Ash vs Evil Dead – Seizoen 1

Informatie

RegieSam Raimi, Michael Hurst, Michael J. Bassett, Rick Jacobson, David Frazee en Tony Tilse
Jaartal2016
Releasedatum21-12-2016
Speelduur294 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastBruce Campbell, Lucy Lawless, Jill Marie Jones, Ray Santiago, Dana DeLorenzo en Keith Allan

30 jaar na de gebeurtenissen die zich in het hutje in het bos hebben afgespeeld leidt Ashley “Ash” J. Williams een vrij normaal leven. Hij werkt weer in de S-Mart en pikt hier en daar wat vrouwen op. Afgezien van de houten hand die Ash heeft, lijkt het alsof de deadites nooit bestaan hebben. Schijn bedriegt, want als de partner van politieagent Amanda Fisher op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht lijkt het verhaal weer van voor af aan te beginnen. Ditmaal staat Ash er niet alleen voor, want hij wordt bijgestaan door zijn vrienden Pablo en Kelly. Helaas lijkt het er alleen op dat Ash weer moet terugkeren naar het hutje waar het allemaal begon om de deadites voor eens en voor altijd te stoppen.

In 1978 regisseerde Sam Raimi de korte film Within the Woods, waarin een groepje vrienden naar een hutje in het bos gaan en hun beste vriend bezeten raakt van een demoon waarna hij zijn gehele vriendenkring uitmoord. Deze korte film lag aan de basis van de volledige speelfilm onder de legendarische naam The Evil Dead in 1981, die destijds door middel van crowdfunding tot stand kwam. De film werd destijds in een echt verlaten hutje gefilmd dat stond in Morristown, Tennessee, waarmee Raimi met het “cabin in the woods”-subgenre binnen het horror-segment wist te creëren. Het hutje is voor de fanatieke fans van de film overigens niet te vinden en schijnt volgens de autobiografie van Bruce Campbell zelfs te zijn afgebrand, alleen de schoorsteen herinnert nog aan de klassieker van weleer.

In 1987 kwam het vervolg Evil Dead II – Dead By Dawn uit, waarna de trilogie werd afgesloten met het komische Army of Darkness in 1992. Een vierde film stond lang op het verlanglijstje van Raimi, maar het kwam er eigenlijk nooit van. Tot aan 2014, want Ash vs Evil Dead was in eerste instantie bedoeld als opvolger van de oorspronkelijke trilogie. Echter, de schrijvers hadden dusdanig veel materiaal geschreven, dat dit zou resulteren in een film van maar liefst vier uur. Hierop besloten de makers om het script uit te bouwen tot een televisieserie. En we kunnen gerust stellen dat de serie eer doet aan de originele reeks, want de serie zit vol met over de top gore, liters nepbloed, cheesy oneliners, slecht acteerwerk en humor.

Het verhaal is niet vernieuwend en heeft weinig om het lijf, maar vermakelijk blijft de serie elke minuut. Wat dit eerste seizoen helemaal tot een succes maakt is het minimale gebruik van computereffecten. Zo zijn de deadites knap gemaakt en lijkt bloed op verdikte limonadesiroop dat veelal als een fontein uit de onthoofde lichamen spuit. De pilot duurt een kleine veertig minuten, waarna de volgende afleveringen steeds rond de zevenentwintig minuten klokken. Een lengte die heerlijk wegkijkt en ervoor zorgt dat de vaart erin blijft en niets langdradig aanvoelt. Wat wel opvalt is dat Army of Darkness compleet genegeerd wordt in de serie. Het probleem hierbij lag aan het feit dat filmstudio MGM de rechten voor deze film niet wilde vrijgeven, iets dat voor het reeds afgeronde tweede seizoen overigens helemaal wordt goedgemaakt.

Extra’s: Naast de fraaie sleeve waarin het eerste seizoen wordt geleverd, zijn de twee blauwe schijven redelijk gevuld met bonusmateriaal. Erg leuk voor de fans natuurlijk, maar meer was zeker welkom geweest. Toch is het materiaal dat erop staat zeker de moeite waard om te kijken en de fans zullen er dan ook zeker wel van smullen.
Audiocommentaar bij iedere aflevering Ingesproken door cast een crew en daardoor zeer informatief op alle vlakken.
Ash Inside the World (15:59) Een leuke extra die je in een kwartier meeneemt langs onderzoekt voor het verhaal, de visuele effecten, gore, Sam Raimi’s regie in aflevering een, het maken van verschillende scènes, anekdotes en een blik achter de schermen.
How to Kill a Deadite (2:31) Bruce Campbell bespreekt het proces van het doden van deadites, waarbij we een korte blik werpen op de wapens en de methoden die hierbij nodig zijn.
Best of Ash (1:27) Een compilatie van de beste scènes met natuurlijk Bruce Campbell in de hoofdrol.

Ash vs Evil Dead – seizoen 1 is een zeer geslaagd eerste seizoen dat doorspekt is met gore, liters nepbloed, slecht acteerwerk en vooral heel veel cheesy humor. Voor de fans is het jammer dat Army of Darkness compleet genegeerd wordt, dit eerste seizoen sluit wel perfect aan op Evil Dead II – Dead by Dawn. Als je hier bekend mee bent zal je dan ook verrast worden met veel herkenbare dingen uit de originele reeks. Uiteraard moet je wel over een sterke maag beschikken, want Raimi en zijn crew pakken weer uit met ranzigheid zoals we dat gewend zijn uit de Evil Dead-reeks. Waar we hier nog wachten op het tweede seizoen is ondertussen zelfs al een derde seizoen in de maak, dus we zijn nog lang niet af van Ash en zijn kettingzaag. Gelukkig maar, want dit seizoen smaakt naar meer!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 januari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek