als de luie varkens op het paradijselijke eiland van het vredelievende vogelvolkje belanden. Dit alles maakt de film tot op dat punt een aaneenschakeling van feesten, waarbij er natuurlijk knotsgekke fratsen worden uitgehaald. Maar dan gaat de argwanende Red op onderzoek uit en komt hij tot een verschrikkelijke ontdekking. Tot dit punt zeker geen klachten, maar dan zakt de film toch een beetje in.

Vanaf dit punt komt de film namelijk in een scenario terecht wat we ook al kennen van films als De Smurfen. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar gezien de uitstekende eerste helft van de film ligt de verveling op de loer. Gelukkig is de dip maar tijdelijk en eenmaal op het varkenseiland gekomen wordt het geheel wel weer erg leuk. Uiteindelijk kunnen we dan ook niets anders concluderen dat de film over het geheel genomen goed geslaagd is. Vooral de animatie springt in het oog en is erg goed gedaan. Er is duidelijk op elk detail gelet, waarbij de makers er goed voor gewaakt hebben dat de film geen afbreuk zou doen aan de originele gestalten van de gamevogels. De kans is zelfs goed aanwezig dat kijkers zich na de film niet meer kunnen bedwingen en toch weer als een bezetene het spel gaan spelen en zo de Angry Birds gekte opnieuw beleven.

Extra’s:
De Blu-ray versie staat vol met extra’s, waaronder zelfs een handvol exclusief voor dit medium. Daarnaast is er een Digitale HD Ulraviolet code te vinden, zodat je de film altijd digitaal op zak hebt en deze dus overal op elk mobiel product kunt bekijken. Wat dat betreft is deze Blu-ray een waar feest!
∙ Verwijderde scènes (6:30) Een zestal verwijderde scènes.
∙ 4 schattige kortfilmpjes (5:35) Korte filmpjes waarin de Hatchlings! centraal staan, de schattige en vooral pluizige vogeltjes.
∙ Dans met de vogels en varkens – Leer de linedance uit de film (3:35) Lekker meedansen met de karakters uit de film.
∙ Handige vogels – Hoe je je eigen varkenstoren kan bouwen (4:45) Leer om een leuk verdedigingstoren te maken van producten die in (bijna) ieder huis wel voor handen zijn.
∙ Ontmoet de kuikerstjes (4:11) Een grappige compilatie rondom de Hatchlings!
∙ Maak muziek! (10:28) Een grappig en interessante featurette waarin componist Heitor Pereira een uitgebreid inzicht geeft in de muziek die in de film voorbij komt.
∙ Videoclip Friends (3:04) Een videoclip van Blake Shelton.
∙ Fotogalerij Een aanzienlijke verzameling afbeeldingen, opgedeeld in drie categorieën.
∙ Symfonie modus Bekijk de film zonder alle typische Angry Birds geluidjes.

Angry Birds: The Movie is een zeer leuke film geworden om samen met je kroost te bekijken. Het kijkplezier wordt vergroot dankzij een uitstekende Home Entertainment release die goed is voor uren vermaak. Ondanks dat de film hier en daar wat kleine zwakke puntjes kent zal ook het volwassen publiek deze animatiefilm zeker kunnen waarderen. Dit komt vooral door de aanwezige humor. Zo zit de film vol slapstick en zijn er ook een aantal kurkdroge grappen die het goed zullen doen bij de volwassenen. Het maakte van deze Angry Birds: The Movie een film voor jong en oud en het is duidelijk dat de Angry Birds helemaal terug zijn van (eigenlijk niet) weggeweest!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

6 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek