Batman: The Long Halloween, Part Two

Informatie

RegieChris Palmer
Jaartal2021
Releasedatum30-08-2021
Speelduur86 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastJensen Ackles, Josh Duhamel, Naya Rivera, Troy Baker, Billy Burke, David Dastmalchian, Alastair Duncan, Julie Nathanson & Amy Landecker

Het blijft voor Batman, hoofdcommissaris Gordon en Harvey Dent lastig om de beruchte “Holiday Killer” te pakken te krijgen. Maar terwijl de lijken zich iedere feestdag blijven opstapelen zijn er meer problemen op handen. Een paar schurken weten te ontsnappen uit Arkham Asylum en mengen zich in de machtsstrijd die Gotham City inmiddels in zijn greep heeft met de steeds hetere strijd die is ontstaan tussen de misdaadfamilies Falcone en Maroni. Zo is Poison Ivy er op uit om Bruce Wayne in haar macht te krijgen om zo toegang te krijgen tot zijn fondsen, maar gelukkig weet Selina Kyle, beter bekend als Catwoman, op tijd in te grijpen. De problemen beginnen echter pas serieuze vormen aan te nemen als de bewijzen van de Holliday Killer in de richting van Harvey Dent beginnen te wijzen. Zijn belangrijkste getuige, de crimineel Maroni, keert zich tegen hem en neemt wraak door zuur in het gezicht van Dent te gooien. Dent wordt opgenomen in het ziekenhuis, maar voelt zich door Batman en Gordon in de steek gelaten en vlucht de riolen van Gotham in om zich als Two-Face te keren tegen zijn voormalige bondgenoten. Gotham gaat op dat moment zijn langste nacht in waarin vrienden vijanden worden en er meer op het spel lijkt te staan dan iedereen van te voren ooit kon vermoeden.

Het eerste deel van de verfilming van de legendarische comic Batman: The Long Halloween liep nogal af met een cliffhanger, lees hier de recensie, maar gelukkig hoefden de fans niet lang te wachten op het vervolg. Met een pauze van slechts twee maanden viel te ontdekken hoe het verhaal rondom de beruchte “Holiday Killer” tot een einde zou komen. Fans van de comic wisten echter al dat er nog heel wat op stapel stond om zich in de slotfase van het verhaal te ontvouwen aangezien het verhaal meer in zich heeft dan een simpele whodunnit. In Batman: The Long Halloween, Part Two zien we dus niet alleen wie nou toch die Holiday Killer is, maar zien we ook hoe Dent uiteindelijk veranderd in Two-Face en hoe de machtsstrijd tussen de twee misdaadfamilies eindelijk tot zijn climax komt. Om nog maar te zwijgen over de rol van Catwoman in het geheel. Part Two is dus duidelijk een overvolle film, maar gelukkig weten de makers de balans prima in het geheel aan te brengen.

Batman: The Long Halloween, Part Two richt zich dus op de losse eindjes van de vorige film en brengt ze samen naar een zinderende climax. Toch is de film wat minder spannend dan zijn voorganger omdat er hier vooral antwoorden worden gegeven en niet veel balletjes meer op worden gegooid voor nieuwe vragen over wie er nou toch schuilgaat achter het masker van de Holiday Killer. Voor wie overigens bekend is met de originele comic uit 1996 is er trouwens goed nieuws: de makers hebben het einde in een ander jasje gestoken zodat er ook voor hen nog een paar fijne verrassing in het verschiet liggen. Toch pakt de film de kijker iets minder dan zijn voorganger al is het tof om te zien dat meer iconische schurken zich mengen in de strijd nu Gotham City op het punt van omvallen staat. Al geldt daarbij wel dat hun rollen tot een minimum zijn gebracht om vooral niet teveel af te hoeven wijken van het werkelijke verhaal van The Long Halloween. Een goede keuze overigens, maar toch kun je je afvragen of het niet beter was geweest om bepaalde personages helemaal niet op te voeren.

In Batman: The Long Halloween, Part Two staat vooral Harvey Dent centraal die uiteindelijk veranderd in de gevaarlijke Two-Face. Zijn arc is het hoofddoel van deze tweede film en komt bijzonder goed uit de verf. Wat dat betreft valt hier goed te zien waar regisseur Christopher Nolan zijn inspiratie voor zijn Harvey Dent vandaan heeft gehaald zoals hij hem opvoerde in The Dark Knight. Bevangen door gevoelens van haat en onbegrip keert hij zich uiteindelijk tegen de mensen met wie hij samenwerkte en dat levert de nodige spanning op in dit vervolg. Helemaal als blijk dat Dent gezien wordt als de Holiday Killer en het net zich steeds verder begint te sluiten. Batman: The Long Halloween, Part Two is een meer dan prima vervolg waarbij het vooral is aan te raden om beiden delen achter elkaar te kijken. Het levert in dat geval wel een film op van 170 minuten, maar door het hoge niveau van spanning en suspense merk je daar bijzonder weinig van.

Extra’s: Net als het eerste deel is ook deze uitgave voorzien van een hele rits aan fijne extra’s op de blu-ray schijf.
· DC Showcase Animated Short: “The Blue Beetle” (15:30) Animatieshort over de ietwat vreemde superheld Blue Beetle. Het is een luchtig filmpje die in schril contrast staat met de hoofdfilm van deze schijf.
· A Sneak Peek of “Injustice” (7:48) Een blik op de aankomende Elsworlds-titel doormiddel van storyboards, eerste beelden en interviews met de makers.
· A Preview of “Batman: Hush” (9:17) Een blik op een al eerder uitgebracht avontuur van Batman. Voor de fans: de film staat in zijn geheel op Prime Video.
· A Preview of “Batman: The Dark Knight Returns – Part Two” (6:53) Eveneens een blik op een animatiefilm die al een tijdje uit is.
· From the Vault: “Two-Face, Part One & Two (22:27 & 22:30) Twee klassieke afleveringen van Batman: The Animated Series, die draaien om, hoe kan het ook anders, Two-Face. Leuke toevoeging voor de fans!

Batman: The Long Halloween, Part Two zet de zoektocht naar de beruchte “Holiday Killer” voort, maar heeft gelukkig meer in zijn mars dan dat. Zo zien we eindelijk hoe Harvey Dent steeds verder verwijderd raakt van dat waar hij in gelooft wat hem uiteindelijk doet veranderen in de iconische Batman-schurk Two-Face en geven meer bekende schurken acte de présence om zich te mengen in de machtsstrijd die Gotham City in haar greep houdt. Zoals het een goede afsluiter betaamt worden alle losse eindjes netjes afgerond wat helaas wel resulteert in een iets minder spannende film dan zijn voorganger. Toch is ook dit tweede deel zeker geen onaangename film, zeker voor mensen die bekend zijn met de gelijknamige comic en verrast zullen zijn door de veranderingen die de makers hebben doorgevoerd. Batman: The Long Halloween, Part Two rondt het verhaal mooi af wat Part One is begonnen en maakt dit tweeluik tezamen tot één van de beste superheldenfilms ooit.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

18 september, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer