Atomic Blonde

Informatie

RegieDavid Leitch
Jaartal2017
Releasedatum10-08-2017
Speelduur115 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastCharlize Theron, James McAvoy, John Goodman, Til Schweiger, Sofia Boutella en Toby Jones

1989. Het is vlak voor de val van de Berlijnse muur en de Koude Oorlog woedt nog in alle hevigheid. Als MI6 agent James Gasciogne dood wordt gevonden, brengt dit de missies en het leven van Britse, Amerikaanse en Russische spionnen in gevaar. Toen hij werd vermoord had Gascoigne namelijk ‘De Lijst’ op zak, een microfilm met uiterst geheime en gevoelige informatie. De doorgewinterde MI6 agente Lorraine Broughton wordt ingezet om de persoon te vermoorden die Gascoigne erin luisde en ‘De Lijst’ terug te bemachtigen. Broughton heeft totaal geen connecties met Berlijn, waardoor ze niet in het vizier is bij de vijanden van de wereldwijde spionnendiensten. Als ze arriveert in Berlijn wordt ze echter snel opgemerkt en moet ze met groot gevaar voor eigen leven de zaak zien op te oplossen, voordat de lijst in handen valt van een organisatie Oost-Europese criminelen.

David Leitch maakt officieel zijn regiedebuut met Atomic Blonde, al zat hij ook al op de regiestoel samen met Chad Stahelski bij John Wick. Die ervaring smaakte naar meer en daardoor ging hij aan de slag met deze film. Voor deze carrièreswitch werkte Leitch twintig jaar als stuntman en stunt coördinator. Het is ervaring die goed van pas kwam bij deze film, want Atomic Blonde is een explosieve adrenalinerit geworden waarin Charlize Theron zich ontpopt als ware actieheld. Om in vorm te komen ging de 42-jarige Theron samen met Keanu Reeves in training, die veel werk verzette voor zijn rol in John Wick: Chapter 2. De training was niet voor niets, want Theron zet een indrukwekkende performance neer, waarbij ze ondanks haar voorbereiding trouwens wel twee tanden verloor. Naast Theron zien we James McAvoy als keiharde MI6 spion David Percival, die de in Berlijn onbekende Broughton bijstaat om de zo gewilde geheime lijst weer in handen te krijgen.

Het eerste wat opvalt aan de film is de sterk neergezette jaren 80 sfeer. Dit uit zich niet alleen in kleurgebruik en het camerawerk, maar ook in de samengestelde soundtrack. Van Depeche Mode tot aan George Michael passeert de revue. Een vrij standaard verhaal en een overvloed aan actie zorgen ervoor dat je je als kijker geen seconde hoeft te vervelen. Toch is het juist het simpele verhaal dat de film iets in de weg zit, aangezien het enige voorspelbaarheid in de kaart werkt. Toch mag dat de pret niet drukken, want juist hierdoor blijft de film licht verteerbaar en wordt het allemaal niet onnodig ingewikkeld. Ook de schakeling tussen heden en verleden werkt prima en wordt dit steeds met felle gravity op het scherm weergegeven. De eerste helft van de film dient vooral ter opbouw, waar in de tweede helft echt alle remmen losgaan en de actieliefhebber op zijn wenken wordt bediend.

Naast de forse dosis actie bevat de film ook de nodige humor, welke goed gedoseerd wordt gebracht. En ook wordt de kijker getrakteerd op het nodige naakt, natuurlijk met de beeldschone Charlize Theron in de hoofdrol, waarbij een bepaalde pikante scène zeker niet snel vergeten zal worden. Het moge duidelijk zijn dat het de makers niet aan ideeën ontbrak, want met de creativiteit zit het hier ook wel goed. Het resulteert erin dat Atomic Blonde zich mag meten met de betere actiefilms van dit jaar en het een kwestie van tijd lijkt voor er een vervolg wordt aangekondigd. Leitch treed met deze film overduidelijk in de voetsporen van John Wick en, al haalt hij dat niveau zeker niet, hij levert een fijn visitekaartje af.

Atomic Blonde is een van de beste actiefilms van het jaar! Charlize Theron ontpopt zich als een ware actieheld, die zowel letterlijk als figuurlijk goed in haar vel zit, getuige een scène waar menigeen rode oortjes van zal krijgen. Ondanks, of juist dankzij, het simpele verhaal weet de film daarnaast op elk vlak te entertainen. Dit wordt ondersteund met een perfect neergezette sfeer, met grauw camerawerk en een soundtrack die volledig bestaat uit nummers uit 1989. Waar de rem er de eerste helft soms nog wat op staat, gaan in de tweede helft van de film alle remmen los en vliegen de kogelregens en strak geregisseerde vechtscènes je om de oren. Voeg daar een aangename mix van actie, humor en chemie tussen de hoofdrolspelers aan toe en we kunnen terecht spreken over een van de betere actiefilms die 2017 tot nu toe heeft voortgebracht.

9 augustus, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek