Baantjer het begin

Informatie

RegieArne Toonen
Jaartal2019
Releasedatum18-04-2019
Speelduur111 minuten
DistributeurParadiso Entertainment Nederland
CastWaldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Robert de Hoog, Loes Luca, Ruben van der Meer, Horace Cohen, Lisa Smit

Begin jaren 80. Jurre de Cock is een rechercheur die zelf overplaatsing heeft aangevraagd van het rustige Urk naar Amsterdam, waar hij wordt gestationeerd in het rauwe politiestation op de Warmoesstraat. Amsterdam is een bruisende stad, waar de kroning van Beatrix als koningin aanstaande is en kraakbewegingen Amsterdam in haar greep houden. De Cock krijgt Tonnie Montijn als partner, een doorgewinterde Amsterdamse rechercheur wiens werkwijze nogal dubieus is. Als de Cock en Montijn een lijk uit het water vissen, wil de politiechef zo vlak voor de kroning geen randzaken behandelen. Maar dan vindt het duo sterke aanwijzingen die erop lijken dat er misschien wel eens een aanslag op de nieuwe koningin beraamd kan worden. De Cock en Montijn moeten alles op alles zetten om een drama op de kroningsdag te voorkomen.

Appie Baantjer verwierf zijn roem als schrijver van de detective romans over rechercheur de Cock. Hij overleed in 2010 op 86-jarige leeftijd, maar zijn verhalen blijven onverminderd populair. Het leidde van 1995 tot 2006 tot de zeer succesvolle serie Baantjer, een serie die tot op de dag van vandaag een grote schare fans heeft die maar geen genoeg krijgen van de avonturen rond de Cock en zijn partner Vledder. En nu is er een film die teruggrijpt naar het begin, oftewel; de Cock in zijn jonge jaren. Ditmaal wordt de rol gespeeld door Waldemar Torenstra, die hiermee de rol overneemt van Joop Doderer (Moord in Extase, 1984) en natuurlijk Piet Römer, de acteur die de meesten toch zullen zien als de enige echte de Cock door zijn vertolking in de serie. Als een jonge de Cock moet Torenstra voor een wederopstanding zorgen van de zo geliefde Baantjer. Maar of de film een succes wordt valt nog maar te bezien, want met deze verjonging begeven de makers zich op glad ijs.

Als de Cock in Amsterdam aankomt om daar kennis te maken met zijn nieuwe partner Tonnie Montijn, duurt het niet lang voor hij op een grote zaak stuit. Dit alles gebeurt een aantal dagen voor de kroning van prinses Beatrix tot koningin der Nederlanden en dus zit de Amsterdamse politie niet te wachten op een dergelijke zaak. Als de Cock en Montijn vervolgens ook nog een lijk uit het water vissen, wil de politiechef eigenlijk zo snel mogelijk van de eigenwijze de Cock af. De Cock zou de Cock niet zijn als hij niet zijn tanden in de zaak zou zetten. Het is een mooi uitgangspunt, dat op een nogal rauwe manier naar het scherm wordt vertaald. Hierin verschilt deze nieuwe film wel behoorlijk wat we kennen uit de serie. Mensen die dan ook een de Cock verwachten in lijn met de serie komen bedrogen uit. Zo is de Cock hier beduidend jonger en ook onervarener, iets wat er ook terugzien in zijn handelen. Het maakt Baantje het begin meer dan alle eerdere schermprestaties een actiefilm waarbij de titel duidelijk de lading dekt.

Ondanks dat de herkenbaarheid mist is Baantjer het begin een zeer vermakelijke film geworden, waarbij veel aandacht is gegeven aan het tijdsbeeld van begin jaren 80. Dit pakt zeer goed uit en ook de acteurs van dienst spelen stuk voor stuk goed. En ook de humor is raak en echt plat Amsterdams, neem bijvoorbeeld de scène waarin de Cock en Montijn naar een hoerenhuis op de Wallen gaan, waarbij een zwaarlijvige prostituee een dildo staat schoon te maken. Het zorgt ervoor dat naast de nogal duistere setting, de film ook voorzien is van een frisse, luchtige toon waarbij er genoeg te lachen valt. Richting het einde bouwt de film zorgvuldig naar een hoogtepunt. Als de dag van de kroning is aangebroken, breken namelijk de krakersrellen uit. Deze zijn kenmerkende voor het tijdsbeeld en worden hier zeer sterk naar het scherm gebracht. Het is de opmaat naar een prima twist aan het einde, waaruit nog maar eens blijkt dat het verhaal goed doordacht in elkaar zit.

Baantjer het begin begint met een schone lei en is een prima film vol actie en Amsterdamse humor. De rauwe, duistere setting zorgt ervoor dat de kijker zich waant in de jaren 80 en het is duidelijk dat hier met veel oog voor detail aan in gewerkt. Wie bekend is met de serie zal zijn verwachtingen wellicht wat moeten bijstellen, want zoals de titel al doet vermoeden is Baantjer hier niet de overpeinzende detective, maar eerder een actieheld die met zijn voorganger gemeen heeft dat hij zich vastbijt in een zaak. Dat deze nieuwe start werkt is mede te danken aan het prima acteerwerk en het onvoorspelbare verhaal met een twist die menig kijken niet zomaar zal zien aankomen. Het einde van de film laat de deur op een kier voor een mogelijk vervolg, iets waar we na dit sterke begin zeker niet negatief tegenover staan. Baantjer het begin is dan ook een goede film, die zeker een trip naar de plaatselijke bioscoop waard is.

18 april, 2019

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek