Creed

Informatie

RegieRyan Coogler
Jaartal2015
Releasedatum18-05-2016
Speelduur128 minuten
DistributeurWarner Home Entertainment
CastMichael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Tony Bellew, Andre Ward en Phylicia Rashad

Adonis Creed heeft zijn wereldberoemde vader Apollo nooit gekend. Toch treed Adonis in de voetsporen van zijn vader, maar wil in eerste instantie niet onder de naam Creed vechten. Hij besluit naar Philadelphia te reizen, de plek waar de legendarische wedstrijd tussen zijn vader en Rocky Balboa plaatsvond. Als Adonis eindelijk de bokslegende Rocky gevonden heeft, wil hij dat Rocky hem gaat trainen, iets waar Rocky totaal niet op zit te wachten. Maar Rocky ziet veel potentie in de jonge Creed en dan besluit Rocky dat de bel nog een keer moet luiden. Samen met Adonis probeert Rocky nog eenmaal de top te bereiken, maar dat brengt de nodige problemen met zich mee.

Wie de beroemde boksfilm Rocky uit 1976 niet kent heeft klaarblijkelijk onder een steen geleefd. Rocky won in 1977 maarliefst drie Oscars en kreeg in de jaren daarna nog vijf vervolgen, die eigenlijk nooit het niveau van de eerste film hebben gehaald. Nu, veertig jaar later, keert Sylvester Stallone terug als Rocky, alleen dit keer in een bijrol. Deze spin-off concentreert zich dan ook vol op de buitenechtelijke zoon van de bokslegende Apollo Creed. Ook was het de eerste keer dat Stallone het verhaal niet schreef en dan begeef je je als maker wel in een gevarenzone natuurlijk. Veel critici verkondigde direct dat het uitmelken begonnen was, maar Creed pakte enorm goed uit en we kunnen direct concluderen dat deze spin-off het verschrikkelijk slechte Rocky V en Rocky Balboa doen vergeten.

Wat direct opvalt is de bijna identieke opbouw van het verhaal met de eerste Rocky-film. Adonis Creed komt uit de beerput van de samenleving en moet zich staande weten te houden in een arme achterbuurt van Philadelphia. Adonis wil zich naar de top van de bokswereld vechten, maar wordt telkens in verband gebracht met zijn vader. Iets dat Adonis natuurlijk niet wil. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en samen met bokslegende Rocky Balboa besluit Adonis om uiteindelijk toch onder de achternaam van zijn vader te boksen. De formule is niets nieuws onder de zon en van realisme in de bokswedstrijden die we te zien krijgen is natuurlijk geen sprake. Toch hindert dit niets, want we willen in een boksfilm natuurlijk zoveel mogelijk klappen zien vallen en we zien de underdog dan ook graag altijd winnen.

De chemie tussen Stallone en Jordan is geweldig. De twee zijn prima op elkaar ingespeeld en je leeft ook echt met de karakters mee. Toch is het de oude Stallone die de show weet te stelen en hij zet in Creed misschien wel één van de beste rollen uit zijn carrière neer. Waar Rocky in de zesde film gebleven was, daar borduurt Creed zich op voort. Rocky heeft nog steeds zijn restaurant waar hij zijn oude boksverhalen aan de klanten verteld en hij mist Adrian nog steeds verschrikkelijk. De scène waarin Rocky voor het graf van Adrian zit en elke keer weer de trappen moet bedwingen van het kerkhof geven mooi weer hoe oud Rocky is geworden. Als we dan ook eerlijk moeten zijn is juist Creed de film die het zwaar ondermaatse Rocky Balboa had moeten worden.

Extra’s: Het bonusmateriaal dat we op de dvd vinden is erg karig. Het enige bonusmateriaal dat er is, is een vijf minuten durende clip genaamd Becoming Adonis. Hierin zien we de zware training die Michael B. Jordan moest ondergaan voor zijn rol als Adonis Creed. Zeer gemiste kans dus, want er valt zoveel meer interessants op de schijf te zetten. Denk bijvoorbeeld aan minimaal een interview met Sylvester Stallone over hoe hij deze eerste Rocky spin-off beleefd en dergelijke.

Creed is een waardige spin-off geworden die zich zeker kan meten met de eerste Oscarwinnende Rocky-film. Acteurs Michael B. Jordan en Sylvester Stallone zetten een geweldige rol neer, waarbij Stallone misschien wel één van de beste rollen uit zijn carrière weet neer te zetten. Hoewel de opbouw van de film veel gelijkenissen vertoond met de eerste Rocky-film, weet de film wel degelijk te boeien en te vermaken tegelijk. Dat er vervolgen gaan komen is iets dat zeker is, alleen hopen we dan wel dat Adonis iets meer op eigen benen kan staan. Voor nu is “The Italion Stallion” terug en hij zal zeker goed zijn voor nog een vervolg, maar hopelijk breien ze dan een keer een einde aan het Rocky-tijdperk om het stokje dan volledig over te geven aan Jordan.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 mei, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek