Arrow – seizoen 8

Informatie

RegieJames Bamford, Antonio Negret, Katie Cassidy, Kristin Windell, Laura Belsey, David Ramsey, Glen Winter en Tara Miele
Jaartal2019-2020
Releasedatum13-01-2021
Speelduur420 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastStephen Amell, David Ramsey, Rick Gonzalez, Juliana Harkavy, Katherine McNamara en Ben Lewis

Na de komst van The Monitor, verliet Oliver niet alleen zijn huis, zijn familie en zijn team, ook ontdekt hij wat de toekomst voor hem in petto heeft. Samen met John, Laurel en Tatsu gaat hij op zoek naar een belangrijk persoon binnen het plan van The Monitor. Ook wordt Oliver herenigd met zijn zus Thea, arriveert er een nieuwe Deathstroke in Star City en krijgt Team Arrow een verlies te verwerken. Ook krijgt hij te maken met een leven of dood situatie na bedrog van Lyla. Het is allemaal onderdeel van Olivers’ meest uitdagende strijd tot nu toe, waarin hij uiteindelijk niet alleen zijn stad, maar het gehele multiversum wil proberen te beschermen. Het is tevens een reis waarin Oliver gedwongen wordt om de prijs van zijn heldendom onder ogen te zien.

Arrow is sinds oktober 2012 op het Amerikaanse CW Television Network te zien, waarna Nederlandse fans sinds februari 2013 via Veronica ook kunnen genieten van de avonturen van Oliver Queen. Dat Veronica de serie oppakte is niet zo vreemd, want de serie bleek zeer populair en succesvol. Zozeer zelfs dat we ondertussen toe zijn aan de home entertainment release van het achtste seizoen, dat tevens bevestigd werd als laatste seizoen. Vanaf het begin van de serie werd besloten dat er geen personages met superhelden in de serie voor zouden komen, wat het realisme ten goede zou komen. Ook moest de serie op zichzelf staan. Toch zijn die regels al meermaals gebroken door Arrow als startpunt te laten dienen van een uitgebreider universum van DC; het Arrowverse. Zo diende de serie als springplank voor The Flash en Supergirl zien we daarnaast ook diverse gastoptredens van hoofdrolspelers uit andere reeksen.

Het is eigenlijk een wonder dat deze serie zijn run vol heeft mogen maken. Zo zijn de liefhebbers van Arrow het er allemaal over eens dat het na een zeer matig vierde seizoen gedaan leek met de hoeksteen van het DC-imperium op de zender CW. Toch wist de serie zich goed te herstellen en ondanks dat oude fouten regelmatig weer de kop opdoken, was er geregeld een flinke piek te zien. Het was dan ook jammer dat na een bikkelhard en sterk begin het zevende seizoen dit weer liet varen en koos voor voorspelbaarheid. Wat ook niet hielp is dat Oliver in zijn serie meer dan eens opzij werd geschoven om plaats te maken voor andere helden en heldinnen. Het zal wellicht met oog op de toekomst zijn, maar de hoop was toch vooral dat men nog even de focus kon behouden met oog op het laatste seizoen. Het zal fans van het eerste uur in elk geval tevreden stemmen dat er ook met regelmaat achterom gekeken wordt.

Zo doet de serie uiteraard weer een beroep op vaste personages, maar zien we door een bovennatuurlijke energie ook de terugkeer van Edward Fyers, Billy Wintergreen en zelfs Olivers’ oude mentor Yao Fei. Natuurlijk willen we zo min mogelijk verraden van het einde van de serie, maar na meerdere voorproefjes zal het niemand nog verbazen dat het hoogtepunt zich afspeelt rond de Crisis on Infinite Earths; een mega-crossover waarin meerdere Aardes vernietigd dreigen te worden en het aan Oliver en al zijn maten is om de werelden te redden. Dat de serie met een goed gevoel afsluit heeft daarnaast ook te maken met een beperkte looptijd van maar tien afleveringen. Waar eerdere seizoenen soms opvallend werden uitgemolken en er duidelijke fillers waar te nemen waren, is juist hier de focus duidelijk aanwezig.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen die dit seizoen telt, is er ook het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd op de Blu-ray release.
· Arrow: Hittings the Bullseye (42:33) Een mooi retrospectief van de serie, vol met clips en interviews. Iets waar de fans ongetwijfeld van zullen smullen.
· The Best of DC TV’s Comic Con Panels San Diego 2019 (51:02) Het beste van diverse panels op de Comic-Con in San Diego, met leuke commentaren en beelden van achter de schermen.
· Deleted Scenes (03:37)

Arrow – seizoen 8 zorgt ervoor dat de serie stopt op een hoogtepunt. De weg naar het slot was weliswaar wat hobbelig, maar dit seizoen betaald het geduld dat soms gevraagd werd dubbel en dwars uit. De fans zullen ongetwijfeld in hun nopjes zijn, want zeker halverwege de serie zag het hier niet meer naar uit. In plaats van een sterke start, waarna het tempo op den duur weer omlaag gaat, tapt dit seizoen uit een ander vaatje. Het zal er deels mee te maken hebben dat het de seriesfinale betreft, maar ongetwijfeld ook met de beslissing om het seizoen dit keer tot tien afleveringen te beperken. Ook wordt Oliver hier minder dan in eerdere seizoen opzij wordt geschoven om andere helden en heldinnen te laten schitteren. Het maakt dit seizoen tot een zeer fijne zwanenzang.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

20 januari, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer