Before I Wake

Informatie

RegieMike Flanagan
Jaartal2016
Releasedatum27-03-2017
Speelduur97 minuten
DistributeurThe Searchers
CastKate Bosworth, Thomas Jane, Annabeth Gish, Dash Mihok, Jay Karnes

Jessie en Mark hebben een moeilijke periode achter de rug, waarbij ze hun kind na een ongeluk in bad zijn verloren. Hierdoor komen ze in een maatschappelijk traject terecht, maar dit lijkt het echtpaar niet te helpen. Als ze besluiten om met een schone lei te beginnen, adopteren ze de achtjarige Cody. Al snel komt het echtpaar erachter dat Cody een bijzondere gave bezit, waarbij zijn dromen werkelijkheid worden als Cody ligt te slapen. Maar waar dromen zijn, zijn ook nachtmerries en de situatie loopt al snel uit de hand. het is aan Jessie en Mark om dit een halt toe te roepen, maar dat gaat niet zo makkelijk als het stel gedacht had.

De laatste jaren heeft regisseur Mike Flanagan een goede naam opgebouwd in het horror-segment van de filmwereld. Zo imponeerde de regisseur in 2013 al met de eigenaardige film Oculus en wist hij vriend en vijand vorig jaar te verrassen met Ouija: Origin of Evil. Het krikt de verwachting voor Before I Wake dan ook flink op. Flanagan lijkt er patent op te hebben om zijn films gedoseerd en met veel onderhuidse spanning te brengen, om vervolgens toe te werken naar een zinderende climax. Onderhuidse spanning heeft ook deze film zeker, want waar de film traag begint weet het verhaal je als kijker direct bij de strot te grijpen. Of de film daadwerkelijk onder het horrorgenre valt valt overigens te betwijfelen, want het geheel richt zich meer op de dramatische ervaring van Jessie en Mark. Omdat hierbij een bovennatuurlijke ervaring opduikt zorgt ervoor dat we hier wellicht eerder kunnen spreken van een bovennatuurlijke thriller. Toch kent de film bij tijd en wijlen zeker enge momenten, al is het toch vooral de akelige sfeer waar de film het van moet hebben.

De hoofdrol van moeder Jessie wordt gespeeld door Kate Bosworth. Zij zet hier zeker niet haar beste rol neer en fungeert vooral als stoorzender. Met haar matige prestatie haalt ze de kijker namelijk meer dan eens uit de film. Dit is natuurlijk jammer voor de film en misschien hadden de makers iets beter of de casting na moeten denken om haar personage wat beter uit de verf te laten komen. Toch kent de film een vrij sterke opening, maar het ontvouwen van het plot blijkt het grootste euvel van de film te zijn. Iets wat we niet gewend zijn van de eerdere films van Flanagan, want meestal zitten zijn films juist op dit vlak sterk in elkaar, om je uiteindelijke verstomd achter te laten. Helaas is Before I Wake nogal goedkoop uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat het gemakzuchtige einde al vrij vroeg ontrafeld zal worden door de oplettende kijker, iets dat de doodsteek is voor een film is deze. Wat overblijft is een vluchtig werkje dat teveel gebukt gaat onder de matige uitwerking van het clichématige plot.

Extra’s: Op de Blu-ray is geen bonusmateriaal toegevoegd.

Before I Wake is een bovennatuurlijke thriller die jammerlijk ten onder gaat aan een gemakzuchtig en clichématig plot. De film wordt geadverteerd als een echte horrorfilm, maar daar kunnen we hier niet echt spreken. De film bevat dan wel een aantal goede jumpscares, maar heeft vooral thrillerelementen en blijft voor een horrorfilm verder te tam en behoorlijk braaf. Natuurlijk is dit geen probleem, zeker niet door de flink aanwezige onderhuidse spanning. Toch zorgt het einde ervoor dat je behoorlijk onbevredigd achterblijft. Wat daarbij niet helpt is het matige optreden van actrice Kate Bosworth die werkelijk nergens weet te overtuigen. Als de makers iets meer energie in de plotwending hadden gestoken en een betere actrice hadden gecast voor de hoofdrol had de film aanzienlijk beter uitgepakt dan nu het geval is. Ondanks dat Before I Wake zeker leuk is om een keer te kijken, imponeert de film nergens en kunnen we concluderen dat het een van de mindere films is geworden van regisseur Flanagan. Laten we hopen dat dit niet de start is van een neerwaartse spiraal en hij ons snel weer bewijst dat hij nog steeds een veelbelovend regisseur is van horrorproducties.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

30 maart, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f97fc67672_selected-products" products="9200000071860633,9200000071860631" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek