De Affaire

Informatie

RegieRobert Kievit
Jaartal2016
Releasedatum26-10-2016
Speelduur150 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastPeter Blok, Kiki van Deursen, Margo Dames, Sinan Eroglu en Hans Croiset

Tom Waardenburg en Dana Lievens zijn twee onderzoeksjournalisten die zaken heropenen die uitgebreid in het nieuws zijn geweest en als afgehandeld te boek staan. Het heropenen van deze zaken ligt nogal gevoelig bij justitie en komt niet zonder gevaar. Hiermee zet het duo niet alleen elke keer hun leven op het spel, maar ook hun privéleven komt hierdoor onder grote druk te staan. Zo kan Tom de zorg voor zijn kind maar moeilijk combineren met zijn werk en krijgt Dana elke keer weer ongure types aan haar deur, waardoor ze een slechte naam krijgt in de buurt waar ze woont. Toch houdt dit het duo niet tegen en zullen ze niet stoppen tot de onderste steen boven is gebracht en de verantwoordelijke mensen alsnog voor terecht staan.

Op 21 oktober 2015 zond de VARA! de eerste aflevering uit van de driedelige dramaserie De Affaire. Deze serie speelt rond een drietal gevoelige overheidszaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Onderzoeksjournalisten Tom en Dana doen er alles aan om de waarheid boven water te krijgen, alleen brengen ze zichzelf daar ook veelvuldig mee in gevaar. Het werpt bijvoorbeeld de vraag op hoever je mag gaan voor bijvoorbeeld een verdwenen fotorolletje dat de gruwelijkheden van Srebrenica toont? De rollen van Tom en Dana worden op een prima manier vertolkt door acteurs Kiki van Deursen en Peter Blok. Van Deursen zou je zomaar kunnen herkennen uit de serie Smeris en Blok kennen we onder andere van zijn rol als Jack van Zon uit de serie Penoza. Daarnaast speelde hij eerder dit jaar naast Jeroen van Koningsbrugge in het oorlogsdrama Riphagen.

De serie beperkt zich niet tot onze eigen landsgrenzen. Zo wordt ook de zaak van klokkenluider Edward Snowden, die natuurlijk wereldwijd voor grote verontwaardiging zorgde, aan de tand gevoeld. Als blijkt dat de Amerikaanse veiligheidsdienst miljoenen telefoongesprekken illegaal aftapt, komt er ook een Nederlands schandaal aan het licht. Het blijkt namelijk dat onze eigen veiligheidsdiensten de AIVD en de MIVD hetzelfde deden en dit zelfs op aanvraag met de Amerikanen deelden. De serie stelt dan ook de kritische vraag over wat er is gebeurd met deze informatie. Hoewel de serie voorziet in een goede dosis aan interessante informatie zijn er ook een paar vraagtekens die geplaatst kunnen worden bij deze serie. Waarom moeten we in een kwaliteitsserie als deze constant kijken naar de blote kont van van Deursen?

En waarom worden sommige plotjes niet een beetje geloofwaardiger uitgewerkt? Zo sluit de serie af met de affaire rond de zaak van Abdul Khan, de Pakisaanse atoomgeleerde die voor Pakistan heeft gespioneerd bij het Nederlandse bedrijf Urenco in Almelo. Hij deed hier de kennis op om uranium te verrijken en dit te gebruiken voor een atoomkop. In 2004 kwam ook nog eens aan het licht dat Khan zijn kennis had doorverkocht aan Libië, Iran en Noord-Korea. Het proces dat werd aangespannen tegen Khan heeft echter nooit tot een veroordeling geleid door een vormfout en Tom en Dana krijgen nieuwe informatie te verwerken dat vreemd genoeg door iedereen over het hoofd is gezien. Het zorgt voor interessante televisie en stof tot nadenken, maar de uitwerking laat te wensen over. Ondanks dit is De Affaire zeker in zijn genre een van de betere Nederlandse series geworden.

Extra’s: Helaas wordt de dvd vrij kaal op de markt gebracht, al ziet het geheel er mooi uit met een fraaie sleeve. De drie afleveringen zijn netjes op schijf gezet, maar gezien de spraakmakende zaken die behandeld worden had wat meer achtergrondinformatie over deze zaken wel op zijn plaats geweest.

De Affaire is een serie met de nodige potentie, waarin interessante en spraakmakende zaken worden behandeld. Helaas sneeuwt alles soms wat onder door de onbegrijpelijke keuzes die de regisseur en schrijver(s) nemen. Elke aflevering duurt zo’n vijftig minuten en het is te hopen dat de serie terugkeerd voor een vervolg, want dit soort spraakmakende zaken zijn er genoeg. Helaas lijkt het erop dat het hierbij blijft, want de dvd hoes meld niet voor niets dat we hier met de ‘complete serie’ te maken hebben. Dat de opzet in dat geval dus maar drie afleveringen telt is spijtig, want de serie is zeer interessant van opzet en schreeuwt om meer. De serie is dan ook absoluut het kijken waard en zal je zeker niet teleurstellen.

Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

1 november, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek