De Kleine Vampier 3D

Informatie

RegieRichard Claus en Karsten Kiilerich
Jaartal2017
Releasedatum31-01-2018
Speelduur83 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastBuddy Vedder en Britt Scholte

Rudolph heeft problemen. Niet alleen is hij dertien jaar oud en een kleine vampier, ook wordt zijn hele familie met uitsterven bedreigd. Zij worden namelijk opgejaagd door de wrede vampierenjager Rookery. Dan ontmoet Rudolph de twaalfjarige Anton, een mens. Rudolph neemt Anton mee op avontuur dat de twee jongens brengt naar Transsylvanië, hun twee families bij elkaar brengt en hen helpt hun vooroordelen tegen elkaar te overwinnen. Onderweg worden ze geconfronteerd met tal van gevaren, waarbij zowel de vampiers als mensen hun moed en vindingrijkheid moeten tonen. Samen moeten Rudolph en Anton erin slagen om de kwade vampierenjagers te verslaan om zo en uiteindelijk hun familieleden te bevrijden.

De Kleine Vampier is de animatie vertaling van de Duitse boeken-reeks Der Kleine Vampir van schrijfster Angela Sommer-Bodenburg. Deze leidde eerder in 2000 al tot de komische (horror)film The Little Vampire. Een leuk feitje is dat bij de Engelstalige versie acteurs Jim Carter en Alice Krige na zeventien jaar wederom in de huid kruipen van de karakters Rookery en Freda Sackville-Bagg. Wat opvalt is dat er een Nederlands animatieteam achter deze Europese productie zit en zij alles nog best aardig naar het scherm weten te vertalen. Toch moet de film, met een geschat budget van ongeveer 10 miljoen Euro, het opboksen tegen al het animatiegeweld van Disney en Pixar. Een onbegonnen zaak natuurlijk en gelukkig wordt dit ook nergens verwacht.

De oorzaak dat de film niet lekker uit de verf komt ligt overigens niet eens in de animatie, maar in het verhaal dat rammelt aan alle kanten. Het maakt de film veel te kinderachtig en weet hierdoor amper indruk te maken op de jonge doelgroep. De verwachte spanning rond een onderwerp als vampiers blijft dan ook uit. Dat je als volwassenen niet echt warmloopt voor een dergelijk project is wellicht nog te begrijpen, maar dat de film zelfs de jonge kijkertjes bij tijd en wijlen weet te vervelen is geen goed teken. Met langgerekte scènes en een verhaal dat zichzelf met regelmaat veel te serieus neemt is de film voor iedereen een zware zit. Wat dat betreft hadden de makers iets beter af moeten kijken bij het veel geslaagdere Hotel Transsylvanië.

Toch valt er ook wel wat positiefs te zeggen. Zo is de animatie zeer aardig en komt deze zelfs in 3D nog aardig tot zijn recht. Toch lijkt dit vooral een gimmick, want van de beoogde doelgroep is het veelgevraagd om anderhalf uur met de bril op de neus te zitten. Daarnaast kwam onlangs het nieuws naar buiten dat het 3D gebeuren voor home entertainment behoorlijk geflopt is. Een gevalletje van mosterd na de maaltijd dus. Gelukkig is de film, zelfs in 3D, goed betaalbaar, dus daar hoef je het niet voor te laten. Het is jammer dat de film verder vrij goedkoop aanvoelt en daarnaast gevuld is met slappe humor en een zeer kinderachtig verloop waar je zelfs een vijfjarige vandaag de dag niet mee kan verleiden.

Extra’s: Naast de 3D versie van de film die op de Blu-ray staat ontbreekt elk spoor van bonusmateriaal op de schijf. Bij een dergelijke productie zou een blik achter de scherm zeer welkom zijn, zeker gezien de Nederlandse inbreng. Duidelijk een gemiste kans.

De Kleine Vampier 3D jaagt een houten pin door zijn eigen hart met een zeer matig verhaal. Het is de grootste van teveel tekortkomingen die de film kent. Hoewel de animatie voor Europese maatstaven nog acceptabel is, rammelt het verhaal aan alle kanten en wordt de doelgroep flink tekort gedaan. Tel daar de slappe humor bij op en je zult al snel tot de conclusie komen dat De Kleine Vampier dan misschien wel erg goed zijn best doet om te slagen, maar feitelijk op alle vlakken goedkoop aanvoelt. Wil jij je kinderen vermaken met een griezelig, spannend en toch ook dolkomisch avontuur, dan is het aan te raden om het veel betere Hotel Transsylvanië nog eens op te zetten. Met De Kleine Vampier zal je waarschijnlijk niemand in het gezin een plezier doen.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 februari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a7d5e61803db_selected-products" products="9200000083914390,9200000083914236,9200000079578777" name="De Kleine Vampier" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek