Bankier van het Verzet

Informatie

RegieJoram Lürsen
Jaartal2018
Releasedatum08-03-2018
Speelduur123 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastBarry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk en Raymond Thiry

Bankier Walraven van Hal krijgt tijdens de Tweede Wereldoorlog een aanbod om zijn financiële contacten te gebruiken om het verzet te financieren. Eerst twijfelt hij, maar al snel besluit Wally dat hij iets wil doen om de Duitse bezetters uit het land te krijgen. Samen met zijn broer Gijs zet Wally, met dank aan zijn netwerk, al snel een zeer succesvolle constructie op. Als dat niet genoeg blijkt bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Het is een riskante onderneming, maar ze kunnen ermee hun hand leggen op tientallen miljoenen guldens. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten en als het plan uiteindelijk te groot en succesvol wordt trekken de investeerders zich terug en loopt het duo steeds meer risico om gepakt te worden door de Duitse bezetters.

Bankier van het Verzet is een indrukwekkende thriller van de hand van Joram Lürsen, die na een verleden in televisieseries en succesvolle romkom’s als Alles is Liefde twee jaar geleden het indrukwekkende Publieke Werken afleverde. Hij heeft hiermee de lat behoorlijk hoog gelegd, en zorgt ervoor dat de lat dit keer behoorlijk hoog ligt. Voor deze film baseert hij zich op het waargebeurde verhaal van de broers van Hall. Het verhaal van deze verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog is misschien niet bekend bij het grote publiek, maar misschien juist daarom geschikt om naar het scherm te vertalen. Toch zullen veel mensen snel het vooroordeel hebben dat dit wéér een film is die speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, iets wat in Nederland natuurlijk met regelmaat voorkomt. Het is een vooroordeel waar Bankier van het Verzet het misschien tegen op moet nemen, al is de film ook sterk genoeg als je deze niet in dat welbekende hokje plaatst.

Als Walraven van Hall zien we Barry Atsma, die het personage op overtuigende wijze neerzet en nog maar eens bewijst dat hij eens van Neerlands begenadigde acteur is. Broer Gijs wordt gespeeld door een eveneens sterk spelende Jacob Derwig. Toch is het Pierre Bokma die de show steelt als Meinoud Rost van Tonningen. Buiten het feit dat Bokma erg veel uiterlijke gelijkenissen vertoont met de NSB-kopman, imiteert hij ook zijn spraak en trekjes tot in de perfectie. Het zorgt voor een prima fundering van deze film. Zeker ook omdat een actrice als Fockeline Ouwerkerk ook de kans krijgt te schitteren in een relatief klein rol als de vrouw van Wally. Ze toont zich in de beperkte schermtijd van grote waarde voor de film en voegt uiteindelijk veel toe aan het verhaal. Zo is zij degene die Wally definitief over de streep trekt om deel te nemen aan de verzetspraktijken, iets dat het gezin duur komt te staan.

Hoewel de film gebracht wordt als verfilming van een waargebeurd verhaal, verschaffen de makers zich her en der wat creatieve vrijheden. Een kniesoor die hier op let, want het doet geen afbreuk aan het verhaal en komt de film zelfs ten goede. Daarnaast is ook de aankleding van de film tot in de puntjes verzorgt, wat zorgt voor een treffend tijdsbeeld waarbij de tijdsgeest goed naar voren komt. Het enige puntje van kritiek is er te maken op visueel vlak. Hetgeen er gebruikt is om het effect van sneeuw te creëren ziet er namelijk wat knullig uit. Desondanks is Bankier van het Verzet zonder meer een van de beste films die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog van de laatste jaren. De film steekt zelfs Verhoeven’s moderne klassieker van eigen bodem Zwartboek naar de kroon. Het zou dan ook bijna vreemd zijn als de film niet als grote winnaar uit de bus komt bij de eerstvolgende uitreiking van de Gouden Kalveren.

Bankier van het Verzet is zonder meer een van Neerlands beste films die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het ambitieuze Publieke Werken toont regisseur Lürsen dat hij het in zich heeft om kwaliteit op vele vlakken te bundelen en dat te laten resulteren in een film van een kaliber dat we in ons land helaas te weinig zien. Toegegeven, de film is historisch gezien wellicht niet helemaal accuraat, maar behoudt moeiteloos de interesse van de kijker. Wat dat betreft is het dan ook een razend interessant, en relatief onbekend, verhaal dat ons zo op een prettige manier wordt voorgeschoteld. Dat alles zo goed overkomt is vooral ook te danken aan de ijzersterke acteerprestaties. Zo bewijzen Barry Atsma en Jacob Derwig opnieuw twee van de beste acteurs van Nederland te zijn, maar krijgen Fockeline Ouwerkerk en vooral Pierre Bokma alle ruimte om te schitteren. Tel daar de prachtige aankleding bij op en we kunnen gerust stellen dat Bankier van het Verzet een huzarenstukje van jewelste is geworden!

9 maart, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a9e4840883c1_selected-products" products="9200000086946644,9200000088076896" name="Bankier van het Verzet" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek