Cars 3

Informatie

RegieBrian Fee
Jaartal2017
Releasedatum02-12-2017
Speelduur109 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastOwen Wilson, Cristela Alonzo, Chris Cooper, Nathan Fillion en Armie Hammer | Hans Somers, Desi van Doeveren, Sander de Heer, Frits Lambrechts, Peggy Vrijens, Lotte Hellingman en Johnny Kraaijkamp jr.

Lightning McQueen is zevenvoudig Piston Cup kampioen, maar er zijn zware tijden in aantocht. Veel collega’s en veteranen van Lightning gaan min of meer gedwongen met pensioen of worden onder druk vervangen door een nieuwe generatie razendsnelle racers. Als Lightning in de laatste race van het seizoen op jacht is naar de overwinning wordt hij gepasseerd door Jackson Storm. Lightning zet de achtervolging in, maar krijgt een lekke band en een gigantische crash is onvermijdelijk. Lightning is uitgeschakeld en Storm wordt gekroond tot nieuwe Piston Cup kampioen. Het verlies komt aan als een mokerslag, maar nadat hij het verlies verwerkt heeft is Lightning vastberaden om terug te keren naar zijn geliefde sport.

Ondanks dat de films het goed doen bij de jongere doelgroep, was Cars al nooit echt favoriet onder volwassenen. Op zich niet zo gek natuurlijk, want: pratende auto’s. Toen het avontuur in de eerste film nog beperkt bleef tot de racebaan was er alleen nog niet zoveel aan de hand. Toen Lightning in Cars 2 betrokken werd in een internationaal spionagecomplot ging het wel fout. De film was een soort James Bond-film, maar dan met auto’s. Het kwam de film dan ook op de nodige kritiek te staan. Wel bleven de films onverminderd populair bij de jonge doelgroep en ook de merchandise vond gretig aftrek. Toch is het een goede zet dat de makers voor Cars 3 weer uit het vertrouwde vaatje tappen en Lightning weer veelvuldig op de racebaan te zien is.

Het is ook fijn dat er zowel bij de originele versie als bij de Nederlandse nagesynchroniseerde versie, gebruik wordt gemaakt van dezelfde stemmencast. Zo horen we in de originele versie weer de stem van Owen Wilson als Lightning McQueen en mag de Nederlandse Bliksem McQueen weer rekenen op Hans Somers. Wat dat betreft doet de film gelijk vertrouwt aan. Leuk details zijn dat de reeds in 2008 overleden Paul Newman nog even te horen is als Doc Hudson en de kersverse Formule 1 wereldkampioen Lewis Hamilton weer te horen is als Hamilton. Het is dit keer opvallend hoeveel Cars 3 gemeen heeft met de Rocky-films. Dat klinkt wellicht vreemd, maar een kampioen die min of meer wordt afgedankt als zich jongere en sterkere nieuwe helden aandienen, om zich hierop terug te vechten naar de top klinkt menigeen vast bekend in de oren.

Dat is dan ook precies het verhaal van Cars 3 in een notendop. Zo staat Lighting in eerste instantie te trappelen om nieuwe dingen te proberen, zoals een high-tech race simulator, maar komt hij erachter dat hij deze dingen niet persé nodig heeft. En ook de bekende levenslessen ontbreken hier niet, zoals het geloof in eigen kunnen en acceptatie. Het zorgt voor mooie momenten die er uiteindelijk voor zorgen dat de cirkel aardig rond is. Ondanks dat Lightning nog steeds zeer populair is bij de jongere doelgroep lijkt het einde dan ook in zicht, wellicht is dit zelfs al de laatste film rond de rode auto. Iets wat nog maar eens onderstreept lijkt te worden met de laatste scène, waarin Lightning zijn kleuren heeft aangepast om zo de eer te bewijzen aan zijn grote voorbeeld Doc. Maar goed, wellicht ligt er een Creed-scenario in het verschiet en natuurlijk is in de animatiewereld van alles mogelijk.

Extra’s: Zoals altijd bij een release van Disney is de Blu-ray release voorzien van leuke extra’s. Voor wie er maar niet genoeg van krijgt raden we de 3D Blu-ray aan, die nog veel meer bonusmateriaal bevat.
∙ Lou (06:43) Een leuke short over middelbare scholen en gevonden voorwerpen die tot leven komen.
∙ Mevrouw Fritter’s Racing School (02:48) Een leuke commercial!
∙ Klaar voor de race (05:40) Coureur William Byron spreekt zijn liefde uit voor de autosport.
∙ Cruz Ramirez: De gele auto die het kon (07:46) Een blik op het vormgeven van Cruz en hoe zij van stem werd voorzien.
∙ Commentaar bij de film: Regisseur Brian Fee, producer Kevin Reher, co-producer Andrea Warren en creative director Jay Ward voorzien een zeer veelzijdig audiocommentaar.

Cars 3 laat Lightning McQueen terugkeren op de racebaan voor een ogenschijnlijk passend slotakkoord. De vieze nasmaak van Cars 2, die nog maar weinig met autoracen te maken had, wordt hier gelukkig weggespoeld. Wel moet gezegd dat het allemaal weinig origineel is, zo bewandeld Lightning hier de weg die we ook in de Rocky-films al meermaals voorbij zagen komen. De rek lijkt er dan ook wel een beetje uit, al zorgt Cars 3 hiermee nog voor een meer dan aardig slotakkoord. Het is te hopen dat Cars niet verder wordt uitgemolken, of er moet zich een briljant en vernieuwend idee aandienen. Voor nu is Cars 3 zeer vermakelijk voor de volwassenen en zullen kinderen hun hart weer ophalen met de spannende race avonturen van de knalrode Bliksem!

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 december, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a27be493181c_selected-products" products="9200000082284003,9200000082284005,9200000082284001" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer