Black Mirror – seizoen 3

Informatie

RegieJoe Wright, Dan Trachtenberg, James Watkins, Owen Harris, Jakob Verbruggen en James Hawes
Jaartal2018
Releasedatum17-06-2018
Speelduur390 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastBryce Dallas Howard, Wyatt Russell, Alex Lawther, Gugu Mbatha-Raw, Malachi Kirby en Kelly Macdonald

Een telefoon is al lang niet meer alleen om te bellen. De mens en technologie, het is ondertussen de normaalste zaak van de wereld en laten we eerlijk zijn; we kunnen niet meer zonder. Maar wat als deze technologie tegen ons wordt gebruikt? Black Mirror toont ons in zes, op zichzelf staande, afleveringen het gevaar van deze technologische snufjes en hoe ze kunnen zorgen voor de meest bizarre situaties. Een terugkerend en overkoepelend thema is hoe de snelle opeenvolging van technologische ontwikkelingen de werkelijkheid kan beïnvloeden. In dit derde seizoen worden we weer meegenomen in zes bizarre afleveringen, die de kijker voor de grootste dilemma’s zet.

Black Mirror biedt een mix tussen The Twilight Zone en The Outer Limits, alleen zijn de onderwerpen hier iets aardser en realistischer dan in deze series. Charlie Brooker is de bedenker en schrijver, en in Engeland een beroemd mediafiguur. De serie leverde hem ook buiten de landsgrenzen bekendheid op. Zo bleek Black Mirror direct bij het eerste seizoen een groot succes dat volop in de prijzen viel. Zo win de serie in 2012 een Emmy Award en daarmee lijkt het einde van het succes nog lang niet in zicht. Dit was voor streamingdienst Netflix reden genoeg om de uitzendrechten over te nemen van Channel 4 en een derde seizoen uit te brengen. De naam van de serie verwijst overigens naar het zwarte scherm dat op elk apparaat in vrijwel elke ruimte is terug te vinden. Het zien van deze serie zal je de ogen openen en je zal vervolgens nooit meer hetzelfde naar deze schermen kijken.

Waar de eerste twee seizoenen nog drie afleveringen per seizoen bevatte, hebben de makers het aantal dit keer opgeschroefd naar zes afleveringen. Of dit de serie ten goede zou komen was natuurlijk nog maar de vraag. Het meest merkbaar is dit in de eerste aflevering, genaamd Nosedrive, met een hoofdrol voor Bryce Dallas Howard, bekend van Jurassic World en diens opvolger. Het uitgangspunt is zonder meer sterk, maar de uitwerking laat helaas nogal te wensen over. De aflevering gaat over een wereld waarin status is verbonden aan een vorm van social media, waarbij mensen je aan de hand van een sterrensysteem kunnen beoordelen. An sich actueel, maar door de mindere uitwerking niet bepaald het hoogtepunt van dit seizoen. De aflevering San Junipero is er hier wel een van. De kijker wordt achtergelaten met een fijne mindfuck en het kaart maar weer eens de kracht van deze bijzondere serie aan. Toch is het kwaliteitsverschil tussen de afleveringen onderling dit keer opvallend. Zo staan de drie beste, en zelfs sublieme, afleveringen qua niveau ver af van de drie minste afleveringen.

Toch is San Junipero niet de allerbeste aflevering. Deze eer gaat naar Shut Up and Dance, waarbij de camera van een laptop wordt gehackt en een anonieme hacker dreigt om een masturbatie-filmpje naar alle contacten van de getroffene te sturen. Het slachtoffer komt terecht in een bizarre situatie, waarbij hij ontdekt dat hij niet de enige is die dit is overkomen, en sterker nog, hij krijgt de opdracht om een andere gedupeerde een pakketje te bezorgen om zijn eigen hachje te redden. Het is een gekheid die minder ver van de waarheid ligt dan je denkt. Toch is het vooral de eindscène die de kijker te denken geeft, met een overigens subliem gebruik van het nummer Exit Music van Radiohead. Kippenvel gegarandeerd en het begin van een sterk slot, want ook de laatste aflevering, Hated in the Nation, behoort tot de drie beste. Deze aflevering kaart het sneeuwbaleffect aan van hoe social media het dagelijks leven totaal kapot kan maken aan. Als er een bericht uitgaat met de hashtag #DeathTo, loopt iedereen er als een kip zonder kop achteraan. Hierbij voorbij gaande aan het feit of de persoon daadwerkelijk schuld heeft. Het iets wat duidelijk is geïnspireerd door #MeToo en de actualiteit van de serie nog maar eens onderstreept.

Extra’s: Helaas ontbreekt ook dit seizoen, net als de eerste twee seizoenen, ieder spoor van extra’s op deze dvd release. Spijtig genoeg verschijnt de serie dit keer niet meer op Blu-ray in de Benelux.

Black Mirror – Seizoen 3 is wederom een huzarenstukje! Helaas is het kwaliteitsverschil tussen de drie beste en drie minste afleveringen opvallend, al is de ondergrens hier alsnog goed te noemen. Het roept wel de vraag op of de makers met zes afleveringen niet teveel hebben gewild. Het maakt dat dit seizoen als geheel niet het niveau haalt van de eerste twee seizoenen, al biedt bijvoorbeeld de aflevering Shut Up and Dance dan weer wel het beste dat de serie te bieden heeft. Zo blijft Black Mirrow confronterend, actueel en vooral aangrijpend. Het vierde seizoen is ondertussen reeds enige tijd te bekijken op Netflix en een vijfde seizoen staat al in de steigers. In zijn genre is Black Mirror het neusje van de zalm en deze mag eigenlijk in geen enkele collectie van de (serie)liefhebber ontbreken.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 juli, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b5ede8d4a3ea_selected-products" products="9200000094125283,9200000045596587,9200000064190805,9200000042736443" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek