De Club van Sinterklaas & het Pratende Paard

Informatie

RegieRuud Schuurman
Jaartal2014
Releasedatum16-10-2015
Speelduur70 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastSven De Ridder, Carlo Boszhard, Tijn Kroon, Wilbert Gieske, Beryl van Praag, Tim de Zwart, Piet van der Pas, Frans de Wit en Job Bovelander

De Pieten maken zich op voor hun reis naar Nederland om zo weer cadeautjes te kunnen uitdelen aan de kinderen. Als Muziekpiet aan het repeteren is met zijn Pietenband raakt hij plots zijn stem kwijt. Ondertussen is het paard van Sinterklaas, Amerigo, ziek geworden en hierdoor wil hij niet meer eten. Profpiet brouwt een drankje waardoor Muziekpiet zijn stem weer moet terugkrijgen en een ander drankje waardoor Amerigo weer beter moet worden. Als de drankjes verwisseld worden kan Amerigo plots praten en dit mag Sinterklaas absoluut niet te weten komen. Dan steelt stationschef Jef Vandenaere het paard van Sinterklaas om zo een talentenshow te kunnen winnen. De tijd begint te dringen en de Pieten moeten Amerigo snel terugvinden voordat de Sint de daken op moet om de cadeautjes rond te brengen.

De Zwarte Pieten discussie gooit al een paar jaar roet in het eten voor het kinderfeest. Ondanks dat blijven de makers van De Club van Sinterklaas toch elk jaar een nieuwe film maken. In de media werd deze Sinterklaasfilm erg matig ontvangen. De film zou niets nieuws brengen en zou net zo voorspelbaar zijn als andere Sinterklaasfilms. De vraag is natuurlijk wat je van een Sinterklaasfilm verwacht en kort gezegd is dat een leuke film voor de doelgroep dat het wil bereiken. Wat dat betreft kunnen we direct concluderen dat De Club van Sinterklaas & het Pratende Paard hierin slaagt. Kleintjes zullen de film erg leuk en zelfs spannend vinden. Twee pluspunten aan de film zijn de korte speelduur van iets meer dan een uur en dat de film niet overladen is met liedjes. Met een dosis kinderhumor is deze film dan ook bij uitstek geschikt om te kijken tijdens de Sinterklaasweken. Heerlijk onder het genot van een lekkere beker warme chocomel en een flink stuk speculaas.

De tv-serie van De Club van Sinterklaas liep van 1999 tot 2010, hierin vertolkte Bram van der Vlugt de rol van Sinterklaas. In deze film zien we Wilbert Gieske voor de derde keer verschijnen als goedheiligman Sinterklaas. Gieske is het bekendst van zijn rol als Robert Alberts in de tv-serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Vooral voor de oude garde is Van der Vlugt onlosmakelijk verbonden met de rol van Sinterklaas. Zij zullen waarschijnlijk dan ook enige moeite hebben om Gieske in deze rol te zien. Kinderen zullen daar gelukkig geen last van hebben. De stem van Amerigo is ingesproken door niemand minder dan Carlo Boszhard. Veel mensen zullen hem kennen van het populaire kinderprogramma Telekids. Boszhard doet de stem van het paard van Sinterklaas alleraardigst en weet de grapjes dan ook goed over te brengen op de kinderen.

Stationschef Jef Vandenaere is een nogal irritante verschijning in de film. De hele film loopt hij rond met een buikspreekpop aan zijn hand. Hij wil heel graag beroemd worden door met zijn pop de talentenshow de Talent Factor te winnen. Dit is natuurlijk niet een van de meest originele uitgangspunten, maar de kinderen zullen het waarschijnlijk allemaal erg grappig vinden. Toch moet de film het meer hebben van de fratsen die alle Pieten uithalen. Deze worden ondanks de Zwarte Pieten discussie overigens gewoon met kroeshaar en rode lippen neergezet. Muziekpiet wordt wederom grappig neergezet door Wim Schluter, die deze rol al sinds 1999 vertolkt. Met zijn Elvis kapsel en zijn valse zang zorgt Schluter voor de nodige humor. Laten we eerlijk zijn, eigenlijk kunnen we gewoon niet meer zonder de Muziekpiet.

Extra’s: De dvd staat niet overladen met extra’s. Naast de reclame voor de sint.tv app, die je overigens kan downloaden om onder de film te laten meedraaien, staan er nog twee trailers van Sinterklaasfilms op de schijf. Ook staan onder het kopje extra’s in het menu nog twee Sinterklaasliedjes met bijbehorende videoclip. Enigszins een gemiste kans van de makers, want ze hadden makkelijk een of twee afleveringen van de serie kunnen toevoegen. Daarnaast hadden wat beelden van de intocht van vorig jaar de schijf kunnen opsieren.

De Club van Sinterklaas & het Pratende Paard loopt misschien niet over van originaliteit, maar weet de doelgroep zeker te entertainen. De film raakt bij jonge kinderen de juiste snaar door de treffende humor en de twee leuke liedjes. Als volwassene kun je overal je vraagtekens bij zetten, maar laten we eerlijk blijven, dat is compleet niet belangrijk. De sint.tv app hebben we niet uitgetest, maar die kun je wel downloaden en hier wordt op vrij irritante wijze erg veel reclame voor gemaakt voor en tijdens de film.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

1 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek