Beautiful Boy

Informatie

RegieFelix van Groeningen
Jaartal2018
Releasedatum02-04-2019
Speelduur121 minuten
DistributeurThe Searchers
CastSteve Carell, Timothée Chalamet en Maura Tierney

Journalist David Sheff leeft een gelukkig leven met een mooi gezin. Samen met Nic, zijn zoon uit zijn eerste huwelijk, kan hij zijn geluk niet op en lijkt het leven mooier dan ooit. Maar als Nic verslaafd raakt aan de drugs beginnen de problemen zich langzaam op te stapelen. Wat onschuldig begon met het roken van wat jointjes mondt uit in een zware verslaving aan crystal meth. Nic raakt compleet de weg kwijt en het ergste is dat hij zelf zijn probleem niet onder ogen wil komen. Als David ingrijpt en Nic toch zover krijgt om naar een afkick kliniek te gaan lijkt het erop dat Nic voorgoed van de drugs af is. Het gaat lange tijd goed, totdat Nic toch weer teruggrijpt op de drugs en David in al zijn wanhoop niet meer weet hoe zijn zoon dit keer nog kan redden.

Beautiful Boy is het Engelstalige debuut van de Belgische regisseur Felix van Groeningen. Hij weet direct indruk te maken met een aangrijpend verhaal rondom familie, drugsverslaving, wanhoop en loslaten. Nou kennen we natuurlijk al meer films die draaien om een drugsverslaving, maar er zijn maar weinig films die het geheel zo verschrikkelijk confronterend in beeld weten te brengen. Het is dan ook juist het familiare aspect dat de vinger op de zere plek weet te leggen. Zo opent de film met een gesprek tussen vader David en een psychiater, waarbij David kenbaar maakt dat hij niet meer weet wat te doen. Zijn zoon Nic raakt geregeld vermist door de benen te nemen uit de afkickklinieken, of komt gewoon simpelweg wekenlang niet thuis zonder ook maar iets te laten weten. Uiteindelijk komt Nic wel weer thuis en doet hij weer pogingen om van de drugs af te blijven, maar het is de nachtmerrie van iedere ouder.

Voorzien van een fantastische soundtrack, treffend camerawerk en vooral subliem acteerwerk van Steve Carell en Timothée Chalamet vliegt dit verhaal je flink naar de strot. Als Nic na bijna twee jaar uiteindelijk van de drugs af is lijkt alles weer zijn gangetje te gaan, totdat David doorkrijgt dat Nic geld steelt uit het spaarpotje van zijn kleine broertje. Het tweede gedeelte concentreert zich op een periode waarin Nic weer vol aan de drugs raakt. David is radeloos en weet niet meer wat te doen, want Nic laat zich onder geen beding sturen door zijn vader. Het roept vragen op waar iedere oud zich in zal kunnen vinden, want wat moet je als ouder dan nog? Het enige dat David op dat moment kan doen is alles loslaten. Maar je kind loslaten en de afgrond in zien gaan is natuurlijk wel het laatste dat je wil doen.

Het dilemma verscheurt het gezin, want David wil koste wat het kost zijn zoon redden van een eventuele dood door een overdosis. Dit wordt door afwisseling het heden met flashbacks confronterend in beeld gebracht en je voelt mee met de tweestrijd waarin David zich bevindt. Hoe kan je je verplaatsen in de situatie van een verslaafde en, belangrijker nog, hoe kan je dit oplossen? Het lijkt allemaal onbegonnen werk, want de gesprekken met deskundige en praatgroepen helpen David niet en intussen gaat het steeds slechter met Nic. Als je bij het kijken van de film in je achterhoofd neemt dat Beautiful Boy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal onderstreept dit nog maar eens dat dit iedereen kan overkomen. En wat zou jij doen als het kind waar jij zoveel van houdt op het randje van de dood balanceert?

Extra’s: Op de Blu-ray release is helaas geen bonusmateriaal te vinden. Een gemiste kans voor een film met een dergelijk heftig onderwerp.

Beautiful Boy is een subliem drama, dat aangrijpend en vooral confronterend in beeld is gebracht. De wisselwerking tussen Steve Carell en Timothée Chalamet is zeer indrukwekkend en van hoog niveau. Het is dan ook vooral Carell die de wanhopige vader van een verslaafde zoon op zeer geloofwaardige wijze naar het scherm weet te vertalen. Het tempo van de film ligt vrij laag, maar in dit geval valt dat in het voordeel van de film uit om zo de balans perfect te kunnen weergeven. Het geheel berust dan ook op de gewetensvraag, want ‘wat zou jij als kijker zou doen als je in zo’n situatie zou belanden?’. Veel mensen zullen desgevraagd makkelijk zeggen dat ze hun kind zou gaan verstoten of loslaten, maar het is nog maar de vraag of je dit werkelijk over je hart zou kunnen krijgen bij je eigen vlees en bloed. Hoofdthema’s als de uitzichtloze situatie waar vader en zoon zich in bevinden, het beschadigde vertrouwen en het verscheuren van een complete familie zijn treffend gevangen en de film mag zich absoluut rekenen tot een van de beste drama’s van de laatste jaren.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 april, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cb5811ecdf49_selected-products" products="9200000102677486,9200000102677488,9200000100887981,9200000080656181" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek