Assassin’s Creed

Informatie

RegieJustin Kurzel
Jaartal2016
Releasedatum05-01-2017
Speelduur108 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastMichael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Khalid Abdalla en Michael K. Williams

Callum Lynch ziet op jonge leeftijd hoe zijn moeder wordt vermoord door zijn vader. De impact die dit op zijn leven heeft is enorm en Lynch raakt op het verkeerde pad. Uiteindelijk wordt Lynch ter dood veroordeeld voor een moord. Nadat hij is geëxecuteerd ontwaakt hij tot zijn grote verbazing in een complex in Madrid. Hier ontdekt hij dat hij een afstammeling is van een mysterieus geheim genootschap dat bestaat uit zogenaamde Assassins. Zij maken gebruik van een geavanceerde technologie, die het beleven van genetische herinneringen mogelijk maakt. Hiermee kruipt Lynch in de huid van zijn voorvader Aguilar, die leefde in de 15de eeuw in Spanje. Hij vergaart hiermee vaardigheden en kennis die hij gebruikt tegen de onderdrukkende Tempeliers in de tegenwoordige tijd.

Door de jaren heen zijn er veel gameverfilmingen gemaakt, maar op een aantal kleine successen na flopte deze films vrijwel elke keer. Bij het horen van de plannen voor een verfilming van de populaire Ubisoft reeks Assassin’s Creed werd er dan ook sceptisch gereageerd. Toch ging Ubisoft niet over één nacht ijs en kozen zij er bewust voor om af te wijken van het originele verhaal. Dit om zo met een volledig nieuw verhaal te komen waar de makers alle kanten mee zouden kunnen. Een beslissing die niet zonder risico was en al bij de eerste vertoningen werd de film dan ook met de grond gelijk gemaakt, veelal met de kritiek dat de film teveel afwijkt van de games en dat de film te eentonig zou zijn. Maar ondanks dat de film zeker geen hoogvlieger is, is de film in alle opzichten vermakelijk en zelfs erg genietbaar voor mensen die nog geen minuut met de games in de weer zijn geweest.

De film opent erg sterk met een goede introductie van de hoofdpersonen, waardoor het verhaal prima te volgen is. Maar als Lynch in Madrid in het complex van de Tempeliers ontwaakt na zijn executie, raakt het geheel wel wat lichtelijk uit balans. De makers wilden hier wellicht net iets teveel in een kort tijdsbestek aan de man brengen. Echt storend werkt dit niet, want als Lynch in de huid van zijn voorvader Aguilar kruipt zijn de effecten verbluffend. Dit wordt nog eens onderstreept door 3D effecten die dit keer zeker iets toevoegen aan de film. Vooral bij de scène waarin Lynch over de touwen boven een straat rent, is het de diepte in het beeld dat je de adem doet inhouden. Wat dan weer een minpunt bij deze scènes is, is dat er iets teveel wordt geschakeld tussen het heden en verleden als Lynch vol in gevecht is. Als je net lekker in de scène zit schakelen de makers terug naar de ruimte waar Lynch is aangesloten op de geavanceerde machine, wat je toch steeds enigszins uit de film haalt.

Wat opvalt aan de film is dat zich behoorlijk grote namen aan de film hebben verbonden. Qua acteerwerk zit het dan ook wel goed. Wat wel stoort is dat er geen druppeltje bloed vloeit, iets wat vooral de fans van de gewelddadige games voor het hoofd stoot. Je zou denken dat dit wellicht is gedaan om ook jongere kijkers naar de film te trekken, maar de film heeft een kijkadvies van 16 jaar en ouder heeft gekregen. Wat dat betreft had een beetje bloed al het geweld ook wat realistischer kunnen maken. Gelukkig zorgt de fantastische soundtrack ook voor een prima spanningsopbouw. Het zal dan ook wellicht te maken hebben met het gebrek aan een brede kennis van de game, maar bij ondergetekende viel de film goed in de smaak. De opzet naar het reeds aangekondigde vervolg is daarnaast goed verzorgd en de nieuwsgierigheid hiernaar is dan zeker aanwezig!

Assassin’s Creed is een vermakelijke bloedloze film geworden, die dan wellicht niet helemaal trouw is aan de games, maar wel op elk gebied weet te entertainen. De actie is in overvloed aanwezig en wordt ondersteund door geweldige effecten en een absoluut leuk verhaal. Hier en daar raakt de film wel lichtelijk uit balans, vooral omdat de makers teveel informatie in een kort tijdsbestek op de kijker afvuren. Maar zeker als de 3D effect ook nog eens een toegevoegde waarde voor de film blijken te hebben, kunnen we allesbehalve spreken van een mislukte film. Sterker nog, het uitkijken naar het tweede deel is begonnen!

5 januari, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek