Annabelle: Creation

Informatie

RegieDavid F. Sandberg
Jaartal2017
Releasedatum13-12-2017
Speelduur109 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastStephanie Sigman, Talitha Bateman, Lulu Wilson, Anne Coulthard, Grace Fulton, Lou Lou Safran en Tayler Buck

Samuel Mullins is een poppenmaker die te maken heeft gehad met een tragisch ongeluk waarbij zijn dochtertje kwam te overlijden. Ondanks het grote verdriet, besluit Samuel om samen met zijn vrouw de draad weer op te pakken na een periode van rouw. Als een plaatselijk weeshuis zijn deuren sluit, besluit het echtpaar een non en de weeskinderen te verwelkomen in hun huis. Al snel komt het weeskind Bee er achter dat er iets niet pluis is in het huis en spoedig worden de kinderen, de non en het echtpaar het doelwit van een bezeten pop die Samuel ooit maakte.

In 2013 wist regisseur James Wan vriend en vijand te verrassen met het doodenge The Conjuring. Het verhaal over Ed en Lorraine Warren, twee paranormale onderzoekers die een gezin te hulp schieten dat door demonen wordt geterroriseerd, won enorm aan kracht omdat het verhaal werd gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de film kwam kort de bezeten pop Annabelle voor, welke centraal stond in de spin-off Annabelle die regisseur John R. Leonetti maakte onder het ziende oog van James Wan. Helaas viel de film erg tegen, maar dat weerhield de makers er niet van om een vervolg aan het geheel te geven in de vorm van een prequel. Toch was het nog even afwachten of het publiek hier nog wel op zou zitten te wachten. Gelukkig weet Annabelle: Creation van David F. Sandberg, die eerder het doodenge Lights Out maakt, zeer sterk uit de hoek te komen en overtreft deze zijn voorganger op ieder vlak.

De film komt vrij traag op gang, al schuilt juist daar een deel van de kracht van deze film. Pas als de bus met weeskinderen aankomt en de focus op de invalide Bee komt te liggen, zien we dat er iets niet in de haak is met het huis waar ze in terecht is gekomen. Dit resulteert in een aantal scenes die voor flink wat onderhuidse spanning zorgt. Iets wat de gehele eerste helft van de film aanhoudt. Pas in de tweede helft van de film gaat het helemaal los, waarbij de kijker zich met regelmaat het apezuur zal schrikken. Iets wat de eerste film nou juist zo verzuimde. Alles wordt bereikt door een sterke cinematografie en geluidseffecten, waar diverse horrormakers van vandaag de dag nog wat van zouden kunnen leren. De fraaie setting van de film zorgt daarnaast voor een prima horror huzarenstukje.

Ondanks dat de film een grote stap vooruit is op zijn voorganger kan de film niet tippen aan de twee The Conjuring-films. Op zich geen schande als je bedankt dat deze behoren tot de beste horrorfilms van de afgelopen twintig jaar. De oorzaak hiervan ligt in een aantal factoren, waaronder een cliché en niet al te sterk uitgewerkt verhaal. Natuurlijk heeft de film behoorlijke onderhuidse spanning en bevat deze een aantal zeer sterke jumpscares, maar het is allemaal niets dat we nog niet eerder hebben gezien. Ook schort het soms aan het acteertalent van de vele acteurs die de film rijk is, met name bij Samara Lee die de rol van Bee vertolkt. Het zorgt voor een aantal houterige dialogen, waar best iets meer aandacht aan besteed had mogen worden. Ook wordt de film naar het einde toe helaas iets te voorspelbaar. Toch kunnen is Annabelle: Creation een geslaagde horrorfilm, die misschien niet perfect is, maar wel met kop en schouders boven het gros uit weet te steken.

Extra’s: De Blu-ray release van deze film staat bomvol interessante extra’s, die een gezamenlijke speelduur hebben van ruim een uur.
Deleted Scenes Featurette (12:04) Een aantal verwijderde scenes voorzien van commentaar van de regisseur.
Directing Annabelle: Creation (42:21) Een uitgebreide making of van de film, waarin regisseur Sandberg laat zien hoe hij te werk is gegaan.
The Conjuring Universe (04:51) Een kijkje op het ontwikkelen van het Conjuring universum.
Horror Shorts: Attic Panic (03:10) Een titel als Storage Unit Panic had de lading wellicht beter gedektn.
Horror Shorts: Coffer (03:09) Een short die ons leert om ongeopende dozen en deuren naar andere dimensies maar beter met rust te laten.
Director’s Commentary: Audiocommentaar van de regisseur Sandberg bij de film.

Annabelle: Creation is mede dankzij een sterke opbouw een geslaagde horrorfilm, die een grote stap vooruit is na de eerste film. Die vooruitgang is naast de opbouw ook vooral te vinden in de onderhuidse spanning die vrijwel continu voelbaar is. Ondanks dat het geheel misschien niet het beste acteerwerk presenteert en de film naar het einde flink voorspelbaar wordt, is de film een absolute aanrader voor liefhebbers van het horrorgenre. Het niveau van de The Conjuring-film wordt weliswaar nergens gehaald, maar deze prequel steekt met kop en schouders boven het gros van de recente horrorfilms uit en is sowieso een pak beter dan het erg tegenvallende eerste deel. Annabelle: Creation is dan ook een prima zoethouder tot de release van een derde Conjuring-film, zeker nu ook nog The Nun is aangekondigd.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a2656b740ab6_selected-products" products="9200000079695849,9200000079695845,9200000033411178,9200000033411165" name="Annabelle" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek