De Jacht – seizoen 1

Informatie

RegieWill Koopman
Jaartal2016
Releasedatum26-07-2016
Speelduur240 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastLoes Haverkort, Fedja van Huêt, Mark Rietman en Nasrdin Dchar

Lea Smid is een sterke jonge dame die zich letterlijk omhoog moet knokken in de harde mannenwereld van de politie. Als er een lijk in het bos wordt gevonden van een jonge vrouw, zet zij direct haar tanden in de zaak. Het lijkt er al snel op dat dit niet het eerste slachtoffer is dat de dader gemaakt heeft en om een goed profiel te kunnen schetsen schakelt Lea ex-forensisch psycholoog Thomas de Wolf in. Dit tegen de zin van haar meerdere, bij wie de Wolf bekend staat als een iemand die al zijn theorieën baseert op natte vingerwerk en slordige beschuldigingen. Toch vormen Smid en de Wolf een sterk duo, waarvan de methoden en manier van aanpak nogal eens afwijkt van de normale gang van zaken bij een politieonderzoek.

De Jacht is een remake van de Deense politieserie Den som dræber, dat onder de internationale naam Those Who Kill bekend staat. Deze serie bestond uit 10 afleveringen van ieder 45 minuten waarvan steeds twee afleveringen een doorlopend plot hadden om zo vijf televisiefilms van negentig minuten te creëren. Deze opzet wordt doorgetrokken in de Nederlandse versie, dat overigens maar uit zes afleveringen bestaat. De eerste twee afleveringen gingen in de voorpremière op het Nederlands Filmfestival in 2015 en zouden in eerste instantie op NET5 te bewonderen zijn, maar men besloot dat de serie uiteindelijk beter in de programmering van SBS6 paste. De Jacht wist een Gouden Kalf in de categorie Beste Actrice Televisiedrama binnen te slepen. Terecht want hoofdrolspeelster Loes Haverkort zet een goede prestatie neer.

Qua opzet heeft de serie veel potentie, maar helaas kampt de serie wel met een aantal probleempjes waardoor de geloofwaardigheid af en toe ver te zoeken is. Dit is vooral te wijten aan een aantal onhandige scènes waarbij je als kijker soms hoofdschuddend zal zitten te kijken. Zo verschijnt er soms uit het niets een forensisch team ten tonele waar deze absoluut niet kunnen weten waar Smid en de Wolf uithangen. Het zijn van die momenten die beter uitgewerkt hadden moeten worden. Toch is De Jacht een serie waarvan we er te weinig zien in Nederland. De verhalen en de opzet zijn grimmig van sfeer en ook de uitdiepingen van de karakters is goed verzorgd. Het zorgt voor een klik met beide hoofdrolspelers.

Ook op cinematografisch gebied zit de serie erg sterk in elkaar, vooral bij de tweede aflevering. Als Smid en de Wolf op een moordenaar stuiten die het voorzien heeft op gelukkige gezinnen lijkt het plot misschien erg ver gezocht, maar de grimmige setting zorgt ervoor dat het geheel erg onprettig aanvoelt. Helaas lijkt het alsof het volledige forensische team maar uit één onderzoeker bestaat, een fout die veel voorkomt in Nederlandse producties. De laatste twee afleveringen van dit eerste seizoen zijn zonder de beste. In deze afleveringen wordt er een reeks bizarre en brute moorden gepleegd in de gevangenis. Direct lijkt men de dader te kunnen aanwijzen, die overigens duidelijk zijn inspiratie bij Hannibal Lecter heeft weggehaald. Het zorgt voor een dubbele afsluiter die zeker de moeite waard is en zorgt ervoor dat tweede seizoen niet snel genoeg kan beginnen.

Extra’s: Het eerste seizoen van De Jacht komt in een nette box met twee dvd’s, waarbij ieder disc is voorzien van drie afleveringen. Helaas ontbreekt het bonusmateriaal en daar zit een gemiste kans. Zo had Just Entertainment ter promotie wellicht een aflevering van de originele Deense serie kunnen toevoegen.

De Jacht – Seizoen 1 is een sterke politieserie die met de nodige opstartproblemen blijkt te kampen. Zo zijn er een aantal onhandigheden die bij veel kijkers nog wel eens irritaties kunnen leiden. De duistere en grimmige opzet maken de serie een stuk interessanter dan menig andere Nederlandse serie. Als de makers bij een volgend seizoen dit soort mankementen uit de serie weten te slopen zou De Jacht wel eens kunnen uitgroeien tot de Criminal Minds van Nederland. Dit eerste seizoen weet in elk geval de nieuwsgierigheid te wekken en het wachten op een tweede seizoen is begonnen.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

8 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek