Bates Motel – Seizoen 4

Informatie

RegieTucker Gates, Phil Abraham, T.J. Scott, Sarah Boyd, Olatunde Osunsanmi, Nester Carbonell, Stehpen Surjik en Tim Southam
Jaartal2016
Releasedatum26-10-2016
Speelduur390 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastFreddie Highmore, Olivia Cooke, Vera Farmiga, Nestor Carbonell en Max Thieriot

Nadat hij hevige blackouts ervaart, belandt Norman op een psychiatrische afdeling in het lokale ziekenhuis van White Pine Bay. De situatie blijkt dusdanig zorgelijk, dat Norma niet anders kan dan Norman op laten nemen. Als Norman uit de inrichting wordt ontslagen en weer thuis gaat wonen, kan hij maar niet accepteren dat Norma door de omstandigheden is getrouwd met sheriff Alex Romero. Als blijkt dat de twee uiteindelijk zelfs verliefd op elkaar zijn geworden zorgt dit ervoor dat Norman beetje bij beetje ontspoort. Romero zich begint meer en meer af te vragen hoe hij Norma tegen de gevaarlijke uitspattingen van haar zoon kan beschermen, voordat het te laat is.

Na drie succesvolle seizoen zien we in het vierde seizoen hoe Norman steeds meer begint af te glijden en zijn psychopathische trekjes zorgelijke vormen aan beginnen te nemen. Norman Bates wordt nog steeds op briljante wijze vertolkt door acteur Freddie Highmore en de vergelijkenissen tussen hem en acteur uit de film Anthony Perkins zijn soms bijna eng te noemen. De verwachtingen voor dit seizoen lagen hoog, na de briljante cliffhanger die het derde seizoen met zich mee bracht, en gelukkig doet de serie dat ook. Helaas gooien bepaalde rode draadverhalen hierbij wel een beetje roet in het eten. Vooral de relatie tussen Emma en Dylan werkt meer storend werkt dan dat het daadwerkelijk iets aan de serie toevoegt. Gelukkig concentreert dit seizoen zich vooral op de zorgelijke situatie rond Norman en Norma dan op dit soort randzaken en weten de makers ook dit seizoen op te bouwen richting een zinderende climax.

Norman krijgt dit seizoen te maken met steeds ergere blackouts, waarvan hij zich nadien niets meer weet te herinneren. Als de moeder van Emma komt opdagen en niemand haar wil helpen, belandt ze in het Bates Motel. Ook Norma wil haar vingers niet aan haar branden en verzoekt haar al na één nacht het motel te verlaten. Als ze een dag later weer aanklopt en Norman de deur opent, lijkt het erop dat Norman haar de helpende hand wil bieden. Schijn bedriegt, en dit is het keerpunt in de serie waarbij Norman naar de psychopaat transformeert die wij zo goed kennen uit de klassieker Psycho van Alfred Hitchcock. Het is ook vanaf dat punt dat dit seizoen een echte doorkijker wordt die blijft smaken naar meer. Toch gaat dit seizoen eigenlijk net iets te lang door, waardoor er cliffhanger eigenlijk al te vroeg plaatsvindt en de opmaat naar een volgend seizoen niet zo sterk is als vorig seizoen.

Extra’s: Helaas bestaat het enige bonusmateriaal op deze Blu-ray uitgave uit een aantal verwijderde scènes, die weinig tot niets toevoegen aan het geheel. Waar de vorige seizoenen nog een aantal fraaie documentaires bevatte, is het hier een karige bedoeling. Daarnaast wordt dit seizoen niet voorzien van een (normaliter best fraaie) sleeve, waardoor dit seizoen niet matcht met de eerdere seizoenen en dus niet zo mooi in de kast staat.

Bates Motel – Seizoen 4 borduurt op een prima wijze voort op de zinderende cliffhanger die we zagen aan het einde van het derde seizoen. Dat het geheel geen verpletterende indruk maakt, ligt vooral aan wat randzaken die maar weinig toevoegen aan het geheel van de serie. Gelukkig is het weer genieten van Freddie Highmore als Norman Bates. Op sommige punten lijkt hij eng veel op Anthony Perkins, die ons op briljante wijzen kennis liet maken met het personage in de Psycho-films. Ondanks dat dit zeker niet het slechtste seizoen is uit de reeks, mist hier net dat beetje extra wat het vorige seizoen wel had. Het is dan ook te hopen dat de makers ons nog een keer weten te verrassen bij het volgende seizoen, want we blijven benieuwd hoe het Norman verder zal vergaan.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 november, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek