Cooties

Informatie

RegieJonathan Milott en Cary Murnion
Jaartal2014
Releasedatum14-10-2015
Speelduur88 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastElijah Wood, Leigh Whannell, Rainn Wilson en Alison Pill

Als een met een virus besmette kipnugget zijn weg vindt naar een basisschoolleerlinge, verandert zij op slag in een moordlustige soort zombie. Langzaam maar zeker verspreidt het virus zich door de school heen en de leraren moeten vluchten voor hun leven. De moordlustige leerlingen eten hun leerkrachten op of gebruiken hun ingewanden en ledematen als speeltuig op het schoolplein. Nu de leraren als ratten in de val zitten moeten ze een plan bedenken om te ontsnappen uit de school en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl de rest van de leerkrachten een oorlogsplan klaarmaken voor de confrontatie die onvermijdelijk lijkt, zoekt invalleerkracht Clint samen met lerares Lucy naar een uitweg door de luchtschachten van de school.

Het lijkt de laatste jaren nogal een opgave voor filmmakers om origineel uit de hoek te komen als het om horrorfilms gaat. Een lange waslijst aan remakes, reboots en uitgekauwde verhalen teistert de bioscopen en televisieschermen. Toch komt er eens in de zoveel tijd een horrorfilm langs die wel erg origineel uit de hoek komt en Cooties is zo’n film. De titel Cooties slaat op een fictieve ziekte onder de jeugd en met een leuke cast en veel originele kills raakt deze horror/komedie dan ook precies de juiste snaar. Cooties is dan ook eindelijk weer eens een horrorfilm die zich kan scharen in het smerige horrorfilm lijstje dat overigens nog steeds aangevoerd wordt door Braindead van Peter Jackson. Het enige nadeel is dat de humor door de hele film heen niet echt goed uit de verf komt, maar als je het horrorgenre een warm hart toedraagt zal je een heerlijke avond tegemoet zien.

Hierdoor mag je wat vraagtekens plaatsen bij de onbegrijpelijke filmkeuring van Kijkwijzer. Bij tijd en wijlen is Cooties namelijk een zeer brute horror/komedie en bevat de film daarnaast vele smerige stukken, veel grof taal- en drugsgebruik. Toch kreeg de film de leeftijdsgrens 12+ mee. We kunnen mensen met kinderen van deze leeftijd dan ook echt adviseren om ze deze film niet (alleen) te laten zien. Voor de liefhebbers zijn de smeuïge stukjes echter precies wat de film zo typeert en leuk maakt. Het verhaal heeft daarentegen eigenlijk niets om het lijf, iets dat een echte horrorfilm ook anno 2015 niet echt nodig blijkt te hebben. Cooties valt dan ook onder de horror/komedie films die in de jaren 80 en 90 gemaakt werden, maar zorgt juist hierdoor voor een frisse wind.

In de hoofdrol zien we Elijah Wood, die voor altijd vereenzelvigd zal worden met de The Lord of the Rings trilogie. Een van de leukste grappen uit de film is dan ook direct degene waarin hij wordt uitgescholden voor Hobbit. Voor de rest bevat de film eigenlijk alleen maar typisch Amerikaanse flauwe humor, iets dat in Europa niet door iedereen even goed gewaardeerd zal worden. Goed voorbeeld hiervan is de leraar die van al het wetenschappelijke iets seksueels weet te maken. Het zijn dingen die na twee keer hun uitwerking beginnen te missen. Dit gaat de gehele film zo door en ondanks dat het uitgangspunt van de film dus absoluut origineel is, doet de humor echt afbreuk aan het geheel. Ook de romantiek die uiteindelijk in de film verwerkt wordt is misplaatst en vervelend. Hierdoor kunnen we stellen dat Cooties alles behalve perfect is, maar door het heerlijke horror ingrediënt voor de liefhebbers hiervan zeker de moeite waard is.

Extra’s: Naast een aantal trailers die we voor de hoofdfilim te zien krijgen, is op de Blu-ray alleen een 14 minuten durend interview met Elijah Wood bijgesloten. Op zich interessant, maar een kijkje op de set of een interview met de regisseur had in dit geval zeker geen overbodige luxe geweest. Helaas is er niets van dit terug te vinden op de disc, waardoor de release een wat kale bedoeling is geworden.

Cooties kent een origineel uitgangspunt waarbij het horrordeel op een heerlijk manier is uitgewerkt, helaas wordt dit bijna teniet gedaan door de flauwe humor en de misplaatste romantiek die de film bevat. De film kent dan ook flink wat smerige stukken en grof taalgebruik waarbij de film naar het einde toe heerlijk over de top gaat. Cooties is dan niet direct een memorabele titel in het genre, maar het is lang geleden dat we een horror/komedie hebben gezien die qua absurditeit een beetje in de buurt kwam bij bijvoorbeeld het klassieke Braindead van Peter Jackson.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek