De Held

Informatie

RegieMenno Meyjes
Jaartal2016
Releasedatum03-02-2017
Speelduur95 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastMonic Hendrickx, Daan Schuurmans, Thijs Boermans, Hans Croiset, Fedja van Huêt, Kitty Courbois, Suus de Nies, Susan Visser

Sara Silverstein keert, samen met man en kinderen, terug vanuit Los Angeles voor een familiereünie. Bij terugkomst lijkt er niets veranderd. Haar moeder is nog steeds de vrolijke vrouw die ze altijd was en haar vader de moeilijke, overbezorgde en lichtelijk paranoïde vader. Echter, niets is wat het lijkt en Sara krijgt al snel te maken met een traumatische aanranding die ze snel probeert te vergeten. Als haar vader plots komt te overlijden, lijkt het er al snel op dat de aanranding met het mysterieuze oorlogsverleden van haar vader te maken heeft. Als de familie ook nog eens betrokken raakt bij een gewelddadige woningoverval, is het tijd voor Sara om te ontrafelen wie haar familie kapot probeert te maken.

De Held is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Jessica Durlacher uit 2010, waar ze datzelfde jaar de Opzij Literatuurprijs mee wist binnen te slepen. De bestseller behandelt op een moderne wijze terugkerende thema’s als de Tweede Wereldoorlog, haat, wraak en weerbaarheid. ‘Een goede basis voor een verfilming’, moet regisseur Menno Meyjes gedacht hebben. De op zoek ging naar een goede fundering waarop hij de film kon laten rusten. Deze fundering komt in de vorm van een meer dan prima cast, die bestaat uit onder andere Monic Hendrickx, Fedja van Huêt en Daan Schuurmans. Niet de minste namen en vooral met Hendrickx heeft Meyjes één van de beste Nederlandse actrices te pakken die ons koude kikkerlandje op dit moment kent. Hendrickx schitterde in het verleden al met een rol in Penoza, Unfinished Sky en als Kenau Simonsdochter Hasselaer in de film Kenau. Met een succesvol verhaal en een sterke cast lijkt niks een goede verfilming in de weg te staan. Helaas stelt De Held op meerdere vlakken teleur.

Zoals verwacht ligt dit niet aan de acteerprestaties van de ganse cast, want die liggen op een prima niveau. Het is het script dat rammelt aan alle kanten en na een redelijke opening van de film gaat het al snel mis. Het omzetten van boek naar script blijkt een lastige klus en dit resulteert erin dat de film op geen enkel moment echt spannend weet te worden. Dit ligt vooral aan de vele oninteressante zijplotjes, die zich teveel concentreren op randzaken die totaal niet belangrijk zijn voor het verhaal. De uitdieping van het verhaal van het gezin is aan het begin nog prima te begrijpen en tot aan de aanranding op Sara lijkt er niets aan de hand. Vanaf dat moment concentreert het verhaal zich een hele tijd op de relatie die de dochter heeft met een jongen. Dit pakt veel te voorspelbaar uit en aan het einde van de rit wordt dit zo afgekapt dat je als kijker niet meer wat je ermee aanmoet. Ook het geheel waar zoonlief Mich zich aanmeld voor de US Marines voelt overbodig aan en het raakt kant noch wal. Want waarom is er zo diep ingegaan op de inwijding? Zo kabbelt de film rustig voort en net als je op het einde denk dat de film toch nog een spannende wending krijgt, stelt de film toch weer teleur met een zeer voorspelbaar en vooral nutteloos slot.

Extra’s: Naast de film weet de uitgever ons wel te verblijden met bonusmateriaal. Helaas lijkt het wel te gaan om een documentaire dat in zeven stukken is geknipt met een totale tijdsduur van veertien minuten. Hoewel dit in stukje is geknipt krijg je wel een mooie kijk op hoe de film tot stand is gebracht met interviews met cast en crew.
• Cast (2:00) Een korte documentaire waarin cast en crew aan het woord komt over het tot stand komen van de film.
• De Begrafenis (2:00) Een kijkje in één van de meest belangrijke scènes van de film en hoe hiermee om is gegaan.
• Camera & Steadycam (2:00) Een korte kijk op het cinematografische gedeelte van de film.
• De Schurk (2:00) De rol van Daan Schuurmans als schurk wordt in dit korte filmpje toegelicht.
• Regisseur (2:00) Een interview met regisseur Menno Meyjes.
• Roeien (2:00) Een blik op de belangrijke roeiscène in de film en hoe deze tot stand is gekomen.
• Nieuw Talent (2:00) In dit gedeelte wordt het nieuwe talent dat in de film speelt uitgelicht.

De Held is een film met veel potentie, maar gaat kopje onder door een zeer matig script. Aan de cast ligt het falen van de film overigens niet, want vooral hoofdrolspeelster Monic Hendrikx weet met veel overtuiging haar rol naar het witte doek te vertalen. De vele plotgaten die het verhaal bevat nemen het grootste deel van de film in beslag, waardoor je al snel verveeld zult raken. Waar de scriptschrijvers met hun hoofd zaten is en blijft een groot raadsel en dit wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk met een teleurstellend einde. Op enige spanning hoef je dan ook niet te rekenen. We kunnen dan ook stellen dat de verfilming van De Held totaal verkeerd is aangepakt, wat erin resulteert dat de film een teleurstellend werkje is geworden die snel zijn plekje zal innemen tussen de films die in de vergetelheid zijn geraakt.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

17 februari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek