Blood Father

Informatie

RegieJean-Francois Richet
Jaartal2016
Releasedatum26-01-2017
Speelduur88 minuten
DistributeurSplendid Film BV
CastMel Gibson, Erin Moriarty en William H. Macy

De 16-jarige Lydia komt flink in de problemen te zitten als ze het aan de stok krijgt met de leden van een Mexicaanse drugskartel. Als ze geen uitweg meer ziet zoekt ze raad bij haar vader John Link, een man waar ze al jaren geen contact meer mee heeft gehad. John is een ex-gedetineerde die zijn leven heeft gebeterd door de alcohol af te zweren en zijn dagen slijt in een trailer in een verlaten stuk woestijn. Lydia houdt zich goed schuil, maar als ze een domme fout maakt komt het kartel haar alsnog op het spoor, waarna de trailer van John aan stukken wordt geschoten. Met zijn dochter in groot gevaar besluit John tot het uiterste te gaan om zijn dochter te beschermen, met een bloedstollend kat-en-muis spel in de woestijn van New Mexico tot gevolg.

Blood Father had de grote actiecomeback van Mel Gibson moeten worden, maar hoewel de rol van John Link hem op het lijf is geschreven is de film niet geworden wat de fans ervan hadden gehoopt. Met zijn doorleefde kop speelt Gibson de rol van een ex-gedetineerde vader die op een woonwagenkamp woont en zijn drankprobleem moet moeite onder controle weet te houden. Qua casting is er hier dan ook weinig op de film aan te merken, want zeker qua emoties toont Gibson zijn kunde als acteur. Maar hoewel de film een beperkte speelduur kent, worden de eerste dertig minuten nodeloos lang opgerekt. De uitdieping van de relatie tussen vader en dochter wordt daarnaast nergens boeiend. Gibson wordt in zijn rol van John bijgestaan door zijn sponsor Kirby, een rol van William H. Macy. Macy is een bekend van zijn sterke karakterrollen en te zien in films als Fargo en Jurassic Park III. Je zou dan ook het nodige acteergeweld verwachten tussen de twee, maar juist hier raakt de dialoog soms kant noch wal en komt de film maar niet tot leven.

Als na een traag eerste half uur de actie zich in het verhaal mengt, wordt de film eindelijk wat vermakelijker. Toch blijft de film voor een wraakfilm tamelijk tam. De actie is weinig vernieuwend en spat niet bepaald van het scherm af. Daarnaast gaat dit alles gepaard met flink wat clichés en ligt voorspelbaarheid continu op de loer. Daarnaast weet Diego Luno niet te imponeren als kartellid Jonah, een zogenaamd geharde etterbak die iedereen voor zijn karretje probeert te spannen. Toch weet de film uiteindelijk wel te entertainen, wat vooral te danken is aan de aanwezigheid van een flinke scheut droge humor. Het is dit soort humor waar Gibson patent op lijkt te hebben en wat we kennen uit zijn rol in de Lethal Weapon-reeks. Het is dan ook jammer dat het einde weer teleurstellend is en Blood Father zo niet de comeback is die wij Gibson zo gegund hadden.

Extra’s: De Blu-ray release van Blood Father is meer gevuld met trailers van andere films dan er daadwerkelijke filmgerelateerde extra’s op te vinden zijn. Dit is best teleurstellend te noemen voor een film die zich profileert als de comeback van Mel Gibson. Toch maakt de documentaire die de schijf heeft best wel weer wat goed en zou meer content toch wel weer overbodig worden.
∙ Lost Souls: On the Road with Blood Father (27:50): Deze documentaire heeft een prima speelduur en geeft een mooi kijkje achter de schermen waarbij zowel cast en crew uitgebreid aan het woord komen.

Blood Father zorgt niet voor de injectie in de acteercarrière van Mel Gibson die hij zo nodig had. Het script is matig uitgewerkt en als snel kom je er als kijker achter dat de film iets pretendeert te zijn wat het niet is. Toch is Gibson met zijn doorleefde kop geknipt voor deze rol en is hij diegene die de film naar een krappe voldoende weet te tillen. Het helpt daarnaast dat de film na een matig eerste half uur toch nog wat beklemmende momenten kent. Slecht wordt het allemaal nergens, maar als de film ook nog eens besluit met een voorspelbaar einde kunnen wij niets anders concluderen dat de film weinig meer is dan een aardig tussendoortje. Nu Mel Gibson als regisseur flink heeft uitgepakt met Hacksaw Ridge is het dan ook te hopen dat hij als acteur de volgende keer een beter script weet uit te kiezen.

Met dank aan Splendid Film BV voor het recensie-exemplaar.

29 januari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek