Ant-Man

Informatie

RegiePeyton Reed
Jaartal2015
Releasedatum23-07-2015
Speelduur117 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company
CastPaul Rudd, Michael Douglas en Evangeline Lilly

Na een mislukte inbraak belandt Scott Lang in de gevangenis. Als hij vrijkomt wil hij zijn leven beteren, maar het verleden blijft hem achtervolgen. Hierdoor weet hij bijvoorbeeld geen baan te behouden, wat erin resulteert dat hij de alimentatie voor zijn dochtertje niet meer kan betalen. Dan wijst zijn huisgenoot hem op een zwaarbeveiligde kluis vol waardevolle spullen, die in een huis staat waarvan de eigenaar op vakantie is. Vrij spel dus, maar als Scott inbreekt in de kluis komt hij erachter dat er een vreemd pak in ligt. Als hij het pakt aantrekt komt hij erachter dat hij hier mee zo klein als een mier kan worden en wordt toegesproken door dokter Hank Pym, de vorige eigenaar van het pak. Vanaf dat moment neemt deze dokter de taak op zich om Scott te trainen voor een missie om de wereld te redden, maar dat is iets waar Scott niet bepaald rekening mee heeft gehouden.

De schuur van Marvel Studios is nog lang niet leeg en na de tweede Avengers-film die dit jaar uit kwam, komt de studio nu met het luchtige Ant-Man die tevens als afsluiter dient van Phase 2. Ditmaal staat Peyton Reed aan het roer en dat is nou niet direct de eerste regisseur die je zou linken aan een Marvel-film. Reed regisseerde eerder namelijk vooral komedies of romkom’s als Yes Man, The Break-Up en Bring It On. Toch brengt Reed het er goed vanaf, want met een film als Ant-Man kan je meerdere kanten op. De komische noot ligt de regisseur erg goed en dat is juist iets waar een film als deze het van moet hebben. Ga je namelijk te serieus te werk, dan is lijkt het project op voorhand al gedoemd te mislukken.

In de hoofdrol zien we Paul Rudd en dat is zeker niet een naam die voor de hand ligt om een superheld te spelen. Wat dat betreft kan hij de hand schudden van zijn regisseur. Rudd kennen we doorgaans namelijk van zijn bijrollen in romantische komedies zoals The 40 Year Old Virgin en Knocked Up. Naast Rudd zien we niemand minder dan tweevoudig Oscar-winnaar Michael Douglas, die de rol van Dr. Hank Pym vertolkt. Douglas doet de laatste jaren een beetje waar hij zin in heeft en is daarbij toch vooral in komedies te vinden die gaan over het ouder worden, denk maar eens aan zijn rollen in Last Vegas en And So It Goes. Voor de vrouwelijke inbreng is Evangeline Lilly gecast. Deze voormalig Lost actrice timmert aardig aan de weg in Hollywood en na haar rol in de laatste twee The Hobbit-films lijkt deze film een goede impuls voor haar carrière.

Natuurlijk zijn er genoeg aanhangers van Marvel, maar wat moet je als gemiddelde filmkijker nou verwacht van een film als Ant-Man? Dit was de vraag die rees na het zien van de trailer. Ant-Man is nou niet bepaald het meest bekende personage van Marvel. De conclusie die we kunnen trekken is dat de film feitelijk een veredelde kinderfilm is geworden, maar dan wel eentje die zeer vermakelijk is om naar te kijken. De makers raken precies de juiste snaar en dan zien we dat Marvel hetzelfde bereikt als wat we eerder bij Guardians of the Galaxy zagen. Maar zo goed is de film helaas net net, daarvoor is Ant-Man toch net iets te kinderlijk in elkaar gezet. Een goed voorbeeld daarvan zijn de benaderde situaties waar Ant-Man in belandt, deze doen bijna aan het stokoude Honey, I Shrunk the Kids. Zo wordt Ant-Man achterna gezeten door een rat, moet hij vluchten voor water dat uit een kraan stroomt en krijgt hij het aan de stok met insecten. Gelukkig houdt de vergelijking daar dan ook meteen op en gelukkig weet Ant-Man zijn eigen identiteit te behouden.

Het gebeurt niet vaak maar bij deze film komt het 3D-effect goed uit de verf en sterker nog, het draagt zelfs bij aan de entertainmentwaarde van de film. De ritjes achterop de vliegende mier zien er net als de actiescènes gelikt uit en zorgen ervoor dat het 3D-effect perfect aansluit bij wat de film wil uitstralen. Wat ook fijn is, is dat de speelduur eindelijk eens fatsoenlijk is. De meeste Marvel-films blijken namelijk standaard een half uur te lang te duren, maar Ant-Man heeft daarentegen een prima speelduur van net onder de twee uur. Er wordt overigens geen geheim van gemaakt dat Ant-Man onderdeel is van een groter universum, zo zijn er veelvuldige verwijzingen naar The Avengers. Het moet zeggen dat dit bijna als een soort sluikreclame aanvoelt. Gelukkig wordt irritatie voorkomen, maar het is duidelijk dat de makers het Marvel-universum dicht naar elkaar toe wil trekken. Of dat uiteindelijk een verstandig idee is valt natuurlijk te betwijfelen.

Ant-Man is opnieuw een zeer vermakelijke film uit de stal van Marvel. Hoewel dit één van de meest kinderlijke Marvel-films tot nu toe is, zal de film het volwassen publiek zeker weten te behagen. Paul Rudd zet een prima rol neer als Ant-Man, waarmee hij criticasters direct de mond weet te snoeren. Door dat het verhaal toch één van de minpunten aan de film is, mist de film het om zich te meten met bijvoorbeeld Guardians of the Galaxy. Maar de fraaie 3D-effecten, een flink tempo en de vele actiescènes maken Ant-Man tot een zeer geslaagde film voor jong en oud. Een avondje popcorn vermaak is dan ook absoluut gegarandeerd.

24 juli, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek