Ant-Man and the Wasp

Informatie

RegiePeyton Reed
Jaartal2018
Releasedatum18-07-2018
Speelduur118 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastPaul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Pena, Hannah John-Kamen, Walton Goggins, Abby Ryder-Fortson, Bobby Cannavale, Judy Greer, Tip “T.I.” Harris, David Dastmalchian, Randall Park, Michelle Pfeiffer, Laurence Fishburne en Michael Douglas

In de nasleep van de gebeurtenissen van Civil War worstelt Scott Lang met de gevolgen van zijn keuzes als superheld en als vader en is hij voor twee jaar onder huisarrest geplaatst door de FBI. Met nog maar drie dagen van zijn straf te gaan ziet Scott de vrijheid weer tegemoet en heeft hij zijn superheldenpak aan de wilgen gehangen. Ondertussen zijn Hope van Dyne en Dr. Hank Pym nog steeds opzoek naar Janet Pym. Tijdens hun zoektocht stuiten ze het aan de stok met de mysterieuze Ghost, die alles op alles heeft gezet in een poging het geheime lab van Pym in handen te krijgen. In een poging om Ghost een halt toe te roepen besluiten zij zich tot Scott te wenden. Hij moet noodgedwongen opnieuw het Ant-Man pak aantrekken en samen met The Wasp leren vechten als een team om de wereld te redden van de bedreiging uit de Quantum Realm.

In 2015 deed Ant-Man zijn intrede in het Marvel Cinematic Universe. Dit resulteerde in een flink succes en sindsdien verscheen Ant-Man in verschillende verwante films, waarbij Captain America: Civil War gerust als leidraad kan worden genomen. Toch week Ant-Man qua structuur redelijk af van wat we tot op dat moment van de Marvel-films gewend waren. Zo bevatte de film een flinke dosis humor en week het verhaal flink af van de stripboeken. Een gewaagde zet, zeker als je de trouwe Marvel-fans even in het achterhoofd houdt. Toch pakte ook dit weer goed uit en begon het wachten op het onvermijdelijke vervolg. Deze is er nu, waarbij The Wasp een belangrijke rol heeft als side-kick van Ant-Man.

Wat direct opvalt is het vrij rommelige verhaal. Zo worstelt de film opzichtig met de aanwezigheid van drie schurken, waarbij het erop lijkt dat de makers teveel in een film hebben willen proppen. Dat dit een dodelijke factor kan zijn zagen we eerder al eens in de derde Spider-Man film van Sam Raimi, maar toch bewees Marvel ons de laatste jaren meermaals het tegendeel met overvolle, maar toch zeer geslaagde films. Dat de film niet compleet kopje onder gaat en alles toch leuk aan elkaar weet te verbinden, maakt Ant-Man and the Wasp uiteindelijk toch tot een zeer vermakelijke film. Wel ligt de nadruk iets teveel op de humor, nog meer zelfs dan bij het komische ingestelde Guardians of the Galaxy.

Gelukkig kent de film verder behoorlijk spannende stukken en sluit het verhaal verder naadloos aan op de rest van het universum van Marvel, dat met de vierde Avengers-film volgens insiders volgend jaar zijn einde lijkt te naderen. Verder voorkennis is eigenlijk amper nodig en dit maakt de film ook los van het MCU erg goed te bekijken. Wellicht komt het door de komische insteek, maar de Ant-Man-films zijn daarnaast zeer geschikt voor een jonger publiek. Verder is het goed te zien dat de volledige cast terug is gekeerd. Natuurlijk is ook deze film weer voorzien van after credits scène, iets wat dit keer behoorlijk opzienbarend is. Het is dan ook een van de beste cliffhangers naar een volgende film en dat alleen lijkt al een wat gevaarlijke uitspraak.

Ant-Man and the Wasp is een zeer vermakelijke sequel, die zowel losstaand als in combinatie met zijn voorgangers en Captain America: Civil War goed te kijken is. Toch maakt de rommelige opzet van de film het geheel onnodig onoverzichtelijk. Zo zijn er drie verschillende schurken aanwezig en heeft de film toch wat te lijden onder de overkill aan humor. Zo blijft Ant-Man ook in zijn tweede film een wat vreemde eend in de bijt. Wel is deze tweede Ant-Man-film verder zeker geslaagd te noemen, waarbij je je als kijker geen moment zal gaan vervelen. Uiteraard moet je ook hier de aftiteling weer uitzitten, iets wat zonder meer wordt beloond en nu al veelbelovend is voor de volgende film in het Marvel Cinematic Universe.

19 juli, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek