Battle of the Sexes

Informatie

RegieJonathan Dayton en Valerie Faris
Jaartal2017
Releasedatum21-03-2018
Speelduur121 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastEmma Stone, Steve Carell, Elisabeth Shue, Sarah Silverman, Alan Cumming en Andrea Riseborough

In 1973 vind de legendarische tenniswedstrijd tussen Bobby Riggs en Billie Jean King plaats. Deze wedstrijd, tussen de uitgerangeerde 55-jarige Riggs en de 30-jarige top tennister King, is misschien wel een van de meest opmerkelijke sportevenementen uit de totale sportgeschiedenis. King is voorvechtster van gelijke rechten tussen man en vrouw als Riggs haar publiekelijk uitdaagt om te bewijzen dat een mannelijke ex-tennisser op leeftijd het nog makkelijk kan winnen van een vrouw uit de tennistop van dat moment. King accepteert de uitdaging onder voorwaarde dat na deze tenniswedstrijd vrouwen dezelfde betalingen en behandeling zullen krijgen als de mannen op dat moment hadden. Tijdens dit hierop volgende evenement gebeurt er achter de schermen meer dan dat het publiek in de gaten had.

Dit opmerkelijke verhaal zou oorspronkelijk worden geregisseerd door Danny Boyle, maar hij bleek dit niet te kunnen combineren met zijn werk aan de film Steve Jobs. Wel bleef hij aan als producent. Al snel kreeg men het duo Jonathan Dayton en Valerie Faris in het vizier om het regiestokje van Boyle over te nemen, die eerder al met veel succes films als Little Miss Sunshine (2006) en Ruby Sparks (2012) regisseerden. Daarnaast is het natuurlijk heel symbolisch om dit legendarische evenement over de slag tussen man en vrouw ook daadwerkelijk door een man en een vrouw te laten regisseren. Emma Stone is gecast voor de rol van tennisster Billy Jean King, een rol waarvoor ze flink wat kilo’s moest aankomen, en is natuurlijk bekend van haar rollen in Oscars winnende films als La La Land en Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance). De rol van haar uitdager Bobby Riggs wordt gespeeld door Steve Carell, die vrij recent in Firecatcher fox misschien wel zijn meest indrukwekkende prestatie uit zijn carrière wist neer te zetten. Aan talent duidelijk geen gebrek.

Toch wil de film misschien iets teveel in te korte tijd. De problematiek en alles wat er aan het licht komt voor en tijdens het evenement wordt in een krappe twee uur gepropt. Iets dat overigens nog best aardig lukt, wat vooral te danken is aan de perfecte sfeer en het treffende tijdsbeeld. Alles is wat dat betreft tot in de puntjes verzorgd, waardoor je je af en toe werkelijk waant in 1973. Wat daarnaast opvalt is dat Carell sprekend lijkt op Riggs, inclusief de hilarische fratsen die hij uithaalt om in de publiciteit te komen. Het is dan ook jammer dat juist op dat vlak het verhaal niet helemaal lekker uit de verf komt. Het verhaal focust zich namelijk teveel op King en hoe zij overhoop ligt met haar tennispromotor Jack Kramer. King wil haar eigen tennisbond opzetten om zo te strijden voor gelijke rechten en hierbij vooral het salaris recht te trekken. Daarnaast komt haar huwelijk onder hoogspanning te staan als zij gevoelens krijgt voor Marilyn Barnett. Niet mis mee, maar het zorgt ervoor dat het verhaal van Riggs wat ondergesneeuwd raakt.

Het is dan ook maar goed dat de grote finale van de film er eentje is om je vingers bij af te likken. Natuurlijk is de uitslag bekend, maar het geeft echt een opzwepend gevoel. Het is redelijk vanzelfsprekend dat King uiteindelijk wint, anders had dit evenement vast nooit zijn legendarische stempel gekregen, maar toch is het knap van de makers dat ze de spanning erin weten te houden, al komt dit ook grotendeels op het konto van Stone en Carell. Zo speelt Carell de rol van Riggs zo verschrikkelijk goed, dat je echt een hekel aan deze tennisclown begint te krijgen en de gunfactor voor King erg hoog komt te ligen. Daarnaast is het onderwerp natuurlijk nog zeer actueel, waarmee de film een sterk punt heeft. In 2001 werd dit verhaal ook al eens verfilmd als When Billie Beat Bobby, maar deze film deed het verhaal geen eer aan. Gelukkig doet Battle of the Sexes dat wel.

Extra’s: Naast de film is er het nodige bonusmateriaal aanwezig op de Blu-ray release, iets dat altijd gewenst is met de verfilming van een waargebeurd verhaal.
∙Raw Footage: Billie Jean’s Grand Entrance (zonder audio) (02:17) Echte beelden van de opkomst van Billy Jean King uit 1973.
∙Reigniting the Rivalry (18:52) Interviews
∙Billie Jean King: In Her Own Words (10:30) Een interview met Billy Jean King over waar zij doorging tijdens de opname van de film.
∙Galleries

Battle of the Sexes is sterke film over een van de meest legendarische sportevenementen die ooit heeft plaatsgevonden. De film geeft de eeuwige strijd tussen man en vrouw op een prima manier weer. Buiten het feit om dat Emma Stone en Steve Carell beide een zeer sterke acteerprestatie weten neer te zetten, is het ook het tijdsbeeld met veel zorg tot in de puntjes verzorgd is. Wat ook helpt is dat de spanning er goed ingehouden wordt, zelfs als je van tevoren al weet hoe de strijd is beslecht. Wel had de film misschien een klein half uurtje langer gemogen, om op die manier ook het verhaal van Bobby Riggs wat beter uit de verf te laten komen. Dit sneeuwt namelijk behoorlijk onder ten opzichte van het verhaal van Billy Jean King. Al met al is Battle of the Sexes een zeer geslaagde film te noemen!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ab4f0b2243f5_selected-products" products="9200000085227703,9200000085219316" name="Battle of the Sexes" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek