De Helleveeg

Informatie

RegieAndré van Duren
Jaartal2015
Releasedatum04-08-2016
Speelduur117 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastHannah Hoekstra, Benja Bruijning, Hadewych Minis, Anneke Blok, Gijs Scholten van Aschat, Frank Lammers, Robert de Hoog en Beau Schneider

Tiny is een eigenaardige jonge vrouw die alle mannen het hoofd op hol weet te brengen. Ze heeft een goede relatie met haar twaalf jaar jongere neefje, die gefascineerd is door zijn tante en alle verhalen die ze hem vertelt. Haar ouders maken zich echter grote zorgen over Tiny, want ze lijkt zich op geen enkele manier te kunnen binden aan een man en haar gedrag helpt daar dan ook niet aan mee. Door de jaren heen zien we waardoor de verstandhouding tussen Tiny en haar familie zo slecht is, maar de waarheid blijkt nog schrijnender dan gedacht.

In 2013 zag de roman De Helleveeg van auteur A.F.th. van der Heijden het levenslicht als onderdeel van de reeks ‘De Tandeloze Tijd’. De titel verwijst naar het personage Tiny, die als een ware helleveeg van de familie fungeert. De roman bevat een heftig thema dat moeilijk te verfilmen leek te zijn, maar regisseur André van Duren durfde het aan en komt met dit bitterzoete familiedrama. In de hoofdrol zien we een subliem acterende Hannah Hoekstra als Tiny. Sowieso zijn de acteerprestaties van de cast erg sterk, het is Hoekstra die in het oog springt als een verbitterde Brabantse Kenau.

Maar niet alleen qua acteerprestaties weet de film uit te blinken. Ook word het tijdsbeeld in de film, de film loopt van de jaren 50 tot en met de jaren 80, meesterlijk en zeer sfeervol neergezet. Werkelijk aan elk detail is gedacht. Zo zien we Tiny in de jaren 50 door een poort lopen, waarbij je op de daken welgeteld één televisieantenne ziet staan. Door de loop van de jaren worden dit er steeds meer. Dit zijn wellicht details waar niet iedereen op zal letten, maar die duidelijk maken dat de film met veel zorg en aandacht is gemaakt. Maar ook het hele algehele straatbeeld van de jaren 50, 60, 70 en 80 is subliem in beeld gebracht en zal de nodige nostalgische gevoelens bij de kijker oproepen. Dat alles is vastgelegd met zeer fraai camerawerk zorgt ervoor dat het absoluut een genot is om de film te bekijken.

Het thema van de film is schrijnend en zorgt ervoor dat je je als kijker meermaals niet bepaald prettig zal voelen bij de dingen die gebeuren. Zo gooit Tiny haar familie de nodige verwijten naar hun hoofd, probeert ze mensen te vergiftigen of zelfs dood te steken. Toch komt ze telkens net op tijd weer tot inkeer. Doordat je als kijker steeds in het ongewisse wordt gelaten vraag je je af waarom Tiny is zoals ze is. Dit wordt netjes bewaard tot het einde van de film en de ontknoping op zijn zachts gezegd is ontluisterend. Al moet de kanttekening worden gemaakt dat wie een beetje oplet het einde kan zien aankomen. Als geheel slaagt de film echter met vlag en wimpel en steekt deze met kop en schouders boven menig Nederlands product uit. We mogen dan ook concluderen dat deze film bij de bioscooprelease niet de aandacht heeft gekregen die het zeker verdient.

Extra’s: Op een viertal trailers van andere films na, bevat de Blu-ray release geen extra’s, zelfs een menu ontbreekt. Dit waar wat achtergrond informatie of een interview met Hannah Hoekstra zeker geen overbodige luxe was geweest.

De Helleveeg is een sublieme boekverfilming waarin Hannah Hoekstra een absolute topprestatie neerzet. Zij wordt ondersteunt door een zeer sterk acterende cast en idem dito camerawerk. Ook geeft de film een fraai en sfeervol tijdsbeeld af van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig, waarbij de makers erg goed op de kleinste details hebben gelet. Het maakt van De Helleveeg een film zoals die eigenlijk maar eens in de zoveel jaar gemaakt wordt in ons koude kikkerlandje, maar als ze dan langskomen is het genieten geblazen.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

5 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek