Boy Erased

Informatie

RegieJoel Edgerton
Jaartal2018
Releasedatum01-05-2019
Speelduur115 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastLucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Madelyn Cline, Victor McCay, David Joseph Craig en Troye Sivan

Jared is de zoon van autohandelaar en tevens predikant Marshall Eamons en diens vrouw Nancy. Het is een christelijke omgeving waar op homoseksualiteit een taboe rust. Dit zorgt voor een probleem als Jared twijfelt aan zijn geaardheid, maar nog helemaal niet zeker is of hij daadwerkelijk homofiel is. Zijn ouders worstelen met het vrede sluiten tussen de liefde voor hun zoon en hun eigen geloofsovertuiging en zetten hem voor het blok. Jared moet naar therapeut Victor Sykes om te genezen van zijn homoseksualiteit, aangezien dit in hun gemeenschap als daadwerkelijke ziekte wordt gezien. Jared vreest alles wat hij kent en ieder die hij lief heeft te verliezen en stemt in om de therapie te ondergaan en wordt geforceerd ingeschreven voor een conversie kamp. Het is hier dat Jared begint aan zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit en zelfacceptatie.

Boy Erased is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Garrard Conley uit 2016. In het autobiografische boek beschrijft Conley hoe hij door zijn familie, en de geloofsgemeenschap waarin hij leefde, onder druk werd gezet om in conversietherapie te gaan. Het script kwam in handen van acteur Joel Edgerton die het boek omtoverde in een scenario om daar vervolgens een aantal grote namen aan vast te koppelen. Zo werden Nicole Kidman en Russel Crowe gecast voor de rol van Nancy en Marshall Eamons. Het zijn acteurs die eigenlijk geen nadere introductie nodig hebben. Voor de rol van Jared werd Lucas Hedges gecast. Hij speelde eerder in films als Manchester By The Sea en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en werd voor die eerste zelfs genomineerd voor een Oscar voor de Mannelijke Bijrol, een prijs die hij uiteindelijk aan zijn neus voorbij zag gaan.

De film handelt over de taboe die in geloofsgemeenschappen rust op de homoseksualiteit. Op een wat trage wijze wordt er op een clichématige wijze getoond hoe een pastoor en zijn vrouw hun zoon dwingen om in therapie te gaan in een poging hem te genezen van zijn homoseksualiteit. Het is natuurlijk een absurde eis van deze naïeve ouders, die ervoor zorgt dat hun zoon Jared aan zichzelf gaat twijfelen. Hierop komt Jared terecht bij therapeut Sykes, een rol die door Edgerton zelf wordt gespeeld, die er een niet te doorgronden techniek op nahoud. Waar Nederland bekend staat om een brede acceptatie van homoseksuelen, laat deze film dat ze daar in de Verenigde Staten nogal mee achterop lopen. De therapiegesprekken brengen dit op pijnlijke wijze naar voren als lesbische meiden in detail moeten treden betreft wat ze gedaan hebben. Er wordt nog maar eens benadrukt dat ze een grote zonde hebben begaan en een normaal leven moeten leiden, normaal voor de kerk dan.

Het moge duidelijk zijn dat de film een regelrechte aanklacht tegen de kerk is. De film draait volledig om het feit dat homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt in de gelovige kringen. Toch schetst de film hiermee een iets te eenzijdig beeld en wordt de hele geloofsgemeenschap op een grote hoop gegooid. Dit wordt vooral duidelijk in de scènes waarin de stroeve relatie tussen Jared en zijn vader Marshall wordt getoond, die erg bang is dat het bekend wordt dat Jared daadwerkelijk homoseksueel is. Moeder Nancy is iets begripvoller voor haar zoon, maar dat is dan weer uit den boze en zorgt voor wrijving tussen vader en moeder. Het wordt allemaal fantastisch geacteerd, maar het verhaal had misschien iets dynamischer naar het scherm vertaald mogen worden om zo wat meer impact te kunnen achterlaten bij de kijker. Wat er nu rest is een film die bij vlagen interessant is, maar in een te traag tempo aan je voorbij gaat.

Extra’s: Bij de Blu-ray release van een film als deze, en dan vooral met een dergelijk onderwerp, mag bonusmateriaal natuurlijk niet ontbreken.
• Deleted and Extended Scenes (32:54) De verwijderde en langere scènes uit de film, die na het zien hiervan begrijpelijk zijn gesneuveld bij de montage. Een must voor diegene die de film interessant genoeg vonden.
• Jared Revealed (03:10) Een korte feature die zich focust op het karakter Jared, gespeeld wordt door Lucas Hedges.
• Becoming the Eamons (05:41) Dit stuk focust zich op hoe Nicole Kidman en Russel Crowe de karakters Nancy en Marshall Eamons werden en de voorbereidingen die ze daarop moesten nemen.
• Man Consumed: Joel Edgerton (04:32) Een feature over regisseur, scriptschrijver en acteur Joel Edgerton.

Boy Erased is een traag, maar aangrijpend drama dat bij tijd en wijle de de vinger op de zere plek weet te leggen. Het is algemeen bekend dat sommige geloofsgemeenschappen er nogal wat rare methodes op na houden, vooral betreft het bestrijden van de ‘ziekte’ homoseksualiteit, maar het beeld wat hier geschetst wordt lijkt nogal kort door de bocht. Dat is jammer, al ligt het zeker niet aan het acteerwerk. Met een cast waaronder Nicole Kidman en Russel Crowe is dan ook altijd wel een publiek voor een film als deze. Toch is het een feit dat Boy Erased een film is geworden voor een selectief publiek, waardoor de film ook maar in weinig bioscopen te zien was. Voor wie ervoor openstaat heeft Boy Erased een interessant uitgangspunt, al verzuimt de film wel om echt indruk te maken.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cd6817e9d7fc_selected-products" products="9200000103536346,9200000103536350,9200000081209682,9200000086974633" name="Boy Erased" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek