Christine 4K

Informatie

RegieJohn Carpenter
Jaartal1983 | 2019
Releasedatum13-11-2019
Speelduur110 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastKeith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Robert Prosky en Harry Dean Stanton

1978. Arnold ‘Arnie’ Cunningham is een sulletje en impopulaire tiener die erg veel gepest wordt op school. Toch heeft hij nog een beetje de mazzel dat hij wordt geholpen door zijn vriend Dennis Guilder, die zelf wel zijn mannetje staat en populair op school is. Als Arnie zijn rijbewijs haalt, loopt hij prompt tegen een oude Plymouth Fury uit 1958 aan en hij is op slag verliefd op de zwaar gehavende auto. Hij koopt de rood-witte bolide van George LeBay, de broer van de oorspronkelijke eigenaar Roland Lebay. George vertelt Arnie diverse details over de auto, waaronder de naam van de auto: Christine. Arnie begint de auto te restaureren in een doe-het-zelf garage dichtbij huis. Als hij steeds meer tijd doorbrengt met het werken aan zijn auto, begint Arnie zienderogen te veranderen. Hij doet zijn bril weg, kleed zich meer als een jaren 50 nozem en ontwikkelt een arrogante persoonlijkheid. Al snel wordt de link gelegd tussen de abnormale relatie die Arnie met zijn auto heeft en zijn bizarre gedragsverandering. Als er op een dag nog meer vreemde dingen gebeuren besluit Dennis om in te grijpen.

Op 29 april 1983 werd de eerste druk uitgegeven van Christine, een boek van Stephen King. Nog datzelfde jaar verscheen de gelijknamige verfilming in de bioscoop. Het was een tijd dat King immens populair was en alles waar hij bij betrokken was in goud leek te veranderen. Het meest bijzondere aan dit alles is dat de filmrechten al waren verkocht voordat het boek überhaupt zijn lancering kende. Aan het roer van de verfilming stond John Carpenter, een regisseur die succes had met films als Halloween, The Thing en Escape from New York. Hoewel de film door de fans als een van de betere King-verfilmingen wordt beschouwd, werd de film door critici destijds nogal gemengd ontvangen. Toch was de film wel een financieel succes. Met een ruim budget van iets minder dan 10 miljoen dollar verdiende de film zijn budget al na een aantal weken terug.

Wat eigenlijk direct opvalt is dat de film de tand des tijd goed heeft doorstaan. Ondanks dat de film ruim 35 jaar oud is voelt deze nergens gedateerd of oubollig aan en zelfs de aankleding van de film verraadt zijn leeftijd niet. De film opent met een scène die afspeelt in een fabriek in 1957, waarbij we zien hoe Christine gemaakt wordt. Al snel wordt de kijker duidelijk gemaakt dat de auto bezeten is. Dit gebeurt onder het genot van klassiekers als Bad to the Bone van George Thorogood & The Destroyers en Not Fade Away van Buddy Holly. De sfeer is gezet. Als de een fabrieksmedewerker vervolgens met zijn hand tussen de motorkap komt te zitten en de tweede medewerker dood wordt aangetroffen, verplaatst het verhaal zich naar Arnie. Het is een deel in de film dat aanvoelt als een highschool-film waarvan er destijds zoveel werden gemaakt; Arnie wordt gepest, heeft een vriend die hem helpt, maar de pesters stoppen niet. King zou King alleen niet zijn hij bij het verdere verloop flink zou afwijken van de standaard formule, althans zoals we die kenden in 1983. Vanaf dat moment komt Christine weer in beeld.

Christine is totaal verroest en flink gehavend, maar Arnie voelt zich aangetrokken tot de auto. Tegen de wil van zijn ouders- én tegen het advies van zijn vriend Dennis in, besluit Arnie de auto te kopen en op te knappen. Al snel ziet Christine eruit als nieuw. Als Arnie verkering krijgt met Leigh Cabot, het mooiste meisje van school, wordt Christine jaloers en probeert ze de twee tortelduifjes uit elkaar te drijven. Maar dan komen de pestkoppen weer om de hoek. Nergens wordt het echt smerig of hard, maar de film blijft wel zonder moeite boeiend. Het zal daarbij niemand verwonderen dat er veertien rode Plymouth Fury’s werden gebruikt voor de film, welke allemaal tijdens de productie werden vernietigd. De stunts zien er dan ook verzorgd en goed uit. Klein punt van kritiek bij deze 4K release is wel dat dezelfde master is gebruikt die eerder werd gebruikt voor de Blu-ray release. Het verschil is dus nihil. Wat dat betreft had een nieuwe 4K transfer echt het verschil kunnen maken. Op dat punt een gemiste kans natuurlijk, anderzijds is deze release een must voor de ware fan om in zijn bezit te hebben.

Extra’s: Deze 4K Ultra HD uitgave van Christine bevat enkele leuke fysieke extra’s, zoals 5 art-cards, een poster en een 16 pagina’s tellend boekwerk met foto’s en production notes. Op de 4K disc zelf is helaas geen bonusmateriaal te vinden. Helaas ontbreekt ook de Blu-ray waarop wel enig bonusmateriaal staat. Opvallend, want deze vinden we wel bij het gelijktijdig en in een zelfde luxe versie uitgebrachte Stand by Me, Hellboy en Zombieland.

Christine 4K is een van de betere King-verfilmingen die daarnaast de tand des tijd goed heeft doorstaan. Het zorgt ervoor dat het verhaal 35 jaar na dato nog steeds staat als een huis en de film weinig tot niets aan kracht heeft ingeboet. Qua uitgave is deze 4K release, zeker voor de Nederlandse markt, een pronkstuk waar menig Stephen King-fan zijn vingers bij af zal likken. Toch is het wel jammer dat het hier dezelfde master betreft die ook voor de Blu-ray release is gebruikt, waardoor de upgrade in zowel beeld als geluid minimaal is. Toch blijft het een heerlijke film. Het begin zet direct de juiste toon, om vervolgens in iets rustiger vaarwater de spanning weer op te bouwen naar een razend spannend einde. Alles geholpen door de nog immer zeer prettige soundtrack. Al met al is deze 4K release van Christine zeker de aanschaf waard. Met ook nog de 4K release van de film Stand By Me, die tegelijkertijd uitkwam in eenzelfde luxe editie, is het te hopen dat er meer films uit het oeuvre van The King of Horror dit voorbeeld zullen volgen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

20 november, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dca74a002341_selected-products" products="9200000116750966,1002004000001433" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek