Ash vs Evil Dead – seizoen 3

Informatie

RegieMark Beesley, Andres Meza-Valdes, Diego Meza-Valdes, Daniel Nettheim, Regan Hall en Rick Jacobson
Jaartal2018
Releasedatum24-10-2018
Speelduur270 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastBruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo en Lucy Lawless

De opening van Ash zijn nieuwe ijzerhandel en seks-imperium wordt verstoord wanneer er Candace Barr beweert zijn vrouw te zijn en zegt dat hun dochter Brandy in gevaar is. De zoektocht van Ash, Pablo en Candace naar Brandy leidt hun naar Kenward County High School, waar Ash beseft dat het kwaad erop uit is om bezit te nemen van zijn dochter. Uiteindelijk vinden zij Brandy en haar bezeten vriendin Rachel in een muzieklokaal, waarop Rachel de groep aanvalt en Candace weet te onthoofden. Ondertussen ontmoet Kelly een lid van de Ridders van Sumeria die de zoektocht naar The One leidt in een poging The Dark One te verslaan. Daarnaast krijgt Ruby de Necronomicon weer in handen waarna zij een duister ritueel uitvoert waarbij zij haar bloed uitsmeert over een afbeelding van Ash in een poging een oude bekende terug te halen uit de dood.

In 1981 bracht regisseur Sam Raimi ons een van de smerigste horrorfilms aller tijden; The Evil Dead. Het leidde in 1987 en 1992 tot twee vervolgen, wat de enorme cultstatus van de film(s) alleen nog maar groter wist te maken. Daarna werd een tijdlang stil rond de Evil Dead-franchise, al waren er ooit plannen voor een vierde film. Omdat hier een film van vier uur uit zou komen werd er besloten om hier een televisieserie van te maken. Dit zou Ash vs Evil Dead worden, een serie die in 2015 het levenslicht zag en vrijwel direct een succes bleek. De serie bleek over de top smerig, seksistisch en vooral humoristisch, met andere woorden; alle ingrediënten voor succes waren aan boord. Na de goed ontvangen eerste twee seizoenen werd besloten tot een derde seizoen. Het bleek tevens het laatste seizoen te zijn, dit overigens tot boosheid van hoofdrolspeler Bruce Campbell. Gelukkig wordt er met een klapper afgesloten en dompelt dit seizoen je onder in liters bloed waarbij dit seizoen zijn voorgangers op elk vlak weet te overtreffen.

Zoals alle kijkers van de serie reeds weten wordt de derde film, Army of Darkness uit 1992, hier compleet genegeerd en speelt de serie zich dertig jaar na de gebeurtenissen van Evil Dead 2: Dead by Dawn af. Dit is op zich best bijzonder te noemen, want de vierde film (de film die er nooit kwam ten faveure van de serie) zou een directe opvolger zijn geworden van Army of Darkness. In plaats van hier op terug te komen, pakt dit seizoen de draad weer op waar het gebleven was. Zoals we gewend zijn gebeurt dit op de meest bizarre manier als Ash zijn nieuwe ijzerhandel en seks-imperium opent. Het duurt dan ook niet lang voordat het bloed weer rijkelijk vloeit en Ash weer midden in het kwaad beland. Je krijgt precies wat je bij de serie mag verwachten en wat je gewend bent om te krijgen. Knap is dat de serie nergens inkakt, waarna we kunnen concluderen dat de makers op het hoogtepunt de stekker uit de serie halen. Natuurlijk is dit enerzijds jammer, maar anderzijds is de rek er wel uit en je merkt dat het geheel weinig vernieuwends meer met zich meebrengt.

Hoe verder dit seizoen zich ontwikkelt, hoe bizarder alle gebeurtenissen worden. Vooral in de laatste afleveringen gaan alle remmen volledig los. Zo moet Ash het opnemen tegen een verschrikkelijke reus van een demon, waarbij het vermakelijk niveau naar een hoogtepunt wordt gestuwd. Het is dan ook spijtig dat het hiermee allemaal ophoudt. Toch kan je er ook niet omheen dat Bruce Campbell met zijn zestig jaar de jongste niet meer is. Dus wat dat betreft is het, hoe jammer dan ook, wel een verstandige zet geweest om te stoppen. Wat de uiteindelijke beloofde brug tussen de remake uit 2013 (zie de post-credits scène) naar de serie en de oude films van Evil Dead moeten zijn blijft hierbij overigens een raadsel. Niettemin is het dit seizoen ook weer smullen van de complete onzin die er om je oren gesmeten wordt, met als absolute hoogtepunt de laatste aflevering; de bloederigste en meest bizarre die de serie rijk is..

Extra’s: Natuurlijk is er naast de tien afleveringen van dit seizoen het nodige bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.
· Audiocommentaar: Verdeeld over de twee Blu-ray schijven is er een audiocommentaar te vinden onder elke aflevering van dit seizoen, ingesproken door een wisselende cast en crew.
· Season Overview (02:48) Een wel erg beknopt overzicht van het complete seizoen.
· Inside the World of Ash vs Evil Dead (17.29) Een kleine making of van elke aflevering die het seizoen bevat, die eerder hun weg vonden naar het internet via YouTube.

Ash vs Evil Dead – seizoen 3 is steeds meer over de top richting het einde en geeft de fans daarmee precies wat ze verwachten! De liters bloed, afgehakte ledematen en cheesy humor zijn niet aan te slepen. Toch moet gezegd worden dat de cast qua dialogen en oneliners soms best wat in herhaling valt. Het zorgt ervoor dat het enerzijds jammer is dat er geen vierde seizoen meer komt, maar anderzijds Bruce Campbell met zijn zestig jaar nu wel de leeftijd heeft waarbij het verstandig is om te stoppen voordat men verder in herhaling valt. Hoe dan ook wordt de serie zeer waardig afgesloten en is het misschien te hopen dat er nog een vervolg komt op de remake van Evil Dead uit 2013. Wellicht zal deze het beloofde verband tussen de oude films, deze serie en de remake van de film wat beter belichten. Dit blijft nu namelijk een beetje gissen. Toch is ook dit derde seizoen weer een groot succes en zoals Ash het zelf zou zeggen: ‘Groovy!’.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bcdcc761374c_selected-products" products="9200000097377253,9200000097377243,9200000080388409,9200000080388458,9200000062222255" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek