Bad Santa 2

Informatie

RegieMark Waters
Jaartal2016
Releasedatum29-11-2017
Speelduur93 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastBilly Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox, Christina Hendricks en Brett Kelly

Willie keert tien jaar na zijn grote kraak weer terug als de meest asociale Kerstman die de wereld ooit zag. Verslaafd aan seks en goedkope whiskey, viert hij kerst nog steeds het liefst vloekend en vechtend. Als zijn kwade kleine partner in crime Marcus weer uit de gevangenis komt, waar hij een straf uitzat voor de kraak van tien jaar geleden, zoekt hij direct weer contact met Willie. Hij stelt voor om een liefdadigheidsbal te gaan beroven. Will zegt direct ja, maar hij krijgt al snel spijt als hij erachter komt dat zijn geschifte moeder ook meewerkt aan het plan.

In 2003 schitterde acteur Billy Bob Thornton in het zeer succesvolle in Bad Santa, een film over een scheldende, vechtende, op seks beluste en aan alcoholverslaafde kerstman. De film was absurd, grof en zeker niet geschikt voor tere zieltjes die de traditionele kerstfilms een warm hart toedragen. Dat er uiteindelijk niet eerder een vervolg is gekomen op deze ongebruikelijke kerstfilm is eigenlijk best bijzonder te noemen. Zo was de film een regelrechte hit, die alleen al in de Verenigde Staten tot wel drie keer het budget van de film wist terug te verdienen. Pas na dertien jaar wachten kroop Thornton eindelijk weer in de huid van Willie. Het grootste gevaar hierbij is natuurlijk dat vervolgfilms zelden zo goed, of in dit geval leuk, zijn als het eerste deel. Dit moeten meer mensen gedacht hebben, want deze tweede film flopte gigantisch! De film wist dan ook maar de helft van zijn eigen budget terug te verdienen. Of dit terecht was valt nog te bezien, want dit tweede deel is lang niet zo slecht als men wil doen geloven. Gelukkig krijgt Bad Santa 2 op dvd een tweede kans.

Wat direct opvalt is dat de film lang niet zo rauw is als zijn voorganger. Dit zit hem voornamelijk in het camerawerk, dat hier een meer professioneel en vooral ook zachter beeld weet te creëren. Zo heeft de film, meer dan de eerste film, de kerstsfeer in zich. Hoe verder de film vordert, hoe meer je het gevoel krijgt dat je naar een banale versie van Home Alone zit te kijken. Op zich niets mis mee, maar het is jammer dat het verloop gewoon een herhaling van zetten van de eerste film. Eigenlijk is alleen Sunny (Kathy Bates), de totaal gestoorde moeder van Willie, aan het verhaal is toegevoegd. Sunny is totaal van God los en misschien nog wel een ergere loser dan Willie al is. Als Willie zijn trots opzij zet en hij meedoet aan de overval op liefdadigheidsbal, brengt dit een aantal zeer komische momenten met zich mee. Toch weet de film nergens het niveau van het hilarische eerste deel te halen. Slecht wordt gelukkig nergens en de kijker zal dan ook meer dan eens in de lach schieten om de belachelijke situaties waarin Willie, Sunny en Marcus in belanden.

Zoals gezegd is Bad Santa 2 eigenlijk vooral een wat bravere uitvoering van de eerste film, waarbij veel succesvolle dingen uit de eerste film nogmaals voorbij komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ‘teabagging’, waarbij je natuurlijk al van mijlen ver ziet aankomen dat Willie Marcus gaat terugpakken. Het is allemaal niet bijster origineel, maar wel erg effectief en humoristisch. Toch is het jammer dat de makers het niet aangedurfd hebben een originelere benadering te kiezen en juist dit maakt deze film wat minder. Wat rest is een aaneenschakeling van banale grappen voorzien van een doorzichtig plot. ‘Is dat dan zo belangrijk?’, kan je je afvragen. Nee zeker niet, want de grappen blijven sterk en juist dit zorgt ervoor dat ook dit late vervolg weer goed genietbaar is. Echter, met dit tweede deel als afsluiter doen de makers er goed aan dit concept niet verder uit te melken. Als het hierbij blijft zullen wij er in ieder geval met een grote grijns op terug kijken.

Extra’s: Bij een dvd-release is het niet heel gebruikelijk, maar deze keer is er naast de film aardig wat bonusmateriaal te bekijken.
Thurman Then & Now (02:27) Een kijkje op hoe de acteurs zich hebben ontwikkeld tussen de eerste en de tweede film.
Just Your Average Red Band Featurette (02:00) Concentreerd zich op de ranzigheden van de film.
“That’s My Willie” Original Animated Series (03:51) Een serie korte animatiefilmpjes uit het Bad Santa universum.
Jingle Balls (00:35) Een vunzige uitvoering van het klassieke Jingle Bells.
Trailers and Spots (07:14) De Red Band Teaser Trailer (Ongecencureerd), Red Band Trailer #2, “Campaign”, “Pharma”, “Bad Award” en “Walking Bad”.
Gag Reel (03:59) Een reeks hilarische versprekingen tijdens de opnames van de film.
Alternate Opening (01:00) Een alternatieve opening van de film.
Deleted Scenes (02:41) Een aantal verwijderde scenes die de film niet hebben gehaald.
Alternate Ending (02:49) Alternatief einde van de film.

Bad Santa 2 weet met de grommende en vloekende Billy Bob Thornton als kerstman opnieuw de lachers op zijn hand te krijgen. De film is dan misschien wel een stuk minder dan zijn voorganger, iets dat zich vooral uit in een niet al te bijzonder verhaal. Gelukkig is de film door de aaneenschakeling van, weliswaar erg komische, banaliteit en platte humor zeer goed genietbaar. Met dit tweede deel als prima afsluiter van de Bad Santa-films, is het niet te hopen dat er ooit nog een derde deel achteraan zal komen. Deze film is namelijk grotendeels een (succesvolle) herhaling van zetten. Dus ga er lekker voor zitten naast de kerstboom en maak je op voor teabagging, seks op ranzige plekken en een grommende Willie en geniet. Er is tenslotte niets als kerstmis met een Bad Santa.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

 

24 december, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a2019c0d8607_selected-products" products="9200000082437116,1002004000119238" name="Bad Santa 2" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek