Collateral Beauty

Informatie

RegieDavid Frankel
Jaartal2016
Releasedatum03-05-2017
Speelduur97 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastWill Smith, Edward Norton, Michael Peña, Jacob Latimore, Keira Knightley, Naomie Harris, Kate Winslet en Helen Mirren

Reclameman Howard verliest de realiteit uit het oog na het verlies van zijn 6-jarige dochtertje. Hij schrijft therapeutische brieven die hij adresseert aan de universele elementen Dood, Tijd en Liefde, waardoor hij zich verschrikkelijk in de steek gelaten voelt. Dit gaat zijn directe collega’s Whit, Claire en Simon aan het hart waarop ze besluiten tot een bijzondere actie om Howard weer terug te krijgen in de realiteit. Na een ontmoeting met drie acteurs, besluiten Whit, Claire en Simon om deze acteurs Howard te laten benaderen als de personificatie van de Dood, Tijd en Liefde. Nu is het alleen nog afwachten of Howard hier wel voor open staat en belangrijker nog, of dit hem daadwerkelijk helpt in het genezingsproces.

Na een aantal flinke missers, waarbij After Earth vooral in het oog springt als dieptepunt, krabbelt Will Smith langzaam weer uit een dal. Suicide Squad was een matige film, maar dit lag zeker niet aan Smith. Daarnaast was Concussion een prima film en heeft Smith zich in het verleden reeds bewezen in sterke dramafilms als Seven Pounds en The Persuit of Happyness. Op basis van de trailer lijkt Smith met Collateral Beauty opnieuw een pareltje af te leveren. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de aanwezigheid van een indrukwekkende cast, met daarin namen als Edward Norton, Kate Winslet, Keira Knightley en Helen Mirren. Het is dan ook spijtig te moeten constateren dat het de film aan het nodige mankeert.

Zo is de film niet alleen zo zoet dat het glazuur bijna van je tanden afspat, ook valt de plot van de film al na een kleine twintig minuten volledig door de mand. Deze is zo doorzichtig dat zelfs een kind de plot al snel heeft ontrafeld. Als de bewuste wendingen beter waren uitgewerkt, had de film zoveel beter kunnen zijn dan deze uiteindelijk is geworden. Zo zorgt de twist aan het verhaal die de makers hier proberen af te leveren dat je als kijker met een onbehaaglijk gevoel achterblijft. Wat overblijft is een vreemd en toch vrij zeldzaam fenomeen, waarbij we een geweldig acterende cast zien in een verder vrij matige film. Cinematografisch zit de film verder goed in elkaar, al moeten we ook concluderen dat de film weinig vernieuwend is. Dit lijkt vooral te wijten aan het ontbreken van enige diepgang en dat is op z’n minst merkwaardig te noemen bij een film met een dergelijke heftig onderwerp.

Buiten deze punten waaruit blijkt dat de film verre van perfect is, zijn er gelukkig ook de nodige positieve dingen aan te stippen. Zo is het een vlot vertelde film, waarin de boodschap erg sterk en duidelijk is. De makers hebben dan ook de beste bedoelingen met het verhaal. Het sterkst is de film in de scènes tussen Howard en de acteurs die de elementen Dood, Tijd en Liefde vertolken. Zo zijn de gesprekken die Howard met Amy voert, zij vertolkt Liefde, soms echt aangrijpend te noemen. Zeker als Howard bij een praatgroep belandt met mensen die jonge kinderen zijn verloren, weet de film met succes een beroep te doen op de emotie van de kijker. Als laatste positieve punt willen wij de aandacht vestigen op de sterke soundtrack van componist Theodore Shapiro. Deze is steeds op het perfecte momenten aanwezig en voegt veel toe aan de film.

Extra’s: 
A Modern Fable: Discovering Collateral Beauty (15:03) Interviews met cast en crew die vertellen over de lading die de film bevat.
Introductory Trailers: Een trailer van Wonder Woman en een promotiespot voor 4K releases, al is het opvallend dat juist de 4K release van Collateral Beauty werd gecanceld.

Collateral Beauty is een goedbedoelde film die niet helemaal lekker uit de verf komt. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de verrassingen in de plot al in een te vroeg stadium worden prijsgegeven en hierdoor de uiteindelijke climax van de film om zeep wordt geholpen. Toch is er genoeg te genieten. Zo is de gehele cast, met Will Smith op de voorgrond, in staat om de film naar naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast zit de film ook op cinematografisch en muzikaal gebied meer dan goed in elkaar. Toch mist de film de kracht van eerdere dramafilms met Smith als Seven Pounds. Ben je geen liefhebbers van mierzoete films, dan is het aan te raden om deze film link te laten liggen. Voor ieder ander is de film zeker niet perfect, maar zeker niet onaardig en zeker een kijkbeurt waard. 

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 mei, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f95675496a_selected-products" products="9200000075247229,9200000075247231" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek