Asterix – Het Geheim van de Toverdrank

Informatie

RegieAlexandre Astier en Louis Clichy
Jaartal2018
Releasedatum10-04-2019
Speelduur84 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastDylan Haegens, Bas Keijzer, Huub Dikstaal, Marit Brugman en Rick Vermeulen

Tijdens een tripje door het bos, zoekende naar maretakken, komt de oude druïde Panoramix ten val en breekt hierbij zijn been. Hierop besluit hij dat hij te oud is geworden voor het vak van druïde en dat er gezocht moet worden naar een jonge vervanger. Samen met dorpelingen Asterix en Obelix en zijn trouwe viervoeter Idefix doorkruist hij het Gallische rijk op zoek naar de opvolger aan wie hij de formule van de beroemde toverdrank kan toevertrouwen. Maar dan verschijnt de grote rivaal Sulfurix ten tonele. Hij werkt samen met de Romeinen om de plannetjes van de Galliërs te dwarsbomen en zijn hand te leggen op de formule van de toverdrank.

Het is juli 1961 als het stripboek Asterix de Galliër in de schappen belandt en de harten van menig stripliefhebber weet te veroveren. In de daarop volgende jaren volgen er meerderen strips in een reeks. Centraal in de reeks staat Asterix, een inwoner van dit dorp. Hij is klein van stuk, maar wel een van de slimste Galliërs. Samen met zijn vriend Obelix maakt hij vaak reizen door het Romeinse rijk voor uiteenlopende doeleinden. De eerste 24 albums zijn geschreven door René Goscinny en getekend door Albert Uderzo, waarbij het werk van Goscinny na zijn overlijden werd voortgezet door anderen. In oktober van dit jaar komt alweer het 38ste boek uit en ook op andere vlakken is er genoeg te beleven op het vlak van Asterix en Obelix. Zo bestaan er reeds 8 tekenfilms, 4 live-action-films en een 3D animatiefilm, waarbij deze film een opvolger is van de laatste.

Dit onderstreept nog maar eens dat Asterix & Obelix nog steeds mateloos populair zijn in Europa. Dit gloednieuwe avontuur werd opnieuw geschreven door geestelijk vader Albert Uderzo. Het zorgt direct voor veel herkenning in het verloop van het verhaal en vooral de humor die de strips van Asterix zo kenmerken. Toch moet gezegd worden dat voorganger Asterix en de Romeinse Lusthof uit 2014 een niet al te groot succes was en vooral de matige animatie de film parten speelde. Wie hoopt op beterschap komt bedrogen uit, want ook hier is de animatie soms van een nogal bedenkelijk niveau is. Zo kan je bij tijd en wijlen niet goed zien of iets nou echt getekend is of dat alles zo uit de computer is komen rollen. Het is wellicht uit nostalgisch oogpunt gedaan, maar het oogt soms vrij goedkoop en haalt amper het niveau wat we tegenwoordig veelvuldig zien op kinderzenders.

Deze vreemde ervaring maakt je als kijker al snel aan het twijfelen, want hoewel het verhaal zeker Asterix-waardig is en vol plezier zit spatten de pixels regelmatig van je scherm. Naast het vermakelijke verhaal is ook humor precies zoals je dit mag verwachten van een avontuur van Asterix en Obelix. Zo wil Obelix nog altijd proeven van de toverdrank proeven, iets wat uiteraard nog steeds niet mag van Panoramix, krijgen Asterix en Obelix nog steeds op komische wijze veel ruzie en worden de Romeinen wederom grootschalig in de pan gehakt. Ook brengt het verhaal de nodige spanning met zich mee voor de jeugdige kijkers, zeker als de kwaadaardige druïde Sulfurix in beeld komt en het avontuur pas echt begint. Zo krijg je genoeg actie te zien, jaagt Obelix nog steeds op everzwijn en zal het schip van de welbekende piraten wederom tot zinken gebracht worden, hoewel dit totaal niets met de rest van de fil te maken heeft.

Extra’s: Naast de film is er geen plaats gemaakt voor bonusmateriaal op de Blu-ray release.

Asterix – Het Geheim van de Toverdrank kent de vertrouwde formule van de Asterix-reeks, maar moet het doen met animatie van een bedenkelijk niveau. Hierdoor wordt veel van het plezier weggenomen. Het is ook direct het grootste punt van kritiek op deze film, want het heeft nogal wat invloed op de kijkervaring. En dat is jammer, want voor de rest is het verhaal gewoon erg leuk en zeker voor een jeugdig publiek is de film best genietbaar te noemen. Wie bekend is met de vorige verfilming uit 2014 had wellicht gehoopt op beterschap, maar juist mensen die al langer genieten van de avonturen van Asterix & Obelix moeten constateren dat de tekenfilms van weleer toch echt vele malen leuker zijn dan deze film. Natuurlijk kan je op voorhand al wel verwachten dat de film niet het niveau van Pixar of Disney zou krijgen, maar de hoop was er wel dat alles nog wat levendiger naar het scherm vertaald zou worden. Een kijkbeurt is de film overigens best wel waard, zeker voor de Asterix-fans onder ons.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

15 april, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cb48d21238ca_selected-products" products="9200000105910057,9200000103885180,9200000036369427,9200000102162383,1002004013198936,1002004004881037" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek