Blindspot – seizoen 2

Informatie

RegieMartin Gero, David McWhirter, Jeff T. Thomas, Jeff F. King, Rob Seidenglanz, Olatunde Osunsanmi, Rob Hary, Tawnia McKiernan, David Tuttman, Adam Salky, Kate Woods, Glen Winter, Laura Belsey, Darnell Martin, David Johnson, Ernest Dickerson en Dermott Downs
Jaartal2017
Releasedatum13-12-2017
Speelduur902 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastSullivan Stapleton, Jaimie Alexander, Rob Brown, Audrey Esparza, Ashley Johnson, Ukweli Roach, Marianne Jean-Baptiste, Archie Panjabi, Luke Mitchell en Michelle Hurd

Nadat Jane ontnapt aan de CIA-hechtenis, waarbij ze drie maanden lang werd gefolterd, rekruteert NSA-agent Nas Kamal Weller’s team om haar opnieuw gevangen te nemen. Tijdens de verhoren verklaart Jane haar betrokkenheid bij Oscar en de omstandigheden rondom de dood van Mayfair. Nas onthuld da Jane en Oscar lid waren van Sandstorm, een terroristische groepering, en stelt voor om Jane te gebruiken als drievoudige agent en te infiltreren. Weller en zijn team zijn wantrouwend tegenover dit idee, maar gaan akkoord om Mayfair te wreken. Jane laat zich door het team neerschieten om zo een alibi verstrekken voor haar verdwijning en ontmoet Roman, een lid van Sandstorm. Hij verzorgt de opgelopen wond van Jane en neemt haar mee naar Shepherd, de leider van Sandstorm. Me explosieve dreiging van alle kanten wordt het oplossen van het raadsel van Jane’s cryptische aanwijzingen urgenter dan ooit. 

Het eerste seizoen van NBC’s hitserie Blindspot had prima kijkcijfers maar werd kritisch gematigd ontvangen. Vermakelijk was het zeker, met een creatieve mix van actie, mysterie en suspense, maar origineel werd het nergens. Het uitgangspunt draaide om de FBI die midden op Times Square een plunjezak vond met daarin een levende naakte vrouw, volledig bedekt met tatoeages, en geheugenverlies. Het seizoen ging grotendeels over het ontcijferen van het mysterie van de tatoeages, die vaak hulp boden bij het verijdelen van een terroristische aanslag of andere dramatische gebeurtenis. Na veel onthullingen aan het einde van vorig seizoen verschuift het tweede seizoen de focus naar de organisatie achter Jane’s situatie. De openingsaflevering beantwoordt al gelijk veel openstaande vragen die in het eerste seizoen werden gesteld, waaronder Jane’s echte naam en de leider van de terroristische organisatie.

Het tweede seizoen begint drie maanden na de gebeurtenissen van het eind van het eerste seizoen, waar een behoorlijke opschudding in het team plaats vond. Alles wat het hele seizoen werd opgebouwd tussen Jane en het FBI-team, werd in de finale volledig afgebroken. In het tweede seizoen wordt het team met tegenzin geforceerd om opnieuw met Jane samen te werken. Verder worden er een aantal nieuwe karakters geïntroduceerd die ook de nodige emotionele diepgang voor het centrale karakter Jane mee brengen. De meest interessante hier van is Jane’s broer Roman, gespeeld door Luke Mitchell. Archie Panjabi is aan de cast toegevoegd als NSA medewerker Nas Kamal, maar haar toegevoegde waarde is niet altijd even duidelijk. Jane (Jaimie Alexander) blijft natuurlijk het centrale karakter van de show, maar het is jammer dat Kurt (Sullivan Stapleton) enigszins onderbenut wordt.

Bedenker Martin Gero beschreef de serie als zijnde seizoenen die als afzonderlijke boeken in een reeks fungeren, waarbij hij het tweede seizoen zelfs als een soort spin-off van de eerste noemde. Met dat in het achterhoofd zijn er enkele interessante wendingen in de loop van dit seizoen. Zo is er een incident waarbij het geheugen van een personage op exact dezelfde wijze als die van Jane wordt gewist. Het is verre van origineel maar past perfect in de context van deze serie. Ook krijgen we weer de nodige geforceerde liefdes perikelen, vanzelfsprekend tussen Kurt en Jane, maar ook spanningen tussen Reade en Zapata. Alle acteurs halen het maximale uit hun rol, maar het vlotte tempo en de goed geschreven plotten van het eerste seizoen worden vrijwel nergens meer gehaald. Het seizoen eindigt wel net als de vorige met een sterke cliffhanger, die genoeg potentie biedt voor het derde seizoen.

Extra’s: 
• Breaking the Season (11:18) Bedenker van de serie Martin Gero en zijn team van schrijvers en producers bespreken de dynamiek tussen de bekende en nieuwe karakters.
• Premiere Revelations (11:16) Gero en de schrijvers gaan dieper in op de première aflevering van seizoen 2. Ze praten over het invoegen van een expositie die terugblikt op seizoen 1 en de onthulling van Jane’s echte naam.
• Family Secrets (11:46) Een extra feature over familie, Weller, de baby, de introductie van Roman en het weeshuis.
• Zero Division (06:37) Een blik op de toevoeging van Zero Division en het nieuwe karakter Nas Kamal.
• Sandstorm (09:51) De cast en crew praten over de karakters en de kwade organisatie Sandstorm.
• My Crazy Comic-Con Experience (03:23) Actrice Ashley Johnson verteld over haar ervaring tijdens het evenement en ook bedenker Martin Gero deelt enkele bizarre vragen die ze kregen van fans.
• Blindspot: 2016 Comic-Con Panel (34:33) Het Comic-Con evenement in 2016 speelde zich af voor de start van seizoen 2, en cast en crew praten over wat de kijkers te wachten staan.
• Bound and Gag Reel (06:17) Een reeks met bloopers.
• Unaired Scenes: Een overzicht met verwijderde scenes.

Blindspot – Seizoen 2 is een kleine stap achteruit ten opzichte van het zeer vermakelijk eerste seizoen. Als je van actie, spanning en een beetje mysterie houdt zonder al te veel diepgaande verhaallijnen, is Blindspot zeker een aanrader. Het is verre van een perfecte serie, met af en toe zeer matige afleveringen, maar over het algemeen gezien een solide show. Er worden nieuwe karakters geïntroduceerd, de één met significante meerwaarde en anderen worden helaas onderbenut en dienen vooral als plot vulling. Jaimi Alexander en Sullivan Stapleton zijn als het centrale duo nog even interessant, en de hele cast haalt het maximale uit datgene wat ze mee krijgen door de schrijvers. Het tempo ligt helaas een stuk lager en de plottwists zijn niet zo groots als in het vorige seizoen, maar de cliffhanger zal de fans zeker niet doen uitkijken naar het derde seizoen. 

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 december, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a2fdf7dcc4e3_selected-products" products="9200000075451689,9200000075451685" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer