Ash vs. Evil Dead – seizoen 2

Informatie

RegieRick Jacobson, Tony Tilse, Michael J. Bassett en Mark Beesley
Jaartal2017
Releasedatum25-10-2017
Speelduur288 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastBruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo en Lucy Lawless

Ash heeft samen met Pablo en Kelly Jacksonville verlaten en keert terug naar Elk Grove. Daar aangekomen lijkt het erop dat de bron van het kwaad zich heeft gevestigd in zijn geboortestad en dat het drietal het op zal moeten nemen tegen Ruby, de moeder van alle deadites. Het lijkt allemaal iets anders in elkaar te steken als dat Ash gedacht heeft en al snel komt Ash erachter dat hij juist met Ruby moet samenwerken om het kwaad te bestrijden. De bevolking van Elk Grove ziet Ash echter nog steds als de moordenaar van zijn vrienden, dertig jaar geleden. Het maakt hem op z’n zachtst gezegd niet geliefd en dat maakt alles moeilijker dan eigenlijk nodig is. Toch trekt Ash met zijn kettingzaag en shotgun ten strijde om Elk Grove te verlossen van het kwaad en hier zo eens en voor altijd mee af te rekenen.

Neem een slecht verhaal, liters bloed dat er nep uitziet, zeer matig acteerwerk en cheesy humor en de basis voor Ash vs Evil Dead is gelegd. Dat klinkt wellicht niet al te positief, maar juist hierin ligt de kracht van deze serie. Dit tweede seizoen begint precies waar het eerste seizoen ons heeft achtergelaten en trekt met al zijn dwaasheden, smerigheid en humor ook gewoon lekker de lijn van het eerste seizoen door. Toch lijkt het erop dat dit tweede seizoen zich meer concentreert op de inmiddels tot klassiekers in het cultgenre verheven eerste en tweede film waar het begin jaren tachtig allemaal mee begon. Hierbij wordt het derde deel uit de trilogie, Army of Darkness, wederom bijna compleet genegeerd. Het is een klein smetje, want Ash vs. Evil Dead blijft een geweldige ervaring waarbij je in tien afleveringen van krap een half uurtje hunkert naar meer, meer en nog veel meer!

Toch overheerst na de eerste pakweg zes afleveringen het gevoel dat het allemaal niet bepaald overweldigend is wat gepresenteerd wordt. Echter, vanaf dat moment neemt de serie een zeer interessante wending. Ash is er inmiddels achter dat hij samen moet werken met Ruby, die tot op dat moment nog gezien werd als de grote vijand die verslagen moest worden om de deadites weer te kunnen terugsturen naar de hel. Maar dan verschijnt Baal ten tonele, de entiteit waar het eigenlijk allemaal om draait. Dat de zwevende entiteit hier een gezicht heeft gekregen neemt helaas wel een hoop van de mystiek weg. Als dit seizoen echter op dit punt belandt dat Ash denkt dat alles voorbij is en hij niet meer zeker weet of alles wat hij mee heeft gemaakt wel echt is, onderscheidt dit seizoen zich duidelijk van het eerste, welke dan ook op alle vlakken wordt overtroffen. Zo wordt er veel verklaard uit de originele reeks, wat Ash uiteindelijk weer op het punt terugbrengt waar het allemaal dertig jaar geleden begon; het hutje in het bos.

Ook dit seizoen zit weer vol met spraakmakende scenes en onverwachte wendingen. Over de wendingen zullen we niets verklappen, maar het is goed om te weten dat als de geliefde auto van Ash bezeten raakt, je over een sterke maag moet beschikken. Zo moordt de auto van Ash op iedere denkbare (en ook ondenkbare) manier. De serie laat op dit vlak werkelijk niets aan de verbeelding over. Het is allemaal met een flinke knipoog gedaan, maar het ziet er allemaal hoogst onsmakelijk uit. Het is iets wat de liefhebbers natuurlijk wel gewend zijn en we raden je dan ook van harte aan om dit verder zelf te gaan ervaren. Het is allemaal een opzet naar het derde seizoen, waarvan reeds bevestigd is dat de de laatste zal zijn. Als reden hiervoor heeft hoofdrolspeler Bruce Campbell gezegd dat de show gecanceld is omdat er teveel illegaal gedownload wordt en de fans dus eigenlijk loyale criminelen zijn.

Extra’s: Het bonusmateriaal staat netjes over de twee schijven verdeeld die dit seizoen bevat. Het is wel jammer dat het hier een reeks korte filmpjes bevat, maar voor de echte fans is het allemaal meer dan leuk om te zien. De mooie sleeve waarin het eerste seizoen kwam ontbreekt helaas dit keer wel, waardoor het duo er in de kast wat minder mooi uitziet samen.
• Season 2 First Look (02:17) De eerste introductie van seizoen 2 en zijn plot.
• Inside the World of Ash vs. Evil DeadSamenvatting van alle afleveringen, met uitleg van het plot en de visuele effecten van de serie.
• Up Your Ash (02:22) Een kijkje over hoe de smerige scenes gemaakt zijn uit de mortuarium aflevering
• Women Who Kick Ash (02:08) Zoemt in op de karakters van Ruby, Kelly en Linda B.
• Puppets Are Cute (01:09) Een korte discussie over de Ash handpop uit de serie.
• Dawn of the Spawn (01:22) Ontdek de nieuwe villain uit de serie.
• Bringing Henrietta Back (01:35) Een snelle kijk op het terugbrengen van oude bekenden uit de Evil Dead-filmreeks.
• The Delta (02:13) Zie hoe de auto van Ash een prominente rol speelt in het tweede seizoen.
• How to Kill a Deadite (02:18) Cast en crew bespreken alle mogelijke manieren om een deadite te vermoorden en de visuele effecten die daarbij komen kijken.
• Fatality Mash-Up (00:49) Alle kill-shots snel achter elkaar geplakt.
• Audio Commentaries: Audiocommentaar van cast en crew onder verschillende afleveringen.

Ash vs Evil Dead – seizoen 2 overtreft zijn voorganger op elk gebied. De gore is weer meer dan prominent aanwezig, met alle dwaasheden die het eerste seizoen ook al kende. Dit seizoen keert terug naar de oorsprong, met veel verwijzingen naar de eerste films en de terugkeer van wat oude bekenden. Het maakt dit seizoen voor de fans een waar genot om naar te kijken. Zo neemt de auto van Ash dit seizoen een prominente rol in. Na een zestal niet overweldigende afleveringen krijgt de serie een zeer aangename wending. Enige minpuntje is dat het kwaad dit keer iets te menselijk in beeld komt in de vorm van Baal. Het neemt iets van de charme van de film- en seriereeks weg, maar echt heel storend is het gelukkig allemaal niet. Het derde seizoen is reeds aangekondigd en zal begin 2018 te zien zijn. Helaas is er al wel bevestigd dat het derde seizoen tevens het laatste zal worden, maar voor nu hebben we nog genoeg om te genieten. GROOVY!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f1ea7a99fdd_selected-products" products="9200000080388409,9200000080388458,9200000062222255,9200000055583157,9200000071991075" name="Ash" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek