De Boskampi’s

Informatie

RegieArne Toonen
Jaartal2014
Releasedatum21-08-2015
Speelduur106 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastThor Braun, Henry van Loon, Rene van 't hof, Meral Polat, Fedja van Huêt, Thijn Brobbel en Maas Bronkhuyzen

Rick Boskamp heeft niet de vader die hij eigenlijk wilde. Zijn sullige imago zorgt er namelijk voor dat vader Paul de pispaal uit de buurt is. Helaas is Rick ook niet populair op zijn school en hij wordt dan ook dagelijks gepest. Als Paul promotie kan maken heeft hij op het eerste gezicht geen zin om die aan te nemen en hij versnippert de promotiebrief. Rick plakt de versnipperde brief echter weer aan elkaar en dan kan vader Paul er niet meer onderuit. Rick is vastbesloten om het gezin respect te laten krijgen na een verhuizing en hij besluit daarop de roddel te verspreiden dat Paul een beruchte maffiabaas is. Dit met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Regisseur Arne Toonen maakte in 2010 zijn regiedebuut op het grote witte doek met de succesvolle kinderfilm Dik Trom. Nu is hij terug met De Boskampi’s, die in het buitenland onder de naam Little Gangster door het leven gaat. In de rol van Rick Boskamp zien we Thor Braun, die vijf jaar geleden al zijn eerste hoofdrol te pakken had in de film Het Geheim. Naast Braun is Henry van Loon goed gecast als de sukkelige vader Paul Boskamp. Van Loon debuteerde in Pietje Bell II: De Jacht op de Tsarenkroon en speelde daarna in diverse kinderfilms- en series. Er is ook nog een rol weggelegd voor René van ’t Hof die de rol van sarrige buurman en bemoeial Fred speelt. Van ’t Hof kent iedereen na al die jaren eigenlijk nog steeds het meest van zijn rol als zoon Kees in Flodder.

Wat direct een vreemde gewaarwording is, is dat je geen hoogte krijgt in welke tijd De Boskampi’s zich afspeelt. Alles duidt erop dat de film zich ergens in de jaren 80 afspeelt, maar daar zitten een aantal rare haken en ogen aan. Als Rick een gangsterfilm voor zijn vader moet opnemen, gebeurt dat op een oude videorecorder met bovenlader. Deze wordt vervolgens aan het begin van de film op een oude dikke televisie bekeken en ook de telefoon van Paul is van het type ‘dikke koelkast’ zoals we die kennen uit de jaren 80. Echter als Rick en Paul naar de nieuwe buurt verhuizen, wordt er een flatscreen tv aangeschaft en staat er op de achtergrond vaak een hypermoderne computer te ronken. Dit soort dingen zie je de hele film door terugkomen en begint zo nu en dan best te storen. Ander minpunt is dat de film net een beetje te lang duurt, waardoor er redelijk wat saaie en niets toevoegende scènes aan het licht komen.

Toch kunnen we concluderen dat De Boskampi’s een erg geslaagde jeugdfilm is geworden. De humor is gevat en het verhaal is erg leuk verfilmd. Er is genoeg humor in de film te bespeuren en sommige scènes zijn dan ook duidelijk geleend van bijvoorbeeld de Home Alone-films. Rick weet de naam Boskamp al snel te veranderen in Boskampi, dat natuurlijk een stuk Italiaanser klinkt. Dit gebeurt door met viltstift simpelweg een ‘i’ toe te voegen aan het naamplaatje op het huis. Al snel wordt Ricki (zoals Rick zichzelf heeft omgedoopt) de meest populaire jongen op school. Het is dan ook leuk om te zien hoe Rick met een belachelijke babbel iedereen om de tuin leidt. Hij snijdt zich uiteindelijk dan ook diep in de vingers als de plaatselijke gangster Marco verhaal komt halen, wat een flinke scheut spanning weet toe te voegen aan de film.

Extra’s: Met 28 minuten aan bonusmateriaal kunnen we spreken over een redelijk gevulde schijf. Er staan een making of, Première verslag en de interessante Van Boek naar Film featurette op de Blu-ray. Dit alles is voor een Nederlandse kinderfilm natuurlijk niet gek en we krijgen hiermee veelvuldig het verhaal van de regisseur, acteurs en producers te horen, waardoor je een goede kijk krijgt van hoe de film nou eigenlijk tot stand is gekomen.

De Boskampi’s is een van de leukste jeugdfilms van de laatste jaren geworden. Hoewel het niet helemaal duidelijk word in welke tijd de film zich afspeelt en de film helaas een aantal saaie en te lange scènes kent, zullen de kinderen zich absoluut vermaken. Er zit dan ook genoeg rake humor in de film en de film wordt naar het einde toe zelfs nog behoorlijk spannend. Tel daar de leuke vertolkingen bij op en we kunnen met De Boskampi’s van een heuse aanrader spreken als je van leuke Nederlandse jeugdfilms houdt.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

24 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek