Arrow – seizoen 7

Informatie

RegieJames Bamford, Laura Belsey, Gordon Verheul, Ben Bray, Mark Bunting, Kristin Windell, Alexandra La Roche, Andi Armaganian, Glen Winter, Gregory Smith, Marcus Stokes, Ruba Nadda, Patia Prouty, Avi Youabian en Tara Miele
Jaartal2018-2019
Releasedatum11-12-2020
Speelduur880 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastStephen Amell, David Ramsey, Emily Bett Rickards, Echo Kellum, Rick Gonzalez, Juliana Harkavy, Colton Haynes, Kirk Acevedo, Sea Shimooka en Katie Cassidy Rodgers

Vijf maanden nadat hij werd ontmaskerd als Green Arrow zit Oliver Queen een levenslange straf uit in de zwaarbeveiligde gevangenis Slabside. Als gevangene 4587 probeert hij zich zo gedeisd mogelijk te houden, maar het wordt hem niet gemakkelijk gemaakt door de criminelen die hij eerder achter tralies wist te krijgen. Met Oliver achter de tralies, wordt Star City beschermd door Team Green Arrow. Felicity Smoak en William Clayton proberen zo goed en kwaad als het gaat om te gaan met de getuigenbescherming, terwijl John Diggle samen met A.R.G.U.S. nog steeds jacht maakt op de voortvluchtige Diaz. Dan verschijnt er een mysterieuze nieuwe Green Arrow, die zich richt op criminelen op hun lijst en tegelijkerstijd de armen in de stad helpt. Oliver wordt meer en meer uitgedaagd en dat dwingt hem om verlossing te zoeken, terwijl hij zich afvraagt wat het echt betekent om een held te zijn.

Arrow is sinds oktober 2012 op het Amerikaanse CW Television Network te zien, waarna Nederlandse fans sinds februari 2013 via Veronica ook kunnen genieten van de avonturen van Oliver Queen. Dat Veronica de serie oppakte is niet zo vreemd, want de serie bleek zeer populair en succesvol. Zozeer zelfs dat we ondertussen toe zijn aan de home entertainment release van seizoen 7. Het bleek achteraf het voorlaatste seizoen, want toen het seizoen halverwege was werd besloten om de serie met nog een achtste, en laatste, seizoen te verlengen. Vanaf het begin van de serie werd besloten dat er geen personages met superhelden in de serie voor zouden komen, wat het realisme ten goede zou komen. Ook moest de serie op zichzelf staan. Toch zijn die regels al meermaals gebroken door Arrow als startpunt te laten dienen van een uitgebreider universum van DC; het Arrowverse. Zo diende de serie als springplank voor The Flash en Supergirl zien we daarnaast ook diverse gastoptredens van hoofdrolspelers uit andere reeksen.

De liefhebbers van Arrow zijn het er allemaal over eens; na een zeer matig vierde seizoen leek het gedaan met de hoeksteen van het DC-imperium op de zender CW. Toch wist de serie zich goed te herstellen met een beter vijfde en zesde seizoen. Het zesde eind kwam weliswaar traag op gang, maar kende een aardige eindspurt. Zo was daar eindelijk wat tegenstand in de vorm van de mysterieuze Black Siren, een personage dat werd geïntroduceerd in The Flash. Toch werd de boel pas echt weer goed opgewarmd toen Ricardo Diaz zijn intrede deed en Arrow eindelijk weer eens een waardige vijand leek te hebben. En dit seizoen beloofde sowieso veel moois, met Olivers’ aangepaste status-quo en de grootste crossover tot nog toe. Toch speelt het begin van het seizoen zich met name voor Oliver af in de gevangenis. Hij heeft weliswaar genoeg om handen, maar soms bekruipt je toch een beetje een Orange is the New Black-gevoel. Gelukkig staat daar flink wat actie tegenover als Green Arrow opduikt in Star City.

Het is dan ook jammer dat na een sterk, bikkelhard begin en een terugkeer naar alles wat Arrow ooit zo aantrekkelijk maakte, de serie later in het seizoen weer vervalt in oude fouten. Het tempo gaat fors naar beneden en voorspelbaarheid ligt meer en meer op de loer. Nu is dat nog niet eens het ergste. Dat is namelijk dat Oliver, in wat toch zijn serie zou moeten zijn, meer en meer opzij wordt geschoven ten faveure van andere helden en heldinnen. Het zorgt ervoor dat dit seizoen niet is wat werd gehoopt. Lichtpuntjes zijn er op zich gelukkig wel. Zo is de Elseworlds-crossover smullen geblazen, maar helaas is dat maar een van de 22 afleveringen van dit seizoen. Wel is er nog hoop voor een mooie afsluiter, want de laatste tien minuten van het seizoen zullen het overgrote deel van de jarenlange fans ongetwijfeld kunnen bekoren. Het is te hopen dat deze lijn wordt vastgehouden voor een mooie eindsprint, maar vast staat wel dat hier meer in had gezeten.

Extra’s: Naast de 22 afleveringen die dit seizoen telt, is er ook het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd op de Blu-ray release.
· Epic DC Super Hero Crossover Event (45:01) Een mooie inzage in een van de hoogtepunten van dit seizoen; Elseworlds, het vijfde jaarlijkse crossover event met The Flash en Supergirl.
· Villains: Modes of Persuasion (38:05) Een uitgebreide en goed gemaakte blik die inzicht geeft in enkele slechteriken van dit seizoen.
· Comic-Con Panels San Diego 2018 (60:59) Het beste van diverse panels op de Comic-Con in San Diego, met leuke commentaren en beelden van achter de schermen.
· Gag Reels (04:41) De welbekende bloopercompilatie.
· Deleted Scenes (09:15) Een flink aantal verwijderde scènes, die anderzijds weinig schokkends toevoegen aan wat we kennen van de uitgezonden afleveringen.

Arrow – seizoen 7 begint sterk en bikkelhard, maar vervalt al snel in oude fouten. Dit seizoen heeft dan ook een ander uitgangspunt van we gewend zijn; Oliver heeft zich overgegeven aan de Star City Police Department, zit vast en zijn geheim is nu publiek bekend. Dit deel zal de fans ongetwijfeld het meest kunnen bekoren. Het is dan ook jammer dat het laten dit seizoen toch weer fout gaat, het tempo gaat omlaag en alles wordt te voorspelbaar. Ook is het bijzonder spijtig dat Oliver keer op keer opzij wordt geschoven om andere helden en heldinnen te laten schitteren. Het is wellicht leuk kijkende naar de sterke Elseworlds-crossover, maar het klopt voor je gevoel gewoonweg niet dat Oliver met regelmaat op een zijspoor belandt in zijn eigen serie. Het maakt dat ook dit seizoen worstelt met flink wat storende zaken. Het doet ons opnieuw hardop afvragen of 22 afleveringen voor één seizoen niet gewoonweg teveel is. Gelukkig bestaat het afsluitende achtste seizoen uit maar 10 afleveringen en dat stemt ons hoopvol voor een mooie zwanenzang. We hoeven er in elk geval niet lang op te wachten; de release van het achtste en laatste seizoen is reeds aangekondigd voor 13 januari 2021.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 december, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer