Bureau Raampoort – seizoen 1

Informatie

RegieMichiel van Jaarsveld
Jaartal2015
Releasedatum17-11-2015
Speelduur360 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastThomas Acda, Tim Haars, Ricky Koole, Tamara Brinkman, Yannick de Waal, Boy Ooteman en Eric van Sauers

Na de dood van zijn vrouw zet Peter van Opperdoes zijn politiebaan voor een jaar aan de kant. Zijn vervanger Jacob Holm neemt zijn taken over als rechercheur. Als een kennis van Peter plots voor de deur staat omdat hij een lijk heeft gevonden in de loods waar hij tijdelijk woont, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Langzaam maar zeker pakt Peter zijn werk weer op, maar daarbij moet hij wel samenwerken met Jacob. Jacob en Peter verschillen enorm in methodes en denkwijze, maar voor een goede samenwerking moeten ze hun geschillen aan de kant zetten. Langzaam maar zeker groeien de detectives naar elkaar toe en dat begint dan ook snel zijn vruchten af te werpen voor het politiebureau Raampoort dat middenin de Amsterdamse Jordaan ligt.

Na het grote succes van de razend populaire serie Baantjer startte SBS6 op 3 december 2014 met twee proefafleveringen de serie Bureau Raampoort. Een serie die zijn bron had in materiaal dat wederom van de hand van schrijver Appie Baantjer komt, dit keer in samenwerking met Simon de Waal. Hun samenwerking bracht maar liefst tien boeken voort en nadat Baantjer in 2010 overleed besloot de Waal de reeks toch nog voort te zetten. Iets dat volgens hem de laatste wens van Baantjer was. Na de twee proefafleveringen die SBS6 uitzond bestelde SBS Broadcasting het complete eerste seizoen van de serie dat officieel op 5 oktober 2015 van start ging. Toch blijft de grote vraag of Bureau Raampoort het succes van de serie Baantjer evenaren. Het antwoord hierop is helaas een volmondig ‘nee!’.

In de hoofdrollen zien we Thomas Acda als Peter Opperdoes en Tim Haars als Jacob Holm. Acda kennen we natuurlijk van films als All Stars en het Nederlands cabaret- muziekduo Acda en de Munnik. Haars is het meest bekend van zijn rol als Gerrie in het razend populaire New Kids. Dat dit toch andere koek is blijkt wel, want Haars toont zich geen goed acteur. Zijn acteerprestaties zijn zelfs van teleurstellend niveau te noemen. Ook Acda hebben we betere rollen zien spelen en we komen dan al snel tot de conclusie dat beide heren simpelweg niet geschikt zijn voor een degelijke rol als rechercheur. Dit ondanks dat Acda zelf ooit het tegendeel bewees in Lek. Het ligt dan ook niet alleen aan de heren dat de serie van matig niveau is, want gastacteurs doen ook niet erg hun best en het lijkt er dan ook op dat Bureau Raampoort na een paar afleveringen kopje onder gaat.

Als we de voorspelbare plotjes zien, kunnen we ons amper voorstellen dat deze verhalen van een schrijver als Baantjer afkomen. Na tien minuten heb je het gehele plot al door en kan je de moordenaar blind aanwijzen. Als Opperdoes dan uit de hoek wil komen met een scherpe opmerking of plots een Eureka moment heeft, werkt dat eerder op de lachspieren dan dat je ervan onder de indruk zal raken. De makers proberen af en toe een realistische draai te geven aan de serie door een aantal harde bloederige scènes in de serie te proppen. Dit is niet eens zo slecht gedaan, maar door de gemakzuchtige wendingen die de serie neemt werkt het averechts. Toch moet het gezegd worden dat de serie wel vermakelijke stukken kent en dit maakt het ook dat de serie makkelijk weg te kijken voer is voor op een druilerige zondagmiddag.

Extra’s: Naast de acht afleveringen die de twee dvd’s bevatten, staat er geen bonusmateriaal op de schijven. Iets dat overigens geen gemis is, maar toch had een kijkje achter de schermen een leuke toevoeging geweest. Misschien had het ook een idee geweest om een kleine documentaire over het echte politiebureau Raampoort op de schijf te zetten. Van een echte gemiste kans kunnen we niet spreken, maar wellicht had dit een aangename verrassing kunnen worden.

Bureau Raampoort – Seizoen 1 is een zwakke politieserie geworden die nog niet in de schaduw van Baantjer mag staan. Naast de matige scripts springen vooral de matige acteerprestaties van Thomas Acda en met name Tim Haars in het oog. De serie bestaat uit acht afleveringen van ieder 40 minuten en als je een aantal afleveringen gezien hebt, wil je toch wel weten hoe het verder gaat met de rechercheurs. Van realisme kunnen we niets terugvinden in de serie en het is dan ook erg jammer om te zien hoe gemakzuchtig er met plots en twists in de serie wordt omgegaan. Naar het einde toe valt het op dat de cast wat beter gaat acteren, dus het is te hopen dat deze stijgende lijn in een eventueel tweede seizoen doorgetrokken gaat worden. Voor nu is de serie geen blijvertje, maar hooguit een tussendoortje bij gebrek aan beter.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek