Child 44

Informatie

RegieDaniel Espinosa
Jaartal2015
Releasedatum07-05-2015
Speelduur137 minuten
DistributeurIndependent Films BV
CastTom Hardy, Noomi Rapace en Gary Oldman

Leo Demidov is een idealistisch pro-Stalin lid van de militaire politie in de jaren 50 in de Sovjet-Unie. Als de zoon van een vriend van Leo bij een op het eerste oog verschrikkelijk treinongeluk omkomt, krijgt Leo de ondankbare taak om het autopsierapport bij zijn vriend, en diens familie, uit te gaan leggen. De familie vermoedt dat het hier een moord betreft en Leo raadt ze aan om het stil te houden, waarna hij zelf op onderzoek uitgaat. Als Leo erachter komt dat het inderdaad om een brute moord gaat, stelt hij een verder onderzoek in en komt hij erachter dat de brute moord onderdeel is van een reeks van kindermoorden. In een land waar dit soort zogenaamde misdaad niet bestaat, is het onmogelijk om de staat in te lichten over deze serie kindermoorden. Als Leo wordt gedegradeerd en verbannen, is hij vastbesloten om samen met zijn vrouw deze reeks moorden op te lossen, met alle gevolgen van dien.

Child 44 is verfilmd naar het boek van auteur Tom Rob Smith, dat in Nederland onder de naam Kind 44 werd uitgebracht. Dit boek werd in 2008 op de markt gebracht en was de eerste van een trilogie, waarvan inmiddels alle boeken zijn verschenen. Het verhaal speelt zich in het Rusland van 1953 af en is gebaseerd op het ware verhaal van de Russisch/ Oekraïense seriemoordenaar Andrei Chikatilo. De film werd geregisseerd door de Zweedse regisseur Daniel Espinosa, die eerder de film Safe House afleverde. Met Child 44 gaat hij duidelijk een serieuze kant op, want het verhaal is grimmig en realistisch in elkaar gezet. De regisseur heeft de sfeer dan ook direct goed te pakken, want het grauwe Sovjet-Unie komt geloofwaardig over.

Tom Hardy zet zoals gewoonlijk weer een sterke rol neer en wat opvalt is dat hij op een knappe wijze zijn Russische accent de gehele speelduur van de film weet te behouden. Buiten het feit om dat dat erg knap is, zit er in het taalgebruik ook direct een minpunt aan de film. Ondanks dat de setting compleet Russisch is en de sfeer dat ook uitademt, is de film overduidelijk van Engelse makelij. Wellicht had het deze film goed gedaan als hij ook daadwerkelijk in het Russisch gesproken was. Het is de verdienste van het pakkende verhaal dat je als kijker over dit punt heen kan stappen. Naast Hardy zien we de Zweedse Noomi Rapace in de rol van Raisa Demidov. Raisa is de vrouw van Leo die van landverraad wordt verdacht. De enige uitweg voor Leo lijkt om zijn vrouw aan te geven bij de staat, maar Leo kiest ervoor om dat niet te doen en de twee worden daardoor samen verbannen. Samen besluit hij dan toch om de zaak tot op de bodem uit te gaan zoeken. De film leunt sterk op de wisselwerking tussen Hardy en Rapace, het is dat ook een aanwinst voor de film dat het met de chemie tussen de twee wel goed zit.

Ondanks de chemie tussen de acteurs, is de film bij tijd en wijle wat aan de trage kant. Dit is vooral toe te schrijven aan de situering van de film in het Rusland van de jaren 50 en het tonen van die achtergrond. De overheid regeert met harde hand en criminaliteit is ogenschijnlijk uitgebannen. Een scène waarin dit wel indruk maakt is die op de boerderij, waarin Leo en zijn team achter een vermoedelijke landverrader aanzitten. De familie op de boerderij is echter onschuldig, maar moet de hoogste prijs betalen voor het onderbrengen van de vermoedelijke landverrader. Dit wordt op gruwelijke wijze in beeld gebracht en tegelijkertijd wordt het duidelijk dat Leo met zijn gevoel worstelt. Helaas is het daaropvolgende kwartier weer vrij traag, maar toch is het een gebeurtenis die de toon zet voor de gebeurtenissen in de rest van de film. Het geeft de kijker in ieder geval een goed beeld van hoe het er in de Sovjet-Unie aan toe ging en hoe Stalin met de ijzeren vuist regeerde, zonder enige vorm van genade.

Gary Oldman vertolkt de rol van generaal Mikhail Nesterov. Hij maakt de dienst uit in het gat waar Leo en Raisa naar verbannen worden. Als Leo daar ook in de gaten krijgt dat er kindermoorden worden gepleegd, wordt hem alles helder en zet hij alles op alles om de waarheid boven water te krijgen. Oldman heeft niet een hele grote rol in de film, maar daarentegen wel een hele belangrijke. Als generaal Nesterov ook in de gaten krijgt dat er iets niet klopt, keert hij Leo in eerste instantie de rug toe. Pas als er zich een patroon lijkt te vormen in de kindermoorden, besluit de generaal Leo te steunen. Je voelt de angst die onder de bevolking leeft en Leo krijgt tot overmaat van ramp ook nog eens problemen in zijn relatie met Raisa. Hetgene wat helaas echt afbreuk doet aan het intrigerende verhaal, is het einde. Dat zie je van mijlenver al aankomen en is té cliché. Toch kan het natuurlijk zijn dat dit te maken heeft met de eventuele vervolgfilms, maar het is afwachten op de financiële prestaties van deze film of het wel zover komt.

Child 44 is niet een film voor iedereen, want het geheel zal bij het gros van het publiek daarvoor te traag aanvoelen. Ben jij wel in voor een goeie alternatieve film dan zit je garant. De aangegeven minpunten van de film moet je niet te zwaar aan tillen, want het is een absolute aanrader. Laat je meeslepen door het spannende verhaal en de subliem neergezette sfeer van het Rusland uit 1953 en diens dubieuze praktijken. Dus als je opzoek bent naar een snelle spannende film, sla deze dan maar over. Maar voor ieder die een alternatieve film een warm hart toedraagt is Child 44 een absolute must see.

6 mei, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek