Bates Motel – seizoen 5

Informatie

RegieTucker Gates, Sarah Boyd, Max Thieriot, Nestor Carbonell, Phil Abraham, Steph Green, Freddie Highmore en Olatunde Osunsanmi
Jaartal2017
Releasedatum25-10-2017
Speelduur420 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastVera Farmiga, Freddie Highmore, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell en Kenny Johnson

Het is twee jaar geleden dat Norma is overleden en Norman runt sindsdien Bates Motel in zijn eentje. Ondanks haar overlijden zijn de hallucinaties over “Moeder” nog steeds prominent aanwezig. Norman is er dan ook heilig van overtuigd dat haar dood voor de rest van de wereld in scène is gezet door Norma, dit terwijl hij het lijk van Norma goed geconserveerd in de kelder bewaart. Ondertussen zijn Dylan, de halfbroer van Norman, en Emma getrouwd en hebben zij een dochtertje gekregen. Van de dood van Norma hebben zij niets meegekregen. Als ook Norma’s broer Caleb weer van zich laat horen leidt dit tot grote frustratie bij Dylan, waarop Emma Caleb dringend verzoekt om weg te gaan. Caleb vertrekt en zoekt zijn heil bij het Bates Motel om daar tot de schokkende ontdekking te komen dat Norma is overleden. De enige die de waarheid weet rond haar overlijden is sheriff Alex Romero. Hij zint op wraak en huurt een huurmoordenaar in. De aanslag mislukt, maar als Norman en “Moeder” het lijk willen laten verdwijnen gaat plots de telefoon in de zak van huurmoordenaar over. Tot verbazing van Norman hoort hij de stem van Romero.

In dit vijfde en laatste seizoen over de jonge jaren van Norman Bates, zien we de “Psycho” echt geboren worden. Ook in dit laatste seizoen zien we Freddy Highmore terugkeren als de gestoorde Norman Bates en keren ook de overige vertrouwde gezichten van Vera Farmiga, Olivia Cooke, Nestor Carbonell en Max Thieriot ook weer terug. Na een enerverend vierde seizoen, dat toch zeker niet het beste seizoen uit de reeks bleek, moesten de makers op alles zetten om de serie zo goed mogelijk op de filmklassieker Psycho te laten aansluiten. Althans, dat was de eerste gedachte, want Bates Motel bewandelt zo zijn eigen weg door het klassieke verhaal door de serie heen te weven. Dit lijkt echt perfect te werken, geholpen dat dit seizoen zich veel minder concentreert op subplotjes en de focus precies legt waar het hoort, namelijk op Norman Bates. Dat de serie na dit seizoen stopt lijkt vroegtijdig, want de serie smaakt zeker naar meer. Toch is het te prijzen, want zo stopt de serie op zijn hoogtepunt en wordt het verhaal niet onnodig uitgemolken.

De scénes die zich tussen Norman en Norma afspelen zijn in dit seizoen nog verontrustender en beter dan ooit. Norman is er heilig van overtuigd dat zijn moeder haar dood in scene heeft gezet om de wereld te misleiden. Dit resulteert in gesprekken waarbij er constant geschakeld wordt tussen het gesprek dat Norman en Norma in zijn hoofd voeren en het daadwerkelijke gesprek, waarin Norman dus tegen zichzelf zit te praten. Ook de black-outs die Norman ervaart komen steeds grimmiger aan bod. Zo zien we de transformatie van Norman naar Norma en het conflict dat zich gedurende de black-outs afspeelt op sterke wijze naar het scherm vertaald worden. De relatie tussen Norman en Romero krijgt ook flinke aandacht. Romero zit nog in de gevangenis voor meineed en hij is ervan overtuigd dat Norman Norma heeft vermoord. Hij zint op wraak. Hoewel de zaak rond Norman en Romero erg vergezocht is, is de verhaallijn erg spannend en bijzonder interessant. Daarnaast heeft deze grote impact op de uiteindelijke afloop van de serie.

Naast de verhaallijn met Romero is er veel aandacht voor Caleb. Als hij de deur wordt gewezen door Emma, besluit hij om terug te keren naar White Pine Bay en op te zoek gaan naar Norma om haar in te lichten over Dylan en Emma. In een bar loopt hij vervolgens Chick tegen het lijf, die ook nog een appeltje te schillen heeft met Caleb. Als Caleb uiteindelijk het ingevroren lijk van Norma vindt in Norman’s kelder, wordt hem al snel duidelijk dat Norman krankzinnig is geworden. In de scènes die volgen krijg je als kijker eindelijk een goede kijk in de zieke geest van Norman. Het blijkt het een kantelpunt van de serie, welke zich overigens wel al vrij vroeg in het seizoen aandient. Alle losse eindjes worden vervolgens op een bevredigende manier bij elkaar gebracht in een ontluisterende finale van dit misschien wel beste seizoen van Bates Motel dat stiekem smaakt naar meer!

Extra’s: Net als bij de eerdere seizoenen staan er ook op deze release weer de nodige extra’s. Hierbij zijn de deleted scenes netjes verdeeld over de twee schijven en is het overige bonusmateriaal te vinden op de tweede Blu-ray disc.
∙ Deleted Scenes (18:32) Een tiental verwijderde scènes; Dark Paradise (3:12) , The Convergence of the Twain (0:22), Bad Blood (0:43), Hidden (1:25), Dreams Die First (0:49), Marion (2:34), Inseparable (4:16), The Body (3:14), Visiting Hours (0:18) en The Cord (1:43).
∙ Gag Reel (3:52) De welbekende bloopercompilatie.
∙ Bates Motel: Closed for Business (10:16) Een terugblik op het laatste seizoen van Bates Motel, met interviews met cast en crew.
∙ Bates Motel: The Checkout (20:47) In deze feature zie we hoe fans de kans hebben gekregen om afscheid te nemen van de karakters Norman en Norma. De acteurs beantwoorden die hier namelijk vragen die via social media binnen zijn gekomen. Ook krijgen we favoriete scènes, bloopers en interviews te zien met de cast en crew.

Bates Motel – seizoen 5 is misschien wel het beste seizoen, waarin op een prachtige wijze wordt toegewerkt naar een ontluisterende finale. Dit seizoen legt de focus vol op de krankzinnigheid van Norman, waarmee de minder belangrijke plotjes een beetje naar de achtergrond worden geschoven. Het blijkt de juiste keuze van de makers, want dit is precies hetgeen wat nodig is om de serie tot een goed einde te brengen. Misschien is de strijd tussen Norman en Romero wel de meest interessante en spannende lijn dit seizoen, al doet ook Caleb voor het eerst eens op interessante wijze zijn intrede. In dit vijfde seizoen maken we eindelijk kennis met Norman Bates zoals we hem kennen uit de legendarische film van Alfred Hitchcock, waarbij het opvallend is dat Freddy Highmore niets onder doet voor Anthony Perkins. Het doek is gevallen, maar al met al is de serie op zijn hoogtepunt gestopt en dat valt natuurlijk te prijzen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59e86d73ee6b0_selected-products" products="9200000079739846,9200000061370186,9200000046233269,9200000028915098,9200000025434046" name="bates motel" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek