Brimstone

Informatie

RegieMartin Koolhoven
Jaartal2016
Releasedatum28-04-2017
Speelduur148 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastDakota Fanning, Guy Pearce, Emilia Jones, Kit Harington, Carice van Houten, Paul Anderson en Carla Juri

Aan het einde van de 19e eeuw leeft Liz, een jonge vrouw die op gruwelijke wijze haar tong verloor. Samen met haar man Eli, hun dochtertje Sam en haar stiefzoon Matthew leidt ze een rustig en gelukkig leven op het platteland in Amerika. Als vroedvrouw helpt Liz regelmatig bij bevallingen. Op een dag gaat het vreselijk mis als een baby door complicaties tijdens de bevalling overlijdt. Na de dood van het kindje kijkt de gehele gemeenschap Liz met de nek aan. Een huiveringwekkende dominee, die onlangs in haar leven verscheen, is zelfs van mening dat Liz gestraft moet worden. Vanaf dat moment staat haar leven en dat van haar gezin op het spel. Liz gaat echter niet bij de pakken neerzitten, maar dit wordt steeds lastiger door haar verleden dat zij verborgen hield.

In 1999 wist Martin Koolhoven indruk te maken met de Telefilm Suzy Q. Dé film waarmee Carice van Houten zich in de kijker wist te spelen en waarvoor ze haar eerste Gouden Kalf mocht ophalen. Daarna leverde Koolhoven films af als Het Schnitzelparadijs, Knetter en ’n Beetje Verliefd. Wat opvalt is dat Koolhoven niet in één filmgenre blijft hangen, maar laat zien van vele markten thuis te zijn. Iets waardoor zijn naam door de jaren heen bij het grote publiek steeds bekender werd. In 2008 bracht Koolhoven ons Oorlogswinter, naar Jan Terlouws gelijknamige bekroonde bestseller. De film was een groot succes en stond zelfs op de shortlist van negen films voor de Oscarnominatie in de categorie Beste Buitenlandse Film. Daarna was het lange tijd stil rondom Koolhoven en nam hij maar liefst zeven jaar de tijd om te werken aan zijn droomproject Brimstone.

Brimstone is opgedeeld in vier hoofdstukken met verwijzingen naar de Bijbel: Openbaring, Exodus, Genesis en Vergelding. Koolhoven laat de verschillende hoofdstukken in een niet-chronologische volgorde voorbijkomen waardoor hij speelt met tijd. In het eerste hoofdstuk zien we dat Liz samen met haar gezin een gelukkig maar teruggetrokken leven leidt. Wanneer een duistere dominee arriveert slaat de sfeer snel om. De dominee haat Liz vanuit de grond van zijn hart en Liz op haar beurt is niet op haar gemak bij de man. De twee delen overduidelijk een geschiedenis. Maar wat voor één? Het tweede hoofdstuk licht een tipje van de sluier op, waar het derde hoofdstuk een diepe indruk achterlaat. Dit is dan ook het hoofdstuk waarin onderwerpen als incest, vrouwenmishandeling en kindermishandeling aan bod komen. Geen lichte kost al lijkt het Koolhoven niet om het geweld te doen. Zijn film gaat eerder over de strijd om te overleven in een wereld met gruweldaden gezien vanuit een vrouwelijk perspectief.

In de rol van Liz zien we Dakota Fanning, die al sinds zeer jonge leeftijd aan haar carrière timmert. Ze speelt een glansrol waar menig (jonge) actrice van zal dromen. Een rol waarin ze weigert zich te laten onderdrukken en waarin ze weigert zich de mond te laten snoeren. Als onderdrukkende dominee zien we Guy Pearce, die bij het grote publiek voor het eerst opviel in L.A. Confidential. De rol van de dominee lijkt hem werkelijk op het lijf geschreven. Qua uiterlijk ziet hij er gewoonweg weerzinwekkend uit en qua spel weet hij een onuitwisbare indruk te maken. In het derde hoofdstuk zien we Carice van Houten verschijnen. Ondanks dat zij een kleine rol speelt laat ze zich wel van haar allerbeste kant zien. Daarnaast zien we ook Emilia Jones in een kleine maar uiterst belangrijke rol. De 15-jarige actrice zet een zeer sterke prestatie neer en laat zien dat zij over veel acteertalent beschikt. Naast deze namen zien we ook nog acteurs als Kit Harrington, Paul Anderson en Carla Juri. Naast deze geweldige cast mocht Koolhoven rekenen op het fraaie camerawerk van Rogier Stoffers en een meesterlijk soundtrack van Tom Kolkenborg (oftewel Junkie XL).

Extra’s:
• Interviews: Zes aparte interviews met producent Els Vandevorst, regisseur Martin Koolhoven en acteurs Guy Pearce, Dakota Fanning, Kit Harrington, Emilia Jones, Carice van Houten en Carla Juri. Ze vertellen onder andere over het tot stand komen van Brimstone en de samenwerking met regisseur Koolhoven.
• Deleted Scenes: Een leuke extra met dertien verwijderde of verlengde scénes.
• Trailer: De trailer van Brimstone.

Brimstone is een zorgvuldig opgebouwde duistere western die gerust bestempeld mag worden als een meesterwerk. In vier hoofdstukken zien we het verhaal van de jonge vrouw Liz. De eerste drie hoofdstukken komen in omgekeerde chronologische volgorde voorbij. Hierdoor ontrafel je als kijker langzaamaan hoe de vork precies in de steel zit tussen Liz en de huiveringwekkende dominee. Vooral het derde hoofdstuk maakt indruk door onderwerpen als incest, vrouwenmishandeling en kindermishandeling. Voor zijn film kon Martin Koolhoven rekenen op een uitmuntende cast waarin vooral Guy Pearce en Dakota Fanning uitblinken. Daarnaast geven Carice van Houten en Emilia Jones ijzersterk tegenspel. Wat zeker ook opvalt is het fraaie camerawerk en de meesterlijke soundtrack. Kortom, Brimstone is gewoonweg een film die je gezien moet hebben.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

28 april, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f95ba424aa_selected-products" products="9200000075818926,9200000075818928,9200000073098589" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer