Black Water

Informatie

RegiePasha Patriki
Jaartal2018
Releasedatum15-06-2018
Speelduur105 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastJean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren en Patrick Kilpatrick

Ex-CIA agenten Wheeler en Ballard komen in het bezit van een USB-stick met daarop geheime informatie, waarvan de overheid van mening van is dat deze een gevaar vormen voor de Amerikaanse samenleving. Het duo wordt direct opgejaagd door een geheime brigade, waarbij Ballard wordt doodgeschoten en Wheeler gevangen wordt genomen. Hij komt terecht in een gevangenis die zich aan boord van een nucleaire onderzeeër bevindt. Bij de omstreden ondervragingen die daar plaatsvinden weet Wheeler te ontsnappen aan zijn beveiligers. Om ook echt te snappen van de onderzeeër, moet hij zorgen dat deze aanmeert zodat hij de geheime informatie alsnog openbaar kan maken. Het is een begin van een klopjacht, waarbij de waarheid over het geheime schip aan het licht dreigt te komen.

In 1992 liep het bioscooppubliek behoorlijk warm voor de eerste samenwerking van actiehelden Jean-Claude van Damme en Dolph Lundgren in Universal Soldiers. De twee waren op het hoogtepunt van hun roem. Ruim vijfentwintig jaar later maken de twee nog geregeld films, al betreft het hier vooral matige b-films welke direct op dvd verschijnen. Dit geldt ook voor Black Water, wat alweer de vijfde samenwerking van de heren is. Toch zie je dit amper aan de film af. Het is een typische verstand op nul film geworden, waar het aan een flinke dosis actie dan ook niet ontbreekt. De heren zijn het dan ook duidelijk nog niet verleerd, waarbij ze hier nog maar eens laten zien dat ze wel degelijk een fatsoenlijke en zeer vermakelijke film kunnen afleveren tegen een beperkt budget. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden is dat Lundgren amper een kwartier in de film te zien is, dit waar het artwork van de release toch de indruk wekt dat zijn aandeel een stuk groter is.

Het verhaal biedt weinig nieuws onder de zon. Ex-CIA agent krijgt gevoelige informatie in zijn bezit en wordt vervolgens opgejaagd door diezelfde CIA. Wat volgt moet je met een flinke korrel zout nemen, want eigenlijk mist elke vorm van geloofwaardigheid, laat staan realisme. Toch is de film erg vermakelijk en kijkt deze heerlijk weg. Zo bevat de film een flink aantal vecht scènes. Hierbij valt overigens wel op dat “The Muscles from Brussels” aardig op leeftijd begint te raken. Verwacht dan ook geen sierlijke draaikicks, maar lekker ouderwetse knokpartijen. Daarnaast zien we vele kogelregens. Dit dit gebeurt aan boord van een nucleaire onderzeeër is een van die dingen waar je even doorheen moet prikken. De azijnpissers onder ons zouden de film hierom wellicht afserveren, maar hiervoor biedt de film teveel vermaak.

Wat wel soms stoort zijn enerzijds de matige acteerprestaties van de cast en anderzijds schietpartijen waarbij de vijanden hun magazijn leeg schiet, maar niets weten te raken. Nu zien we dit wel vaker, maar het is wel erg cliché als de good guy met het eerste de beste schot raak schiet. Maar goed, het is op dit soort momenten dat je weer even beseft dat je feitelijk met een b-film te maken hebt. Gelukkig zijn dit eigenlijk de enige smetjes op de film, die naar het einde toe zowaar zelfs nog voor een redelijk verrassende twist weet te zorgen. Dat de deur hierbij wagenwijd open wordt gezet voor een vervolg is dan ook niet eens zo erg, mits deze goed uitgewerkt wordt natuurlijk. Al met al genomen is de film dan ook absoluut een kijkbeurt waard, want waar je het misschien niet zou verwachten is de film zeer vermakelijk geworden met onderhoudend verhaal en vele zeer vermakelijke actiescènes.

Extra’s: Zoals te verwachten is er op een handvol trailers van andere releases na geen bonusmateriaal aanwezig op de Blu-ray release.

Black Water is een verrassend leuke guilty pleasure! Natuurlijk moet je hierbij niet op de geloofwaardigheid letten, maar voor de fans is het leuk om actiehelden Jean-Claude van Damme en Dolph Lundgren weer eens samen in een film te zien. Fans van de Zweedse acteur moeten echter wel even in acht nemen dat zijn aandeel in de film beperkt is. De film mag wellicht het stempel van b-film opgeplakt hebben gekregen, maar eigenlijk doet de film weinig onder voor veel van zijn een stuk duurdere genregenoten. Het maakt Black Water uitermate geschikt als luchtig vermaak, waarbij je soms ongetwijfeld even de wenkbrauwen zult fronsen, maar dit de film ook zo weer zal vergeven.  

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

17 juni, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b20f3e12b08c_selected-products" products="9200000086946668" name="Black Water" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek