Black Mirror – seizoen 1 & 2

Informatie

RegieCharlie Brooker
Jaartal2011 en 2013
Releasedatum23-06-2015
Speelduur300 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDaniel Kaluuya, Toby Kebbell en Rory Kinnear

Smartphones voorzien van social media, een telefoon is al lang niet meer alleen om te bellen. De mens en technologie, het is ondertussen de normaalste zaak van de wereld en laten we eerlijk wezen, we kunnen niet meer zonder. Maar wat nou als deze technologie tegen ons gebruikt wordt? Black Mirror toont ons in zes op zichzelf staande afleveringen het gevaar van deze technologische snufjes en hoe ze kunnen zorgen voor de meest bizarre situaties. Overkoepelend thema is hoe de snelle opeenvolging van technologische ontwikkelingen de werkelijkheid kan beïnvloeden.

Black Mirror biedt een mix tussen The Twilight Zone en The Outer Limits, alleen zijn de onderwerpen iets aardser en realistischer dan in deze series. Bedenker en schrijver Charlie Brooker is in Engeland een beroemd mediafiguur en schreef de serie voor de Britse zender Channel 4. Iets dat hem ook over de Britse grenzen direct bekendheid opleverde. Black Mirror bleek namelijk een zeer groot succes dat al bij het eerste seizoen direct volop in de prijzen viel. In 2012 won de serie een Emmy Award en het einde van het succes lijkt nog lang niet in zicht. De naam Black Mirror verwijst overigens naar het zwarte scherm dat op elk apparaat in vrijwel elke ruimte te vinden is tegenwoordig. Het zien van deze serie zal je de ogen openen en je zal nooit meer hetzelfde naar deze schermen kijken.

Het eerste seizoen begint direct met een bizarre aflevering. Hierin wordt de Britse premier midden in de nacht uit zijn bed gebeld met de mededeling dat de Britse prinses Susannah is ontvoerd. Het filmpje met de eis van de ontvoerder belandt op YouTube, alleen is deze eis niet alleen zeer extreem, maar vooral persoonlijk voor de premier. De ontvoerder laat de prinses enkel vrij als de premier op de publieke televisie seks heeft met een varken. Dit klinkt erg heftig, maar eigenlijk vooral banaal en dat is het ook. Maar de boodschap achter deze aflevering is duidelijk en verwijst naar de gevaren die social media met zich mee kunnen brengen en iemands leven totaal kunnen verwoesten. In de tweede aflevering wordt een wereld getoond waarin mensen in een alomvattende televisiekamer leven, waarin ze dag na dag worden gedwongen om naar een soort porno-achtige reclame te kijken. Je ogen sluiten heeft geen zin, want dan maant een computerstem vergezeld van en vreselijk irritante piep je weer tot kijken. De enige mogelijkheden om te ontsnappen is om op een hometrainer punten bij elkaar te fietsen of aan een bizarre talentenshow mee te doen. Wederom klinkt dat natuurlijk absurd, maar het is een mooie knipoog naar al die mensen die zich belachelijk maken bij al de talentenshows die wij dagelijks op de televisie voorbij zien komen.

De derde aflevering van het eerste seizoen is misschien wel de meest interessante. Hierin leven de mensen in een wereld waarbij iedereen een chip in het hoofd heeft, om zo alles wat je ziet op te slaan om dat op ieder gewenst ogenblik terug te kunnen kijken. Als de hoofdpersoon na een zakelijke trip thuiskomt en vermoedt dat zijn vrouw vreemd gaat met een oude vlam, worden de herinneringen terug gespeeld en gebruikt het echtpaar deze veelvuldig tegen elkaar. Dit leidt tot een onhoudbare situatie, met alle gevolgen van dien. Het tweede seizoen opent met een aflevering waarin een jongen sterft waarna zijn geliefde verdrietig achterblijft. Als ze er lucht van krijgt dat er een bedrijf is die de technologie bezit om je weer te laten praten met een overleden geliefde, twijfelt ze dan ook geen seconde. Deze technologie verzamelt het bedrijf door alle e-mails, social media en andere online content te verzamelen. Het gaat zelfs nog verder dan dat, want wat als je met behulp van deze technologie een robot kan kopen om hiermee je geliefde weer tot leven kan wekken?

De meest interessante aflevering uit het tweede seizoen is de tweede aflevering. Hierin ontwaakt een vrouw in een huis met een pot pillen verstrooid over de vloer en haar polsen in het verband. Ze kan zich niets meer herinneren, zelfs niet meer hoe ze heet. Als ze naar buiten gaat wordt ze door iedereen gefilmd, maar tegelijk ook opgejaagd door een aantal mensen met wapens. Als ze uiteindelijk weet ze te ontkomen ontmoet ze een jonge vrouw die haar vertelt dat de mensen beïnvloed worden door een televisiesignaal. Deze aflevering heeft door zijn intrigerende uitgangspunt erg veel weg van de film The Purge. Het uitgangspunt wordt bij de ontknoping overigens nog wat interessanter en zet je zeker aan het denken. De laatste aflevering van dit tweede seizoen gaat over een acteur die de stem van de populaire blauwe beer Waldo inspreekt. De blauwe beer is te zien op een scherm van een bus die in Engeland rond rijdt. Hij schoffeert politici en krijgt het rond verkiezingstijd aan de stok met een parlementslid. Als Waldo het publiek achter zich krijgt na een debat met premier kandidaten, loopt alles flink uit de hand.

Extra’s: Helaas staan er naast de zes afleveringen geen extra’s op de schijf. Een gemiste kans bij een serie als deze, zo hadden we graag een interview gezien met de schrijver om zo wat duidelijkheid te scheppen in de bizarre manier van vertellen van de afleveringen.

Black Mirror – seizoen 1 & 2 is een fenomenale serie, die je flink aan het denken zal zetten. Hoewel de presentatie van de verhalen extreem bizar is, is het allemaal niet ondenkbaar wat er gebeurt. Sterker nog, het ligt allemaal niet zover van de werkelijkheid en zou weleens een verontrustende blik op de toekomst kunnen zijn. Naast het feit dat bepaalde afleveringen zeer sterk camerawerk bevatten, liggen de acteerprestaties van de gehele cast ook nog eens zeer hoog. Ben je gek op series als The Twilight Zone of The Outer Limits, dan zal je zeker genieten van Black Mirror. Dit zijn series die vrij uniek zijn en die je meerdere malen zou moeten kijken om de diepe laag te doorgronden. Seizoen 3 is ondertussen al van start gegaan in Engeland, dus er is zeker meer om om naar uit te kunnen kijken.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek