Artemis Fowl

Informatie

RegieKenneth Branagh
Jaartal2020
Releasedatum12-06-2020
Speelduur95 minuten
DistributeurDisney+
CastFerdia Shaw, Lara McDonell, Judi Dench, Josh Gad, Nonso Anozie & Colin Farrell

De jonge Artemis Fowl groeit op in een gigantisch landhuis aan de kust van Ierland. Zijn vader is Artemis Fowl senior die bekend staat als kunsthandelaar en zakenman en zijn zoon laat opgroeien met een uitgebreide kennis over een wereld vol feeën, trollen en dwergen. Als zijn vader op een dag niet terugkeert van een belangrijke zakenreis blijkt al snel dat hij ontvoerd is door een mysterieus persoon uit een andere wereld. In ruil voor een geheimzinnig artefact genaamd ‘Aculos’ krijgt de jonge Artemis zijn vader terug, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Samen met de trouwe rechterhand van zijn vader, de goed getrainde Domovoi Butler, duikt hij in het leven van zijn vader en ontdekt dat feeën, trollen en dwergen wel degelijk bestaan, diep verscholen onder het aardoppervlak. Ondanks dat de feeën hun best doen om de twee verschillende werelden van elkaar te scheiden, toch wordt dat steeds lastiger met een gezamenlijke vijand die beiden werelden in gevaar brengt. Samen met fee Holly Short en dwerg Mulch Diggums, gaat Artemis de strijd aan om niet alleen het leven van zijn vader te redden, maar ook de balans tussen de twee werelden te herstellen.

Het zat de verfilming van de populaire boeken over de jonge Artemis Fowl van schrijver Eoin Colfer ook niet bepaald mee toen de rechten voor het eerst verkocht werden. Al in 2001 werd er een poging ondernomen om een zeer succesvolle filmreeks op poten te zetten, maar regisseurs en schrijvers kwamen en gingen, waardoor de rechten in 2013 uiteindelijk in handen van Disney kwamen. Maar ook bij Disney duurde het alsnog dik twee jaar voordat de plannen serieuzer werden en regisseur Kenneth Branagh (Thor, Cinderella) in 2015 aan boord stapte. Filmopnames vonden uiteindelijk pas in 2017 plaats met een beoogde release in 2018, maar toch bleef de film om onbekende redenen op de plank liggen. Uiteindelijk werd er een definitieve releasedatum op de filmposters gedrukt voor augustus 2020, maar ook die hoop leek vervlogen met het corona-virus dat de complete filmindustrie platlegde. Het enige dat Disney klaarblijkelijk nog kon doen was de film toevoegen aan haar streamingdienst Disney Plus en hopen op het beste.

Best is het alleen allemaal niet te noemen voor Artemis Fowl. Er is zichtbaar zo veel in gesneden en geknipt dat het nauwelijks een coherent geheel valt te noemen. Plotgaten stapelen zich in rap tempo op, sommige zo groot dat bepaalde karakters er compleet in verdwijnen en later zonder reden weer ten tonele verschijnen, personages worden nergens uitgediept en van het bronmateriaal valt ook weinig te bespeuren. Voor de onwetende kijker die niet bekend is met de boeken althans, want aan uitleg wordt totaal geen aandacht besteed en valt er alleen voor lezers van de boeken wellicht nog wat te snappen over deze samenklontering van onze wereld met die van de feeën, trollen en dwergen. Wat meer houvast was zeker geen overbodige luxe geweest waarvan je voelt dat het er wel in heeft gezeten, maar er uiteindelijk toch zichtbaar is uitgeknipt. Het maakt het allemaal bijzonder warrig om te volgen en valt er meermaals totaal geen touw aan het geheel vast te knoppen. Met een beetje eigen fantasie kom je als kijker wellicht een stukje, maar het zou niet nodig hoeven zijn als de makers gewoon de film van wat extra minuten hadden voorzien om de boel wat gestructureerder uit de doeken te doen. Wat is er mis met een film van 120 minuten ten slotte?

Disney moet wellicht gedacht hebben dat nog langer schaven en knippen niet geleidt zou hebben tot een betere film (zoveel is duidelijk althans) en daarom is uiteindelijk een plekje op hun streamingdienst geen verkeerde keuze om de film toch aan een publiek te tonen dat in de regel niet de meest kritische is. Toch blijft het opmerkelijk dat een film op deze manier wellicht in de bioscoop te zien zou zijn geweest en argeloze bioscoopgangers daarmee dus hun zuurverdiende centen aan de film hadden uitgegeven. Het is voor Disney in ieder geval fijn dat ze aan de ontwikkelingshel van de film een einde hebben kunnen maken, maar misschien is het verstandig om je als studio toch goed af te vragen of een boekenreeks zich wel laat lenen voor een verfilming. Klaarblijkelijk gaat die vlieger in ieder geval niet op voor de fantasievolle wereld die schrijver Eoin Colfer ooit heeft geschapen.

Artemis Fowl doet nergens recht aan de gelijknamige boekenreeks. Daarnaast is de film in onbevredigende vorm door Disney gedumpt op diens streamingdienst. Artemis Fowl is een opeenstapeling van gigantische plotgaten die niet te negeren zijn, oppervlakkige personages en een hoop knip- en plakwerk waarvan zichtbaar niemand meer wist wat er met het materiaal gedaan moest worden. Eeuwig zonde, want de wereld die schrijver Eoin Colfer ooit heeft geschapen is toch fantasierijk genoeg om een verfilming te rechtvaardigen. Het eindresultaat van regisseur Kenneth Branagh dat nu te aanschouwen is, is dat in ieder geval niet en eigenlijk een belediging voor diens bronmateriaal.

15 juni, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer